Wanneer jij je als ondernemer verdiept in verzekeringen, ontdek je snel genoeg dat jij je voor van alles en nog wat kunt verzekeren. Eén van de verzekeringen die je af kunt sluiten, is een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Omdat deze verzekering niet verplicht is, sluit lang niet iedere ondernemer hem af. Twijfel je nog? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk of je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt.

Dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Om te bepalen of je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt, is het handig om te weten waar je precies voor verzekerd bent. Om het overzichtelijk te houden, hebben we hier op een rijtje gezet wat er allemaal binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) kan vallen. Let hierbij wel op dat dit per verzekeraar kan verschillen, neem daarom altijd de polis goed door. 

  • Zaak- of persoonsschade veroorzaakt door jouw product 
  • Zaak- of persoonsschade die tijdens werkzaamheden gemaakt worden door bijvoorbeeld jouw werknemer(s)
  • Rechtelijke kosten (denk dan aan rechtsbijstand, een strafproces of tuchtprocedure)
  • Voorrisico (Wanneer hiervoor gekozen is) 
  • Kosten veroorzaakt door plotselinge en onvoorziene milieuaantasting

Waar ben je niet voor verzekerd?

Zoals je hierboven kon lezen, biedt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering in verschillende situaties uitkomst. Toch is het niet zo dat je altijd verzekerd bent voor schadeclaims. Er zijn namelijk ook zaken die buiten de dekking vallen. Zo ben je bijvoorbeeld niet altijd verzekerd voor: 

  • Schade aan jouw bedrijf
  • Schade aan jezelf
  • Met opzet veroorzaakte schade
  • Schade dankzij of door een motorvoertuig
  • Schade veroorzaakt door het overtreden van wetten en overheidsvoorschriften

AVB uitbreiden met beroepsaansprakelijkheidsverzekering 

Voor veel bedrijven volstaat een standaard zakelijke aansprakelijkheidsverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer je anderen adviseert of een belangrijke stem hebt in een groot project, is het verstandig om naast een AVB een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims. Deze aanvullende verzekering is niet alleen bedoeld voor grote bedrijven, maar ook voor zzp’ers en mkb’ers. Je verkleint onder meer de kans op een faillissement als je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp afsluit.

Bereken de premie

Ben je van mening dat je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering nodig hebt? Dan wil je vast en zeker ook weten hoeveel je hiervoor betaalt. Kijk hiervoor op de website van een verzekeraar. Hier vind je vaak een handige tool om makkelijk en snel de premie van een AVB te berekenen. Je vult de benodigde gegevens in en kiest de dekking die bij jouw bedrijf past. Op basis hiervan zie je direct hoeveel premie je maandelijks betaalt.  Dit helpt je om te bepalen wat de beste aansprakelijkheidsverzekering voor jouw bedrijf is.