Als je manager bent van een bedrijf, moet je vaak een heleboel ballen tegelijkertijd in de lucht houden. Om jouw zaak gestroomlijnd te laten lopen en te voorkomen dat je jezelf een burn-out in werkt, wil je dit zo efficiënt mogelijk aanpakken. Kan jij in jouw werkende leven wel wat meer efficiëntie gebruiken? We helpen je in dit artikel op weg.
Beperk jezelf tot managementtaken
Doe jezelf een plezier en beperk jezelf tot managementtaken. Dat betekent: kijken wat elke dag opnieuw nodig is en het aansturen van je personeel. Als het budget ervoor is, is het prettig om zoveel mogelijk papierwerk door een professional te laten doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een boekhouder of uitbesteden salarisadministratie?
Vermijd multitasking
Multitasken: wanneer we in een hyperfocus zitten zijn we als manager vaak met twintig dingen tegelijkertijd bezig. Uit onderzoek blijkt echter dat multitasken leidt tot 30% verlies van efficiëntie. In sommige gevallen kun je niet anders, maar als de mogelijkheid er is: probeer dan je werkzaamheden echt gestructureerd één voor één aan te pakken. Wedden dat je uiteindelijk een stuk sneller klaar bent?
Gebruik handige tools
In een wereld waar AI en andere vormen van technologie steeds meer de overhand beginnen te nemen, zijn we toch eigenlijk een dief van onszelf als we daar geen gebruik van maken? Er bestaan tegenwoordig fantastische apps en programma’s die managementtaken, zoals administratie, het maken van een rooster of het opstellen van takenlijsten van ons over kunnen nemen. Waar loop jij als manager het meest tegen aan? Misschien bestaat er wel een fantastische tool op je telefoon of tablet die jou hier fantastisch mee kan helpen. Denk aan Asana, Monday, Slack en misschien wel Chat GPT.
Stel SMART doelen
Maak elke dag een lijstje met wat er moet gebeuren. Stel zogenoemde SMART-doelen voor jezelf. Met SMART wordt bedoeld: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Zeg dus niet: we moeten zo veel mogelijk verkopen vandaag, maar zeg: we moeten vandaag een omzet maken van zoveel euro. Zo weten jij en je werknemers precies waar jullie aan toe zijn. Dat is namelijk specifiek en meetbaar. Op basis van omzetten in het verleden kun je kijken of dit acceptabel en realistisch is en omdat de omzet voor het einde van de dag gehaald moet worden, is het ook tijdgebonden. Met SMART-doelen werk je niet alleen efficiënter, maar heb je ook meer plezier in je werk. Het halen van de doelen kun je zien als een soort spelletje.