Heel eerlijk: ik heb echt een hekel aan verkleinwoorden. Je ziet ze mij dan ook nooit gebruiken. Maar als iemand dít specifieke woord verkleint, is de wereld écht te klein. 

Bedrijfje

Ja, het gaat dus om bedrijfje. En dan in de zin van: mijn bedrijf, mijn onderneming, mijn broodwinning, mijn imperium.

Als ik iemand mijn onderneming met ‘bedrijfje’ hoor aanspreken, word ik echt helemaal gek.

Ik heb geen bedrijfje, hoe durf je dat te zeggen.

Dat wil ik dan altijd roepen, maar ik heb geleerd om me in te houden.

Waarom dan?

Maar waarom word ik zo agressief als iemand dit woord gebruikt? Heel simpel: ik neem mijn dienstverlening en mijn bedrijf heel serieus. Als ik het vervolgens okee vind dat andere denigrerend naar mijn bedrijf toe zijn, door het ‘bedrijfje’ te noemen, hoe kan ik mijn bedrijf dan nog serieus nemen?

Ik werk er hard voor en waarom is mijn bedrijf dan een bedrijfje en geen bedrijf? Dat zeg je toch ook niet over Unilever?

Ow, hoe gaat het met jullie bedrijfje op de beurs?

Nee, dacht het niet.

Wat doe je eraan?

Voor zover de klaagzang. Want wat doe je eraan? Ik probeer vooraf al respect af te dwingen bij potentiële klanten of leveranciers door uit te gaan vanuit mijn eigen kracht en ervaring.

Maar het helemaal tegengaan, gaat me nooit lukken. Er zijn altijd mensen die het nodig vinden om op die manier over je onderneming te praten.

Wat leveranciers ben ik dan heel simpel: Neem je mij niet serieus? Prima, dan geef ik de opdracht aan iemand anders.

Met potentiële klanten ben ik ook een stuk makkelijker geworden. Vaak laat ik met een aantal rake opmerkingen mijn kennis en kunde zien. Ben ik dan nog steeds ‘het meisje met haar eigen bedrijfje’?

En nu?

Ik ben natuurlijk heel erg benieuwd of jij dit ook wel eens zo ervaren hebt. Heb jij wel eens klanten of leveranciers gehad die je duidelijk niet serieus namen? Wat heb je toen gedaan? Laat het me vooral weten via een reactie op social media.

De praktische gids voor startende ondernemers - the happy financial