In de categorie ‘moeilijke boekhoudtermen’, staan debet en credit ver bovenaan dit lijstje. Want wat betekenen deze termen? Hoe ziet dit eruit en waarvoor heb je het nodig? Ik leg het eenvoudig uit!

Wat zijn debet en credit?

Debet en credit zie je op je balans terugkomen als ondernemer. Ongeacht wat voor soort onderneming je hebt (eenmanszaak of B.V.), wat voor producten of diensten je levert, hoe lang je al bezig bent: iedere onderneming heeft een balans met daarop debet en credit.

Wat is debet?

Kortgezegd staan op de debet zijde van de balans al je bezittingen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Banksaldo
 • Voorraad
 • Debiteuren (het geld dat je nog krijgt van je klanten) en andere vorderingen

Wat is credit?

Aan de andere kant van de balans, credit, staan je schulden. Bekende voorbeelden hiervan zijn:

 • Langlopende schulden
  • bijvoorbeeld een hypotheek
 • Kortlopende schulden, bijvoorbeeld:
  • te betalen leveranciers (crediteuren);
  • te betalen BTW

Een uitzondering: het eigen vermogen

Allemaal best goed te volgen toch? Nou, dan komt hier een uitzondering die het moeilijk gaat maken: het eigen vermogen.

Deze post staat namelijk op de credit kant van de balans, maar is geen schuld. Wat dan wel? Winst van ieder jaar wordt opgenomen onder het eigen vermogen. Eventuele dividenduitkeeringen of privé onttrekkingen (bij een eenmanszaak) worden hiervan afgetrokken.

Hoe ziet debet en credit eruit in een balans?

Onderstaand een fictief voorbeeld van een balans. Met aan de linkerkant de debet zijde (bezittingen) en aan de rechterkant de credit zijde (schulden en eigen vermogen).

Wat valt nu op? Debet en credit zijn precies gelijk! En dat is altijd zo, geen enkele uitzondering. Dat is dan ook een van de eerste checks die een accountant altijd doet. Zijn debet en credit gelijk. Hier kan geen enkele euro tussenzitten als gevolg van het dubbel boekhouden (dit wordt weer een volgende term).

Waarom moet je weten wat debet en credit is?

Debet en credit zijn een belangrijk onderdeel van je jaarcijfers. Deze cijfers heb je nodig voor je jaarrekening (B.V.) of je jaarcijfers voor de aangifte Inkomenstenbelasting (eenmanszaak of VOF).

Weet je wat ze ermee bedoelen, dan wordt het een stuk eenvoudiger om in te vullen!

Omslagfoto: Prisca Visser