Of je nu verdrinkt in de klussen of juist elke maand weer de eindjes aan elkaar moet zien te knopen: elke zzp’er wil wel meer omzetten in minder tijd. Een aantal tips waarmee je als zelfstandig ondernemer jezelf makkelijk heel wat tijd, geld of beide kan besparen.

Wees verrassingen voor

Zorg dat je je zakelijke verzekeringen op orde hebt. Gebruik je je auto voor zakelijke ritten, zoals klantbezoek of het vervoeren van zakelijke goederen? Dan heb je een passende autoverzekering voor zakelijk gebruik nodig. Hiermee ben je ook onder werktijd verzekerd tegen eventuele schade die je aan anderen en andermans goederen veroorzaakt. Als je kiest voor All Risk wordt zelfs de schade aan je eigen zakelijke auto gedekt.

Goed om te weten: je privégebruik valt ook onder de zakelijke autoverzekering. En als er af en toe iemand anders in je auto rijdt, is dat geen punt.

Daarnaast is het ook verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers te hebben. Met een aov-verzekering verzeker je jezelf van een inkomen bij langdurige ziekte of tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Door een bedrijfsongeval, burn-out of zwangerschap, bijvoorbeeld. Niet verplicht (op dit moment), maar wel ontzettend handig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 8 zzp’ers arbeidsongeschikt raakt en dat er dagelijks 200 mensen uitvallen tijdens werk. Kortom: denk vooruit, wees de statistieken slimmer af, en breng jezelf en je bedrijf in financiële veiligheid.

Goed om te weten: je aov-premie is (deels) fiscaal aftrekbaar van je inkomstenbelasting.

Time je werkuren

Hou altijd een urenregistratie bij. Zo zie je gewerkte uren nooit over het hoofd en snij je jezelf dus ook nooit meer in de vingers met een factuur die eigenlijk veel te laag uitvalt. Er zijn allerlei handige apps en softwareprogramma’s waarmee je makkelijk kunt in- en uitklokken, zoals de app TimeChimp.

Als je meer dan 1225 uur in een kalenderjaar hebt gedraaid, heb je als zzp’er bovendien recht op bepaalde extra aftrekposten. Met je urenregistratie kun je aantonen dat je die uren ook daadwerkelijk gemaakt hebt.

Weet wat je bodemtarief is

Daarnaast geeft het timen van je werkuren inzicht in de tijd die je precies kwijt bent aan een bepaalde klus. Heb je het idee dat je veel te weinig krijgt voor wat je doet? Dan is het goed om eens je bodemtarief te berekenen.

Zo weet je hoeveel uren je maandelijks moet draaien om rond te kunnen komen: (1) bereken eerst je benodigde omzet, denk aan je gewenste inkomen en wat je kwijt bent aan premies en je bedrijf; (2) bereken daarna je werkbare uren door de uren die je nodig hebt voor het draaiende houden van je bedrijf (o.a. het verrichten van acquisitie en administratie) af te trekken van het maximale aantal werkbare uren per jaar (2032 uur, in het geval van een 40-urige werkweek); (3) deel tot slot de benodigde omzet door het aantal werkbare uren. Dit is je bodemtarief.