Wat is het belang van een goede pitch? Hoe kan het je helpen bij bijvoorbeeld je onderneming of het in de spotlight zetten van jezelf? En welke tips heb ik voor het houden van een goede pitch. 

Een goede elevator pitch

Een goede elevator pitch zorgt ervoor dat je jezelf (of je onderneming) binnen een hele korte tijd (vaak is dit minder dan één minuut), kort en krachtig presenteert. Het doel is niet om met deze pitch iets te verkopen (wanneer je een pitch opbouwt om direct iets te verkopen wordt dit eerder als irritant ervaren en zal het een averechts effect hebben), maar meer om de ander te enthousiasmeren en nieuwsgierig te maken.

Een goede pitch is dan ook geen monoloog, maar de start van een dialoog. Is de ander namelijk naar aanleiding van jouw pitch geïnteresseerd in wat je doet en wat je met je onderneming biedt, dan zal deze persoon vanzelf vragen gaan stellen.

Hoe zet je een goede pitch op?

Een paar tips voor een goede pitch:

  • Bedenk vooraf wat de doelstellingen wie de doelgroep is van je pitch. Deze doelstelling is vaak afhankelijk van je doelgroep en kun je naar aanleiding daarvan aanpassen. Een pitch kun je bijvoorbeeld specifiek maken voor potentiële kopers van je product of dienst, mogelijke investeerders, medewerkers om hen te overtuigen van je nieuwe idee of een online pitch voor het vergroten van je online zichtbaarheid.
  • Begin krachtig. Omdat de eerste paar seconde van je pitch bepalend zijn voor de aandacht die je krijgt van je toehoorders, is het belangrijk om krachtig te beginnen. Noem cijfers die voor je belangstellenden interessant zijn, start met een bekend probleem waar zij hoogstwaarschijnlijk ook tegenaan lopen. Wanneer je in het begin van je pitch de aandacht pakt, is de kans groter dat ze geïnteresseerd blijven.
  • Breng je persoonlijkheid duidelijk naar voren. Een super gelikte corporate pitch steekt grauw af tegenover een pitch met daarin jouw persoonlijke motivatie of verhaal. Mensen willen de persoon leren kennen achter het verhaal en niet alleen de zakelijke kant horen. Ben daarom niet te bang om een stuk persoonlijkheid te laten zien in je pitch.
  • Begin bij het begin. Bedenk dat iedereen die je pitch hoort, deze voor het eerst hoort. Ga ervan uit dat ze niets van je weten, waardoor je echt bij de basis moet starten. Dingen die voor jou de meest logische zaak van de wereld zijn, zijn dit voor buitenstaanders die voor de eerste keer in aanraking komen met je bedrijf niet.
  • Oefen je pitch vaak. Door je pitch vaak te oefenen word je er beter in. Oefen hem voor de spiegel, in de auto. Zorg dat je de eerste zinnen zo goed kent dat je deze in je slaap kunt opnoemen. Dit zorgt ervoor dat wanneer je ergens voor het blok gezet wordt, je heel snel je pitch kunt vertellen. Blijf wel authentiek en voorkom dat het een standaard opdreun-verhaal wordt.

En nu?

Heb jij wel eens een pitch over jezelf of je onderneming moeten geven? Hoe ging dat? Heb je nog aanvullende tips voor het opzetten van een goede pitch? Ik hoor het graag!

de praktische gids voor startende ondernemers