Steeds meer mensen starten een eigen bedrijf sinds corona. Logisch ook, gezien veel bedrijven zijn omgevallen of personeel los hebben moeten laten. Hierdoor nam de werkloosheid toe en namen veel mensen de touwtjes in eigen handen. Zelfstandige zijn heeft zowel voor- als nadelen. Het is dan ook goed afwegen welke voor- en nadelen voor jou het zwaarst wegen. 

Eén ding is in elk geval: startende ondernemers beschikken over een aantal flinke financiële voordelen. Dat is ook nodig. De bedrijfsfinanciering rondkrijgen is niet gemakkelijk. Het opstarten van een eigen bedrijf kost veel geld en zeker in dat eerste jaar maak je nog niet altijd winst. Dankzij een aantal grote belastingvoordelen helpt de overheid deze startende ondernemers op weg. 

1.    Zelfstandigenaftrek 

De zelfstandigenaftrek is veelal bekend. Toch kan deze niet ongenoemd blijven. Dit is één van de grootste en belangrijkste financiële voordelen voor startende ondernemers. Ze helpen je mooi op weg en zorgen er voor dat je nooit te veel belasting zult betalen die eerste jaren. Dit zorgt er voor dat je een groot deel van de winst mag aftrekken. Hierdoor wordt regelmatig gezien dat zelfstandigen die allereerste jaren nauwelijks tot geen belasting hoeven te betalen. Zo kunnen ze hun bedrijf goed opstarten zonder een aantal grote extra kostenposten.

Helaas zien we dat de zelfstandigenaftrek wel een stuk lager gaat worden de komende jaren. In 2019 was er nog sprake van een vast bedrag van 7.280 euro. Inmiddels zitten we al op een bedrag van 6.310 euro dit jaar. Stapsgewijs wordt dit bedrag steeds verder teruggeschroefd. Gelukkig blijft de zelfstandigenaftrek wel gewoon nog bestaan. 

2.    Startersaftrek 

Het is ook nog mogelijk om de zelfstandigenaftrek een aantal keer te verhogen met ruim tweeduizend euro. Dit bedrag komt dus bovenop de zelfstandigenaftrek. Deze is vooral voor die allereerste jaren in het leven geroepen. Op dat moment zijn er vaak nog vooral kosten en weinig winst. De overheid ondersteunt zelfstandigen op dat moment nog om zich op te werken en fiscaal te overleven. 

Moeite om alle kosten te dekken? Dit terwijl je wel verwacht dat jouw bedrijf binnen korte tijd ook voor veel winst gaat zorgen? Dan is een zakelijk krediet van Floryn wellicht ook nog een idee. Indien nodig kun je dan extra geld investeren totdat het bedrijf goed en wel op rolletjes loopt. 

Houd er tevens rekening mee dat de startersrekening slechts enkele jaren gebruikt kan worden. Dit betekent dat je na circa drie jaar een stuk duurder uit zal zijn qua belasting. Vraag ruim van tevoren aan je boekhouder welke kosten je kunt verwachten, zodat je hier alvast rekening mee kunt houden. 

3.    Mkb-winstvrijstelling 

Dit is één van de grootste voordelen voor startende ondernemers. Je hebt als startende ondernemer namelijk recht op de mkb-winstvrijstelling. Mits je aan de voorwaarden en het urencriterium voldoet. Dit betekent dat ruim tien procent van je totale winst (nog na de zelfstandigen- en startersaftrek) onbelast zal zijn. Dit zorgt er voor dat je maar heel weinig belasting hoeft te betalen.