Niet de nog altijd oplopende huizenprijzen maken een woning kopen duurder; ook de stijgende hypotheekrente doet een duit in het zakje. Veel consumenten vragen zich af, hoeveel kan ik lenen voor de aankoop van een nieuw huis? Aanvullend op die vraag, informeren woningzoekenden bij hun hypotheekadviseur: hoeveel kost mijn huis als ik nu een hypotheek afsluit en wat zijn de verschillen met hypotheken die een jaar geleden werden afgesloten? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen. De veranderende huizenmarkt en de oplopende hypotheekrente hebben namelijk wel degelijk invloed op de kosten van een nieuwe woning. 

Stijgende hypotheekrente gevolg van besluit ECB

Dat de hypotheekrente de afgelopen maanden gestegen is valt eenvoudig te verklaren. Onlangs maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend haar rente de komende jaren te zullen verhogen. Dat gebeurt niet in één keer, maar in meerdere stappen. Vooruitlopend op de stappen die komen gaan, hebben verschillende banken de hypotheekrente alvast verhoogd. Dat gebeurt onder meer in Nederland en België. Een oplopende hypotheekrente maakt dat het voor consumenten meer kost om een woning te kopen; er wordt maandelijks een groter bedrag aan rente betaald over de afgesloten hypotheek. 

Maximale hypotheek ligt lager voor woningzoekenden

Doordat de hogere rente invloed heeft op de maandlasten van een woningzoekende, ligt de maximale hypotheek van de consument lager. Althans, wanneer men de huidige maximale hypotheek vergelijkt met die van een paar maanden terug. De verwachting is dat de hypotheekrente in de komende maanden verder toe zal nemen. Tot welk rentepercentage dat gebeurt is niet te voorspellen. Het maakt dat maximale hypotheek van veel woningzoekenden de komende maanden verder af zal nemen. Uitzondering hierop is een situatie, waarin de lonen sterk stijgen. Een stijgend loon bij een gelijke inflatie maakt immers dat de koopkracht en financiële draagkracht van een consument toeneemt. 

Inflatie maakt inrichten woning duurder 

Niet alleen het kopen van een woning is duurder geworden dan enkele maanden geleden. Ook het interieur wat je mogelijk koopt voor je nieuwe huis kost veel meer, dan wanneer je dezelfde meubels een jaar geleden kocht. Vergelijkbaar met de duurder geworden meubels is de stijging in de uurtarieven van vakmensen. Het maakt dat het renoveren van een huis duurder is geworden. Oplossing hiervoor kan het zelf uitvoeren van klussen zijn. Tegenwoordig is het steeds makkelijker om klusjes zelf op te pakken; op het internet vind je talloze instructievideo’s die je op weg helpen.