Blockchain, bitcoins, cryptocurrency, lite coin, ethereum. Termen die je continu voorbij ziet komen en waarvan ik nu wel eens wilde weten wat het allemaal precies inhoudt. Dus vandaag de beginselen in deze technologieën. 

Wat is blockchain?

In mijn onderzoek naar blockchain begon ik een Google search en daar vond ik bijvoorbeeld:

Een blockchain of blokketen is een gedistribueerd grootboek (database) van alle transacties georganiseerd in blokken.

Het kan natuurlijk aan mij liggen, maar voor mij is het dan dus nog niet duidelijk. Want wat zijn die blokken dan? En hoe zit het met de database? Nog maar even verder zoeken dan.

Wat ik te weten ben gekomen:

 • Bij blockchain gaat het om overdracht van waarden. Net als bij de overdracht van een woning of een betaling. Voor deze traditionele vormen van overdracht heb je altijd een derde partij nodig. Zo heb je bij de overdracht van een woning een notaris nodig en bij de overdracht van geld een bank.
 • In plaats van gebruik te maken van deze derde partijen (bijvoorbeeld notaris of bank), bestaat de blockchain uit een gezamenlijke database waarin wordt weggeschreven welke waardeoverdracht heeft plaatsgevonden en wie dus de nieuwe eigenaar is.
 • Deze database staat niet op één centrale plek, maar op verschillende computers. Verander je iets op één computer, dan verandert dat op alle computers. Hierdoor wordt fraude met de blockchain bemoeilijkt.
 • Bitcoins zijn het bekendste voorbeeld van een blockchain. Je koopt met euro’s bitcoins, wat vervolgens wordt weggeschreven in de database, waarmee je zelf dus ook onderdeel wordt van de blockchain.
 • In feite heb je dus een digitale portemonnee of bankrekening, maar daar staan dan geen euro’s op, maar cryptocurrency.

Okee, so far so good. Snappen jullie het ook nog?

Nu is er een hele lijst aan currencies die we zien als cryptocurrency en binnen blockchain vallen. De meest bekende zijn wel de bitcoin en ethereum.

Wat zijn Bitcoins?

Bitcoins zijn denk ik wel de meest bekende term in de cryptocurrency. Maar wat is een bitcoin precies?

 • Iedere bitcoin is een unieke rij van 34 letters en getallen. Deze code is niet tastbaar, maar kun je wel naar iemand anders overzetten (de transactie binnen de blockchain). Hierdoor is iedere code uniek en zijn niet na te maken.
 • Wereldwijd bestaan er 21 miljoen Bitcoins die ook niet meer kunnen worden bijgemaakt. Hierdoor kan er wel een schaarste ontstaan in de Bitcoins, waardoor de Bitcoin in waarde kan stijgen of dalen.
 • Bitcoins koop en verhandel je op de Bitcoins beurs en over iedere transactie betaal je een fee.

Wat is Ethereum?

In mijn zoektocht naar de cryptocurrency kwam ik ook vooral Ethereum tegen, voornamelijk als hét platform voor de toekomst. Maar omdat ik me hierbij helemaal niets kon voorstellen, ben ik er weer even verder ingedoken.

 • Ethereum is een softwareplatform en niet zozeer een cryptomunt, net als de Bitcoin. De bedoeling van Ethereum is dan ook niet om te dienen als betaalmiddel in bijvoorbeeld winkels (wat misschien wel de intentie kan zijn van bitcoins), maar vooral om te dienen als basis voor het platform.
 • Binnen Blockchain bestaan verschillende toepassingen (net als bijvoorbeeld de apps op je telefoon). In Blockchain kunnen deze toepassing draaien op het Ethereum netwerk en deze heten dan decentralized apps (dApps).
 • Ethers zijn de tokens die horen bij Ethereum. Ben je een applicatie ontwikkelaar en wil je op het Ethereum netwerk, dan betaal je ethers. Stel je dan je computer weer beschikbaar om onderdeel uit te maken van het Ethereum netwerk, krijg je hier Ethers voor.
 • In tegenstelling tot Bitcoins, kunnen er van Ethereum wel jaarlijks worden bijgemaakt. Ieder jaar staat het limiet hiervan op 18 miljoen. Door deze mogelijkheid is Ethereum meer vatbaar voor inflatie, net als bij reguliere valuta waar inflatie kan ontstaan door het bijdrukken van geld.
 • Ik lees overal op internet dat Ethereum heel makkelijk te programmeren is, maar dat durf ik te betwijfelen.

En nu?

Ik ben vooral heel erg benieuwd of jij al handelt in cryptocurrency? Hoe heb je je daarop voorbereid? Hoe heb je dat aangepakt?

Ik ben benieuwd!