Als je zilverwerk, munten of sieraden in huis hebt en je afvraagt wat je ermee moet doen, zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je jouw zilver verkoopt.  Het eerste wat je moet weten is of het om oud of antiek zilver gaat. Als het gewoon oude stukken zijn uit de vroege jaren 1900, zal dit gemakkelijk zijn – maar als het is doorgegeven door de generaties en daardoor sentimentele waarde heeft, dan is de verkoop misschien niet de beste optie voor jou.

Zilver verkopen, hoe doe je dat?

Je kunt jouw zilver verkopen voor contant geld of munten. Je kunt het ook verkopen als schroot, antiek, juwelen en zelfs verzamelobjecten. De prijs van het zilver op de markt wordt bepaald door zijn waarde ten opzichte van andere edele metalen. De belangrijkste factor die hierop van invloed is, is vraag en aanbod. Als er veel vraag is naar zilver in verhouding tot het aanbod (of omgekeerd), dan zullen de prijzen navenant stijgen of dalen.

Is het schroot of antiek zilver?

Als je zilver verkoopt, is het belangrijk om te weten of het om oud of antiek zilver gaat. In de meeste gevallen zal antiek zilver voor meer verkocht worden dan de prijs van het metaal. Dit komt omdat het vanwege zijn leeftijd en stijl meer waarde heeft dan schroot. Hier zijn enkele voorbeelden:

–      Een Victoriaanse suikerpot gemaakt in 1850 zou ongeveer €60 waard zijn als schroot, maar zou kunnen verkopen voor €200 als antiek stuk.

–      Als een set sterling bestek een vork bevat met een monogram erop en een andere zonder, kan de vork met monogram tot 50% meer waard zijn dan zijn gewicht in zilver (ervan uitgaande dat ze verkocht worden met een zuiverheid van ongeveer 55%).

Zilver recyclen

Als verkoper wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk geld te verdienen in zo kort mogelijke tijd. En zo hoort het ook! Je doet jezelf natuurlijk geen plezier door jouw zilver met verlies te verkopen. Als je geïnteresseerd bent in recycling, is het belangrijk om te weten dat dit veel langer duurt dan verkopen en minder winst voor je oplevert. Wel kan het milieuverantwoord zijn om jouw oude zilveren voorwerpen te recyclen als ze andere materialen bevatten zoals lood of cadmium (deze zijn giftig wanneer ze vrijkomen in het milieu).

Waar je jouw zilver kan verkopen

Er zijn veel plaatsen waar je zilver kunt verkopen. Bijvoorbeeld, als je veel sieraden of andere stukken in jouw collectie hebt die serieus schoongemaakt en gepolijst moeten worden, overweeg dan om jouw zilver naar een ervaren goudsmid of juwelier te brengen die je het beste advies kan geven over hoe je het zilver het beste kunt verkopen. Als je echter op zoek bent naar de hoogste prijs voor jouw oude bestek, lepels of ander zilver, kijk dan eens op een online veilingsite. Andere manieren zijn: een goudwisselkantoor, vlooienmarkten en consignatie winkels en veilinghuizen (online en traditioneel).