Als ondernemer loop je voortdurend tegen uitdagingen aan. Het leuke van uitdagingen is dat hier meestal wel een oplossing voor te vinden is. Ben je op zoek naar een oplossing op het gebied van facturatie? Ook dan heb je meer dan voldoende oplossingen voorhanden. Eén van de opties die je hebt, is om voor een factoring bedrijf te kiezen.

Wat is factoring precies?

Bij factoring stuur je de factuur niet naar je klant toe, maar naar het factoring bedrijf. Dit bedrijf betaalt de factuur direct aan jou en int vervolgens het bedrag bij je klant. Dat de klant in dat geval mogelijk 30 dagen over de betaling doet, is voor jou niet meer van toepassing. Jij hebt immers al direct de beschikking over het geld. Je kunt je vast voorstellen dat dit de nodige voordelen met zich mee brengt. Door voor factoring te kiezen, besteed je de facturatie op een slimme en zorgeloze manier uit.

Proces automatiseren

Heb je het liefste geen omkijken meer naar je facturatieproces? Dan biedt factoring ook mogelijkheden. Je kunt dit proces namelijk nagenoeg volledig automatiseren:

  • Registreren van gewerkte uren: met tal van tools kun je alle gewerkte uren registreren. Door deze vervolgens aan een project of klant toe te wijzen, hou je nagenoeg automatisch de gewerkte uren bij.
  • Aanmaken van facturen in boekhoudprogramma: met een goed (online) boekhoudprogramma maak je vervolgens gemakkelijk de factuur aan.
  • Versturen van de factuur: binnen het boekhoudprogramma kun je instellen dat de factuur automatisch verzonden wordt. In dat geval verzend je de factuur dus automatisch naar het factoringbedrijf.

Het belangrijkste voordeel van deze automatisering? Je kunt hier zowel tijd als geld mee besparen. Kies je daarbij ook nog voor factoring? Dan geniet je van nog meer gemak. Uiteraard moet je wel rekening houden met factoring kosten; per factuur moet je een bedrag afstaan aan het factoringbedrijf.

Welke mogelijkheden heb je nog meer?

Een andere mogelijkheid die je hebt, is om een boekhouder in te schakelen. Dat brengt veel gemak met zich mee, maar je krijgt in dat geval alsnog met lange betalingstermijnen te maken. Om de betalingstermijnen zoveel mogelijk te verkorten, is factoring de beste optie.

Waar moet je op letten?

  • Je voorkeuren en onderbuikgevoel: als ondernemer heb je ongetwijfeld bepaalde wensen met betrekking tot je bedrijf en interne organisatie. Houd deze voorkeuren – en je onderbuikgevoel – goed in de gaten.
  • Kosten: uiteraard moet je van alles wat je doet een goede kosten-baten analyse maken. Voor niets gaat de zon op een een dienst als factoring is dan ook zeker niet gratis. De ervaring leert echter dat factoring op financieel gebied zijn vruchten zeker afwerpt door de tijdsbesparing en verbetering van de cashflow.