Ben je ZZP-er en weet je wat de Wet DBA inhoudt? Weet je welke gevolgen deze wet heeft op jouw werk? Ik zet de belangrijkste bepalingen op een rijtje.
Wet DBA
Onlangs was in het nieuws dat ruim een kwart van de ZZP-ers niet of nauwelijks weet wat de Wet DBA inhoudt en welke gevolgen deze nieuwe wet heeft voor de werkzaamheden. Maar na deze blog is dat verleden tijd!
De Wet DBA vervangt de oude arbeidswetgeving uit 1907. Omdat de wereld er toen een stuk anders uitzag dan nu, is deze wet ook achterhaald.
Wel of geen loondienst
De Wet DBA heeft als doel om na te gaan of er geen sprake is van loondienst. Is er namelijk wel sprake van een loondienst, dient je opdrachtgever jou als ZZP-er te behandelen als een werknemer, inclusief alle belastingen en premies die daarmee samenhangen.
Om voor jou als ZZP-er na te gaan of sprake is van loondienst, worden de volgende criteria gehanteerd:
- Heb je een verplichting tot persoonlijke arbeid? Dit houdt in dat je geen vervanger mag regelen zonder overleg met je opdrachtgever.
- Is er sprake van een gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever? Dit kun je toetsen door na te gaan of je aanwijzingen en instructies moet opvolgen en of je opdrachtgever kan bepalen hoe je de opdracht moet uitvoeren.
- Krijg je loon? Dit is het geval wanneer je opdrachtgever meer betaalt dan alleen een vergoeding voor de kosten.
Is het antwoord op één van deze vragen nee, dan is er geen sprake van loondienst.
Modelovereenkomsten
De belastingdienst heeft standaard modelovereenkomsten opgesteld. Ook een groot aantal bedrijven hebben modelovereenkomsten opgesteld en deze afgestemd met de belastingdienst.
Deze modelovereenkomsten worden met name gebruik wanneer er mogelijk sprake is van loondienst. Wanneer je bijvoorbeeld op basis van bovenstaande drie vragen zeker weet dat er geen sprake is van dienstverband, kun je alsnog een modelovereenkomst gebruiken.
Een modelovereenkomst wordt met name aangeraden wanneer je niet zeker weet of er sprake is van loondienst.
Deze modelovereenkomsten dien je zo specifiek mogelijk te maken op basis van jouw situatie en opdracht. Neem bij twijfel contact op met de belastingdienst.
De oude VAR-verklaring
Had je vroeger een VAR verklaring? Als het goed is heb je dan een brief gehad van de belastingdienst waarin vermeld staat dat de handhaving van de wet DBA is uitgesteld tot 1 januari 2018.
Dat wil zeggen dat er nog niet gehandhaafd wordt. Met uitzondering van kwaadwillendheid. Dus als je opzettelijk misbruik maakt van het niet handhaven.
En nu?
Werk jij al volgens de modelovereenkomsten? Weet jij wat deze wet voor jou gaat veranderen? Laat het me weten!