Heb je nog oude sieraden liggen waar je vanaf wilt? Of heb je ooit geïnvesteerd in goud omdat het zo waardevast is? Bij de verkoop van goud zijn er een aantal stappen waar je je aan moet houden, om ervoor te zorgen dat je genoeg geld krijgt voor datgene wat je verkoopt. Deze checklist kan jou helpen om jouw goud te verkopen.

Stap 1: Controleer zelf of jouw goud echt is

Ondanks dat je het nooit zeker weet, kun je thuis zelf al nagaan of het goud dat je wilt verkopen echt is. Goud is namelijk een best bijzondere stof; het is een edelmetaal. Edelmetalen worden zo genoemd omdat ze bestand zijn tegen corrosie (of verwering) en oxidatie (of roesting). Dit maakt ze heel geschikt voor sieraden. Door deze kenmerken van goud kan je zelf checken of je daadwerkelijk te maken hebt met goud. 

Goud kan niet roesten, dus wanneer er wel roest op het sieraad zit, weet je dat het niet echt is. Goud is in vergelijking met andere edelmetalen als zilver en platinum wel redelijk zacht. Hierdoor kan het zijn dat er slijtageplekken ontstaan, maar in deze plekken mag geen kleurverschil zitten, anders is het ook geen echt goud. Het laatste wat je zelf nog kan controleren is of er een naam als ‘Double’ op staat. Dit betekent dat het sieraad waarschijnlijk verguld is, wat het niet van echt goud maakt. 

Stap 2: Controleer het keurmerk dat erop staat

Gouden sieraden kunnen in verschillende vormen voorkomen. Dit wordt weergegeven in een keurmerk, dat aangeeft hoeveel karaat het goud is. Een hogere karaat geeft aan dat er een hoger percentage puur goud in zit. Goud met een hoger percentage wordt voor meer geld verkocht. Op een stuk 24 karaats goud zal het keurmerk 999 staan, wat aanduidt dat het voor 99,9% uit goud bestaat. 

Stap 3: Weeg het goud 

Nu je weet dat het goud echt is en je weet hoeveel karaats het is, moet je het gaan wegen. Als het zwaarder is heb je namelijk meer en kan je dus meer goud verkopen. Sommige sieraden verschillen per deel van het goudpercentage, of gebruiken goud in combinatie met een andere stof. Het is belangrijk dat je bij het wegen alleen de gouden delen weegt, en deze ook per karaat apart opschrijft. 

Stap 4: Controleer de goudkoers

Goud verkopen gaat aan de hand van een koers; de goudkoers. Deze kan altijd verschillen, dus controleer deze van tevoren. De koper van jouw goud zal er ook aan willen verdienen, dus zal minder geld willen geven dan de goudkoers zegt dat jouw goud waard is. Bij een fatsoenlijke onderhandeling zal je zo’n 90% van de goudkoers krijgen. 

Stap 5: Nu kun je het goud verkopen

Nadat je goed zelf hebt geïnventariseerd wat je hebt en hoeveel het waard is, kun je je goud verkopen. Hierbij is het verstandig om te onderzoeken welke koers de inkopers in de buurt hanteren. Ook kan je ervoor kiezen om het goud online te verkopen. Online goud verkopen is namelijk erg veilig, makkelijk en snel. Je moet het alleen zelf opsturen, en dan wordt de rest geregeld. 

Als je ervoor kiest om goud te verkopen, check dan altijd eerst zelf wat je in huis hebt. Als je het gewicht en het percentage goud vast hebt gesteld, dan kan je het verkopen. Geïnteresseerd in online goud verkopen, dat kan hier.