Belastingdienst geeft 6 tips voor je aangifte inkomstenbelasting

Utrecht, 31 maart 2022 – Heb je als ondernemer nog geen belastingaangifte gedaan? Je hebt nog één maand om ‘m in te sturen. Belastingaangifte doen als ondernemer kan best een klus zijn. Daarom is het verstandig om ruim voor de deadline van 1 mei met je aangifte te beginnen. Om je als ondernemer op weg te helpen bij je aangifte, geeft de Belastingdienst 6 tips.

1. Ondernemer voor inkomstenbelasting?

Om ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. De OndernemersCheck van de Belastingdienst geeft je een goede indicatie. Let op: ook als je géén ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, moet je over deze inkomsten belasting betalen. Dit vul je in de belastingaangifte in als inkomsten uit overig werk.

Moet je bijverdiensten opgeven aan de Belastingdienst? In deze video meer.

2. Verzamel documenten en gegevens

Aangifte doe je via Mijn Belastingdienst. Als zzp’er of eenmanszaak log je in met DigiD. Het is belangrijk dat je administratie op orde is. Zo kun je snel en volledig aangifte doen. Belangrijke zaken bij je aangifte zijn bijvoorbeeld de winst- en verliesrekening en de balans.

3. Gebruik de aangiftechecklist

De aangiftechecklist voor ondernemers helpt je bij de voorbereiding op een soepele, juiste en volledige aangifte.

4. Houd rekening met aftrekposten

Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je recht op aftrekposten. Bijvoorbeeld de zelfstandigen- en startersaftrek. Op belastingdienst.nl/ondernemers ga je na op welke aftrekposten je recht hebt.

Ondernemersaftrekposten zoals zelfstandigenaftrek en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek uitgelegd

5. Check of je gebruik kunt maken van de milieu-investeringsaftrek voor elektrische personenauto’s

Investeerde je in 2021 in een elektrische personenauto? En heb je daarvoor milieu-investeringsaftrek aangevraagd (MIA) en een positieve beschikking ontvangen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)? Vergeet niet om de MIA te verwerken in je belastingaangifte. Voor de investeringspremie geldt een maximum van 40.000 euro. Was de elektrische personenauto duurder? Dan vul je toch 40.000 euro in.

6. Gebruik boekhoudsoftware 

Om je aangifte gemakkelijk en foutloos te doen, is het belangrijk dat je administratie up-to-date is. Boekhoudsoftware kan je hierbij helpen. Via sommige softwarepakketten kun je het winstdeel automatisch laten inlopen in de belastingaangifte. Zo houd je meer tijd over voor je onderneming. De kosten die je voor boekhoudsoftware maakt, kun je aftrekken.

Ik gebruik zelf al jaren e-Boekhouden.nl voor mijn boekhouding. In deze video laat ik zien hoe je daar gratis mee kunt starten (de eerste 15 maanden!).

Meer weten over je belastingaangifte als ondernemer?

Ga naar belastingdienst.nl/ondernemers voor meer informatie. En wil je meer weten over het zelf invullen van de aangifte inkomstenbelasting? Kijk eerst naar het webinar ‘Aangifte inkomstenbelasting invullen voor zzp’ers’. Aan de hand van twee eenvoudige voorbeelden laat de Belastingdienst zien hoe je de aangifte invult en wat erbij komt kijken.