De huidige cornonacrisis brengt niet enkel het hele land in de war. Ook de globale economie lijdt enorm onder de huidige maatregelen. Mensen zitten zonder werk, bedrijven maken tonnen verlies en de aandelenmarkt is meer volatiel dan ooit.
Nu we ons begeven in het midden van een globale crisis en de crash van de huidige aandelenmarkt, hoe kunnen we het best te werk gaan?
De markten zijn de afgelopen weken uiterst volatiel geweest. De angst is ongebreideld. Beleggers laten zich drijven door stress en slechte gewoonten, en maken onverstandige keuzes wanneer het op hun financiën aankomt.
Als verstandige belegger moet je het hoofd koel houden, slimmer zijn dan de massa en rationeel blijven investeren. In dit artikel kan je lezen hoe.
Tip: Wil je meer leren over beleggen als beginner? Klik dan hier.
Ten eerste is het zinvol om na te denken over de huidige situatie en de door het coronavirus veroorzaakte paniek in termen van gradaties, niet in termen van definitieve en onafhankelijke gebeurtenissen.
Niemand weet hoe deze crisis verder zal uitpakken. We kunnen echter met hoge waarschijnlijkheid zeggen dat de toekomst zich zal afspelen volgens een van de onderstaande twee scenario’s:
A. Het optimistische scenario: Het Coronavirus is binnen een paar maanden overgewaaid als gevolg van de huidige preventiemaatregelen en de eventuele ontwikkeling van een werkend vaccin. We vermijden een volledige recessie en de meeste bedrijven herstellen zich tegen het einde van het jaar. De markten stabiliseren en het rendement van de beleggingen keert terug naar een normaal niveau.
B. Het sombere scenario: De gevolgen voor onze maatschappij zijn veel ernstiger dan we initieel hadden verwacht. De wereldeconomie slaat om in een diepe recessie die meerdere jaren aansleept. Deze recessie gaat gepaard met een groot aantal bedrijven die failliet gaan. De opbrengsten van veel andere bedrijven zullen de komende jaren negatief zijn. De aandelenbeurzen bevinden zich jarenlang in een neerwaartse spiraal, alvorens ze opnieuw stabiliseren en een normaal rendement opleveren.
De volgende vraag stelt zich nu: “Dit zijn twee erg uiteenlopende scenario’s. Hoe kan ik me op beide voorbereiden?” Laten we deze vraag even verder nader bekijken.
Speculanten zetten in op hun vermogen om specifieke toekomstige resultaten te voorspellen. Beleggers daarentegen, moeten een strategie hanteren die geschikt is voor het volledige scala aan uitkomsten en een portefeuille creëren die voldoet aan hun financiële doelstellingen, ongeacht de toekomst.
Om duidelijk te zijn, je voorbereiden op het volledige scala aan toekomstscenario’s is niet kosteloos. Het betekent dat je een deel van de potentiële winst die een meer agressieve strategie zou opleveren in het optimistische scenario moet inruilen voor een lagere opbrengst om de negatieve impact van het sombere scenario significant te verlagen, mocht het zich voordoen.
5 tips om verstandig te beleggen tijdens de coronacrisis
Door de volgende 5 tips toe te passen, ben je al goed op weg om jezelf te onderscheiden van de massa panische speculanten en zal je handelen als een rationele belegger die de huidige situatie met verstand benadert:
1. Ga door met het beoefenen van je routines die je helpen je mentale evenwicht te bewaren. Het is niet gemakkelijk om je kalmte te bewaren als je hele dagen voor een computerscherm zit en de aandelenkoersen wild ziet rondzwaaien. Vermijd daarom dit gedrag. Beoefen in plaats daarvan gezonde routines om jezelf rustig en gecentreerd te houden. Een goede gewoonte om te cultiveren is regelmatig sporten, meditatie, een creatieve bezigheid of hobby beoefenen en mindfulness toe te passen.
Als je deze activiteiten ziet als verloren tijd, of als niet ‘productief’, probeer ze toch een kans te geven. Ik kan je verzekeren dat deze activiteiten prima helpen om kalm te blijven en rationele investeringsbeslissingen te blijven nemen wanneer de markt op en neer stuitert.
2. Blijf uw huidige investeringsstrategie hanteren. Je beleggingsstrategie moet zich uiteraard in de loop van de tijd ontwikkelen en verbeteren. Maar een crisis zoals deze is niet het moment om deze veranderingen door te voeren. De reden dat we een stabiele beleggingsstrategie hebben, is in de eerste plaats om ons te helpen beschermen tegen impulsieve en emotionele beslissingen. Heb vertrouwen in de ervaring die je gedurende de jaren reeds hebt opgebouwd en volg gewoon het plan, hoe ongemakkelijk het soms ook voelt.
