Deze vrijdag is Black Friday! De start van de sale. En ik ben echt een koopjesjager en val voor dingen zodra er korting op zit. Maar ben je nu echt zoveel goedkoper uit in de uitverkoop? 

Ik beredeneer als volgt: Als ik 30% korting krijg op bijvoorbeeld een paar schoenen van 100 euro, heb ik 30 euro bespaard. Deze 30 euro kan ik dan weer uitgeven aan iets anders. Herkenbaar?

Nog zo’n mooi voorbeeld: Ik had die jas niet echt nodig, maar ik kreeg zoveel korting. Ik kon hem gewoon niet laten hangen!

Heel eerlijk, ik koop veel te vaak spullen die ik niet nodig heb omdat er nu eenmaal korting op zit of ik reken mezelf rijk omdat ik korting krijg.

Het marketing effect

De termen op = op, 2e halve prijs, 50% korting, zijn er natuurlijk niet voor niets. Dit zijn door de jaren heen bewezen marketing strategieën waar we met z’n allen (dus echt niet alleen jij en ik), voor vallen. Je wordt zo getriggerd door de potentieel goede deal, dat je deze niet wilt laten liggen. Het eventueel mislopen van deze deal is dan belangrijker dan de spullen zelf.

Dit marketing effect wordt veroorzaakt door wat ze in de economie al veel langer kennen, namelijk schaarste. Hoe schaarser een product is, hoe liever iedereen het wil hebben en hoe meer er voor betaald wordt. Dit geldt dus niet alleen voor kleding, maar ook voor dingen als olie, huizen en auto’s.

Door dat je het gevoel krijgt dat spullen schaars zijn (met de de term op = op, speelt hierop in), ben je meer geneigd sneller een aankoop te doen. En dan gaat het er dus met name om of je één van de gelukkige bent die deze unieke spullen nog heeft kunnen aanschaffen, dan het plezier dat je hier daadwerkelijk van hebt.

Hoe dan?

Om te voorkomen dat je altijd in die marketing kuil valt (geloof me, hier kun je jarenlang last van hebben, ik kan het weten), zorg dan dat je een lijstje maakt voordat je de stad in gaat. Schrijf op wat je echt nodig hebt.

Wanneer je artikelen gaat afrekenen, stel jezelf dan heel eerlijk de vraag: ‘Koop ik dit omdat ik het écht wil en omdat ik het écht mooi vind? Of speelt de korting stiekem ook wel mee? En zou ik dit ook kopen als ik er de volle prijs voor zou moeten betalen?’.

Kijk ook goed of het wel echt een aanbieding is. Soms lijkt een aanbieding heel wat, maar als je een klein rondje zoekt op internet zie je al snel dat het eigenlijk in vergelijking met andere webshops helemaal geen aanbieding is.

Shop ze!

Have fun met shoppen! Hoe ga jij om met kortingsacties? Heb je ook wel eens iets gekocht, puur omdat je korting kreeg? Of ben je hier niet gevoelig voor?