Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die gouden munten bezitten. Zo heb jij mogelijk wel zo’n munt geërfd van een overleden familielid. Binnen veel families gaan munten als verzamelstuk rond. Dit is weliswaar een leuke herinnering, maar je kunt er maar weinig mee. Vroeger kon je nog betalen met gouden munten, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Daarom vraag jij je mogelijk af wat je moet met de munten. Als dit het geval is, kun je overwegen om ze te verkopen. Gaat het om een erfstuk of heeft de munt emotionele waarde voor jou? Dan denk je hier misschien niet direct aan. Toch zijn er genoeg redenen te bedenken om gouden munten te verkopen. Wij zetten er hier 4 voor jou op een rijtje. 

1. De munten liggen stof te vangen

Binnen sommige Nederlandse families zijn door de jaren heen diverse gouden munten verzameld. Deze gaan vaak van generatie op generatie over. Heb je ook een aantal van deze munten in jouw bezit gekregen? Dan weet je mogelijk niet goed wat je hiermee moet doen. Verkopen komt vaak niet direct in jou op. Begrijpelijk, want de munten zijn immers erfstukken. Daarom krijgen de munten eerst mogelijk een prominente plek. Toch verdwijnen ze vaak snel in de kast. Gebeurt dit bij jou ook? Dan liggen de munten enkel stof te vangen. Ze leveren jou dan niets op. Dit is wel het geval als je ze verkoopt.

2. Ze leveren je (veel) geld op

Een tweede reden om jouw gouden munten te verkopen, is omdat ze je (veel) geld op kunnen leveren. Uiteraard is niet iedere gouden munt evenveel geld waard. Er kan namelijk sprake zijn van verzamelwaarde. Als dit het geval is, zijn jouw munten aanzienlijk meer geld waard. Wil je gouden munten verkopen? Laat ze dan eerst taxeren door een expert van bijvoorbeeld Goudwisselkantoor. Op deze manier weet je precies hoeveel jouw gouden munten waard zijn. Bij zo’n taxatie wordt ook gekeken naar de verzamelwaarde. 

Op het internet staan manieren om zelf de waarde van jouw gouden munten te achterhalen. Je kunt dit proberen, maar besef je wel dat je de waarde van de munten dan mogelijk te laag inschat. Zonde, want hierdoor vang je er uiteindelijk minder geld voor.

3. Je kunt wensen in vervulling laten gaan

Droom je er al jaren van om in een sportwagen rond te rijden? Of wil je ooit nog eens een mooie, verre reis maken met jouw gezin? Dan heb je een goede reden om jouw gouden munten te verkopen. Het geld dat de verkoop van deze munten oplevert, kun je gebruiken om jouw wens(en) in vervulling te laten gaan. Je kunt het geld ook voor andere zaken gebruiken. Zo heb je misschien wel een rekening gekregen die je niet kunt betalen. Door het geld dat de verkoop van gouden munten jou oplevert, is dit misschien wel mogelijk. 

4. Inbreken is minder interessant

Zijn er mensen die weten dat je gouden munten in huis hebt liggen? Dan is goud inwisselen aan te raden. Het kan namelijk als een lopend vuurtje rondgaan, waardoor veel mensen binnen no time weten dat je goud in huis hebt. Wanneer een inbreker dit hoort, kan hij een poging wagen om de gouden munten uit jouw woning weg te nemen. Als je de munten verkoopt, is de kans op een inbraak een stuk kleiner. Voor en inbreker is het dan immers minder interessant om in te breken, want er zijn minder waardevolle spullen in huis.