Ben je zelfstandig ondernemer en doe je zelf de boekhouding van jouw bedrijf? Dan vind je dit wellicht niet de leukste klus. Je bent niet de enige, want de meeste ondernemers hebben een hekel aan boekhouden. Vind je dat het jou telkens te veel tijd kost om de financiële administratie van jouw bedrijf op orde te maken? Dan is online boekhouden iets voor jou. Je betaalt maandelijks een klein bedrag voor het gebruik van een online programma, maar je geniet ook van de nodige voordelen. Hieronder zetten wij drie voordelen van online boekhouden op een rijtje. 

1. Je koppelt het programma met jouw zakelijke rekening

Gebruik je op dit moment nog offline software voor jouw boekhouding? Dan is er vaak een speciaal programma voor nodig om jouw zakelijke rekening aan de software te koppelen. Dit is nogal omslachtig en soms kost het je zelfs extra geld. Kies je voor online boekhoudsoftware? Dan is dit niet langer het geval. Je koppelt jouw zakelijke rekening namelijk direct aan een online boekhoudprogramma. Zodra er geld wordt bij- of afgeschreven, verwerkt het programma dit direct. Maak je ook facturen in het programma? Dan koppelt de software de betaling direct aan de juiste factuur. Een online boekhoudprogramma neemt jouw dus behoorlijk wat werk uit handen.

2. Boekhouden met behulp van een app

Vrijwel ieder online boekhoudprogramma heeft tegenwoordig een eigen app. Download je deze op jouw tablet of smartphone? Dan kun je het programma zelfs op deze apparaten gebruiken. Dankzij deze app ben je niet meer afhankelijk van de vaste computer die op jouw werkplek staat. Nee, jouw boekhouding is voortaan altijd en overal inzichtelijk. Hiervoor hoef je enkel over een werkende internetverbinding te beschikken.

De app helpt jou overigens ook om het boekhouden allemaal een stuk makkelijker te maken. Krijg je maandelijks bijvoorbeeld veel facturen op papier? Dan moet je deze handmatig invoeren wanneer je aan de slag gaat met jouw boekhouding. Bij een online boekhoudprogramma met app is dit niet langer nodig. Hoe je de rekeningen verwerkt? Open de app en maak een foto van een bon, rekening of factuur. Deze wordt vervolgens direct opgenomen in het boekhoudprogramma, waardoor jouw boekhouding snel weer up-to-date is. 

3. Btw-aangifte staat direct voor jou klaar

Iedere Nederlander moet jaarlijks aangifte inkomstenbelasting doen. Wanneer je zelfstandig ondernemer bent, krijg je te maken met meerdere aangiftes. Zo moet je bijvoorbeeld btw-aangifte doen. De meeste ondernemers in ons land doen deze aangifte per kwartaal, maar het kan ook per maand of zelfs per jaar. Bij de meeste bedrijven gaat er behoorlijk wat tijd in de btw-aangifte zitten. 

Worstel jij hier ook elke keer weer mee? Dan biedt een online boekhoudprogramma uitkomst. Het programma zet de btw-aangifte namelijk direct voor jou klaar. Hierdoor hoef jij hem alleen nog maar te versturen naar de Belastingdienst. Op deze manier mis je nooit de deadline voor de btw-aangifte. 
Je kunt overigens niet alleen een btw-aangifte doen via een online boekhoudprogramma. Nee, want de software helpt jou ook bij het opstellen van een jaarrekening.