Wist je dat je als ondernemer ook de mogelijkheid hebt om zonnepanelen zakelijk aan te schaffen? Hier zitten een aantal belastingtechnische voordelen aan. Hoe dit precies werkt, leg ik uit in deze blog.
Ben je ondernemer en leg je zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand, kantoor of eigen woning? Dan heb je, onder voorwaarden, de mogelijkheid om deze investering als zakelijk aan te merken. Het grote voordeel van zakelijk investeren is dat je in aanmerking komt voor fiscale aftrekposten zodat je minder belasting betaalt. Het nadeel is wel dat je belasting betaalt over de opbrengsten van je zonnepanelen.
Werken vanuit huis als ondernemer
Werk je als zzp’er vanuit huis en heb je zonnepanelen aangeschaft? Ook dan kun je in aanmerking komen voor de voordelen. Deze mogelijkheid wordt vaak gekoppeld aan de manier waarop je je kantoor aan huis hebt bestempeld. De Belastingdienst heeft een hulpmiddel waarmee je kunt nagaan of je werkruimte thuis privé of zakelijk is. Is je werkruimte volgens de Belastingdienst zakelijk vermogen? Dan heb je ook de optie om je zonnepanelen als zakelijk te zien.
Wordt de opgewekte energie voor minder dan 10% zakelijk gebruikt? Dan heb je geen keus en gelden de zonnepanelen als privé investering.
De voordelen van zonnepanelen zakelijk aanschaffen
De belastingtechnische voordelen bij het zakelijk aanschaffen van zonnepanelen hebben betrekking op zowel de BTW als de inkomstenbelasting. Om gebruik te kunnen maken van deze regelingen dien je de zonnepanelen op te nemen als ondernemingsvermogen en niet als privévermogen.
BTW terugvragen
Zijn je zonnepanelen ondernemingsvermogen en ben je al ondernemer? Dan vraag je de BTW over de aanschaf en installatie eenvoudig terug in de aangifte BTW.
Let op: ben je aangemeld voor de KOR vanaf 1 januari 2020? Dan kun je de BTW over je zakelijke zonnepanelen niet terugvragen. Je kunt namelijk niet de KOR hanteren voor je reguliere activiteiten en voor de zakelijke zonnepanelen geen KOR hanteren. Je moet je dan eerst afmelden voor deze KOR.
Aftrekposten in de inkomstenbelasting
Zonnepanelen op je kantoor of bedrijfspand investeer je als ondernemer en schrijf je vervolgens af. Het voordeel hiervan is dat deze afschrijvingskosten gedurende de looptijd als kosten in mindering worden gebracht op je winst uit onderneming.
Daarnaast gelden er een aantal investeringsaftrekposten. Deze gelden op het moment dat je de zonnepanelen op je kantoor of bedrijfspand laat installeren. Of wanneer je zonnepanelen op je woning zijn bestempeld als ondernemingsvermogen.
De investeringsaftrekposten zijn regelingen die door de overheid in het leven zijn geroepen om ondernemers te stimuleren om te investeren. Sommige regelingen zijn speciaal ontworpen om investeringen in duurzaamheid en milieu fiscaal aantrekkelijker te maken.
Zo geldt allereerst de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze extra aftrekpost mag iedere ondernemer gebruiken bij investeringen in bedrijfsmiddelen. Dit geldt dus ook voor investeringen in zonnepanelen. Is de investering hoger dan 2.300 euro? Dan mag je een percentage extra aftrekken van je winst. Je verwerkt dit in je aangifte inkomstenbelasting (eenmanszaak of vof) of je aangifte vennootschapsbelasting (B.V.).
Een investeringsregeling die specifiek als doel heeft om investeringen in duurzaamheid te stimuleren, is de energie-investeringsaftrek (EIA). Het mooie van deze regeling is dat je naast de reguliere afschrijving, nog eens 45% van de aanschafkosten in mindering op je winst mag brengen. Op de website van de overheid zijn de voorwaarden voor deze EIA opgenomen.
Naast de KIA, EIA, bestaat er ook nog de MIA. Dit staat voor milieu-investeringsaftrek. Hiermee kun je tot 36% van het investeringsbedrag in mindering brengen op je winst. De MIA wordt vaak in combinatie met de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) gebruikt. Maak je gebruik van de VAMIL? Dan schrijf je sneller over je zonnepanelen af, dit verlaagt je fiscale winst en daarmee het te betalen bedrag aan belasting.
Let op: je kunt alleen gebruik maken van de MIA als je geen EIA claimt. Je kunt de EIA en de MIA niet samen hanteren.
Nadelen van zonnepanelen als een zakelijke investering
Er zit wel een nadeel aan het zakelijk opnemen van zonnepanelen. Alle energie die je hebt opgewekt met de panelen, neem je namelijk op als opbrengst in je onderneming. Over deze opbrengst betaal je dan dus inkomstenbelasting. Maar ook verwerk je deze opbrengst in je aangifte BTW en draag je dus BTW af over je opgewekte energie.
Is het voordelig om je zonnepanelen als zakelijke investering te bestempelen? Dat is afhankelijk van je winst uit onderneming, de hoeveelheid opgewekte energie en de omvang van de geplande investering.
Je zonnepanelen zakelijk verzekeren
Zonnepanelen op je dak zijn natuurlijk vatbaar voor storm, hagel of zelfs diefstal. Het is vaak niet zo dat deze panelen zijn meeverzekerd in je huidige verzekering.
Heb je de zonnepanelen zakelijk aangeschaft? Dan zijn de kosten voor de verzekering ook aftrekbaar. Overleg vooraf met je verzekeraar welke eisen worden gesteld aan de zonnepanelen. Zo worden doe-het-zelf-installaties over het algemeen door een verzekeraar niet geaccepteerd. Maar ook is het belangrijk dat een installatie plaatsvindt door een erkend en ervaren bedrijf. En dat de installatie niet plaatsvindt op een brandbare ondergrond.
Meer weten over zakelijk aanschaffen en verzekeren van zonnepanelen
Wil je meer informatie over het zakelijk aanschaffen en verzekeren van je zonnepanelen? Op de website van a.s.r. vind je hier meer informatie over.