Tip: Ben je een beginner en wil je graag eerst wat meer info over hoe je kan starten? Klik dan hier.
3. Zorg ervoor dat je nooit gedwongen beleggingen moet verkopen. Waardebeleggen werkt alleen als je een lange tijdshorizon hebt. Beleg daarom niet in de aandelenmarkt met geld dat je denkt nodig te hebben in de komende 3 (of misschien zelfs 5) jaar. Zo kan je steeds met vertrouwen handelen met het kapitaal dat je belegt, wetende dat de korte termijn koersgang je financieel niet kan schaden. Doe je dit niet en beleg je met geld dat je hoogstwaarschijnlijk nodig zal hebben op de korte termijn, dan kan het zijn dat je gedwongen je aandelen moet verkopen en dus veel verlies maakt. Dit betekent ook dat je geen gebruik maakt van de hefboomwerking op jeportefeuille. Hefboomproducten zoals CFD’s behoren dus niet tot je strategie. Als je dat wel doet, loop je de kans dat een wilde koersactie leidt tot onhandelbare verliezen. Overleven met een goed resultaat is veel beter dan een mikken op een uitstekend resultaat, maar niet overleven wegens te grote verliezen.
4. Communiceer je strategie. Of het nu gaat om je partner, je familie, vrienden, je klanten, je baas of zelfs jezelf, zorg ervoor dat je steeds duidelijk communiceert over hoe je de huidige situatie aanpakt, en wat je strategie inhoudt. Beschrijf de redenering achter je beslissingen. Dit zal je helpen om trouw te blijven aan je strategie en anderen helpen om jou beter te begrijpen en hun vertrouwen in jou te behouden tijdens deze turbulente tijden.
5. Handel langzaam, maar weloverwogen. De huidige lage aandelenkoersen kunnen nog een stuk lager gaan. En dan nog wat verder dalen. Markten kunnen meer dalen dan je op het eerste zicht zou denken. We hebben net een van de langste bull-market runs in de geschiedenis achter de rug. Dit kan je doen geloven dat je all-in moet gaan op de eerste grote daling die je ziet in een aandeel dat je in de gaten hebt gehouden of zelfs de volledige markt als geheel. Doe dat niet. Houd er rekening mee dat de toekomst onzeker is en het scala aan mogelijke scenario’s zeer groot. Handel dus in de richting die jouw strategie aangeeft, maar doe het geleidelijk aan in plaats van in één keer. Het is beter om je inleg te verspreiden niet alleen over verschillende aandelen, maar ook verspreid in de tijd. Op die manier spreid je het risico dat je instapt op een ‘verkeerd’ moment, en verklein je het risico op verlies.
Wat betekent dit alles voor mij als gemiddelde belegger?
Je kan jezelf de vraag stellen “Wat betekent dit alles voor mij als een gemiddelde belegger?”
Jazeker, sommige beleggers kunnen met succes investeren in individuele aandelen, maar de meesten slagen er helaas niet in consistent winst te maken. Het is een hele opgave om goede beleggingsmanagers te kunnen onderscheiden van de massa middelmatige marketeers die zich als professionele belegger voordoen.
Een andere mogelijkheid is om een zo eenvoudig mogelijke strategie te hanteren, en zo de kosten van een beleggingsmanager te vermijden.
Hieronder zal ik daarom kort een simpele strategie beschrijven. Je zal hiermee waarschijnlijk niet de nieuwe Warren Buffet worden, maar je zal er hoogstwaarschijnlijk mee uit te problemen blijven en mogelijks een fatsoenlijk rendement mee behalen:
1. Zorg ervoor dat je voldoende liquide middelen (cash, spaargeld) hebt om je uitgaven de dekken voor de komende 5 jaar.
2. Beleg met je lange termijn kapitaal (dat je niet gebruikt voor bovenstaande reserve) in goedkope, breed gespreide indexfondsen op regelmatige basis, ongeacht hoe eng de markten schommelen, wat u leest in het nieuws of wat uw buren doen. Beleg consequent hetzelfde bedrag (of hetzelfde % van uw inkomen) op een regelmatige basis (1 keer per maand, 1 keer per kwartaal, etc).
3. Ga verder met de rest van je leven en denk niet te veel na over de aandelenmarkt of over beleggen. Hoe meer je knoeit met bovenstaande regels, hoe slechter deze strategie namelijk voor jou zal werken.
Dus, in een notendop:
- Cultiveer gezonde mentale gewoonten
- Vermijd beslissingen te maken op basis van impulsen of sterke emoties
- Beleg consistent met geld dat je de eerstkomende 3 tot 5 jaar niet onmiddellijk nodig hebt
- Kies voor breed gespreide indexfondsen met lage kosten
Meer lezen? Bekijk dan zeker deze pagina over beleggen.