Energiezuinig wonen wordt vaak geassocieerd met koude huizen of dure isolatiemaatregelen. Het is echter helemaal niet moeilijk om energiezuinig te leven. Een goede kennis van het aanbod bij een energievergelijker en een aantal kleine aanpassingen maken al veel verschil. Met deze tips zal het je lukken om energie te besparen.
Wissel van energieleverancier
Het kan per energieleverancier enorm verschillen wat je per maand kwijt bent aan je energienota. Daarom is het goed om je regelmatig te verdiepen in de verschillende aanbieders om te weten of je huidige leverancier nog wel het voordeligst is. Een nieuw energiecontract afsluiten kan resulteren in een lagere energienota. Kijk daarbij wel naar je persoonlijke situatie. Zo kan een leverancier een lage energieprijs hanteren, maar een hoge gasprijs. Woon je in een slecht geïsoleerde woning, zal dat alsnog duur uitpakken. Kijk ook naar de verborgen kosten die eventueel aan de offertes verbonden zijn. Zo berekenen sommige aanbieders een bedrag voor de opslag van stroom en gas, en scharen dit onder de noemer ‘inkoopvergoeding’.
Gebruik lampen op een slimme manier
Uit gewoonte laten mensen nog weleens lampen aan staan als ze een kamer of gang verlaten. Bedenk wat deze gewoonte voor gevolgen heeft: je betaalt voor verlichting van een ruimte waar niemand aanwezig is. Door lampen uit te doen zodra je een kamer verlaat, bespaar je onnodige kosten. Ook kun je stilstaan bij hoeveel licht je in een kamer nodig hebt. Als je geconcentreerd aan je bureau zit te werken, kan het volstaan met een bureaulamp zonder dat de grote lamp ook aan hoeft. Daarnaast is het verstandig om alle gloeilampen te vervangen door LED lampen. LED lampen verbruiken zo’n tachtig procent minder elektriciteit, maar hebben wel een langere levensduur. Tenslotte kunnen apparaten stroom verbruiken terwijl ze op stand-by modus staan. Door computers en televisies helemaal uit te zetten in plaats van in stand-by modus, wordt er bespaard op dit zogenoemde sluipverbruik. In dit verband is het ook handig om stekkerdozen aan te schaffen, waarmee het mogelijk is om meerdere apparaten tegelijkertijd uit te schakelen.
Vervang oude apparatuur door energiezuinige alternatieven
Oude apparaten verbruiken veel meer energie dan moderne apparatuur. Het is daarom verstandig om oude apparaten te vervangen door energiezuinige alternatieven. Het grootste deel van de energie wordt verbruikt door witgoed. Witgoed wil zeggen huishoudelijke apparaten als wasmachines, drogers, koelkasten, en vaatwassers. Aan het energielabel is vaak goed af te lezen hoe energiezuinig (of niet) het apparaat is. Een A+++ label wil zeggen dat het energieverbruik laag is. Bovendien is het goed om je eigen verbruik onder de loep te nemen. Zet je de wasmachine of de vaatwasser pas aan als die vol zit, of doe je dat uit gewoonte op vaste momenten? Ook kun je kleding als T-shirts en broeken makkelijk op een kort programma van dertig of veertig graden wassen. Het is een kleine aanpassing die veel scheelt.