Ken je dat? Dat je met de ene vriendin heel open over geld kunt praten? En dat de ander een gesloten boek is voor wat betreft financiën? Iedereen heeft hier zijn eigen visie op. Hoe doe ik dat? 

Een open boek

Ik ben zelf heel eerlijk over mijn financiën. Te eerlijk af en toe. En ik gooi ook nog eens alles op internet in mijn blogs. Vriendinnen weten bijvoorbeeld ook wat ik verdien en hoe wij rondkomen.

Maar niet iedereen is hier zo open over. Er zijn ook genoeg mensen die zich er niet prettig bij voelen om hun financiën met anderen te bespreken. En dat is ook prima!

Waarom ik het wel fijn vind om dit te bespreken

Ik heb wel een reden waarom ik het fijn vind om mijn financiën met andere te bespreken. Hierdoor kun je ook beter vergelijken. Want soms lijkt het namelijk net alsof andere het heel goed voor elkaar hebben, terwijl jij zelf nauwelijks de eindjes aan elkaar kunt knopen.

Door het wél te bespreken zie je namelijk snel dat iedereen zo zijn financiële zorgen heeft. Ja, zij zijn vijf weken lang door Amerika getrokken deze vakantie, maar zij hebben ook geen geld meer om een nieuwe auto te kopen.

Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Maar als je het de buren vraagt hoe ze hun gras zo groen houden, krijg je een heel relaas over de uren die ze spenderen om al het onkruid eruit te trekken. En dat het in huis een grote bende is omdat ze geen tijd hebben om op te ruimen. In perspectief plaatsen dus!

Wat nu als iemand dit niet wil?

Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die minder open zijn over hun financiën. Iedereen heeft daar zo zijn eigen redenen voor. En het enige dat je kunt doen is dat respecteren.

Denk dan wel na hoeveel jij zelf wilt delen. Want ga jij je hele hebben en houden uit de doeken doen? Terwijl zij niet eens willen vertellen hoeveel ze aan boodschappen uitgeven? Maak die afweging voor jezelf, zodanig dat jij je er ook comfortabel bij voelt.

En nu?

Heb jij hier wel eens mee te maken gehad? Ben je zelf heel spaarzaam met informatie? Of ben je ook een groot open boek? Zit je hier wel eens mee? Laat het me weten!

the happy financial