Wat is werkkapitaal? En welke mogelijkheden heb je om dit te financieren? Ik zet de drie meest gebruikelijke varianten voor je op een rijtje.
Wat is werkkapitaal?
Je hebt als ondernemer geld nodig om je facturen te kunnen betalen, om nieuwe voorraad in te kopen en medewerkers uit te betalen. Aan de andere kant heb je ook nog je debiteuren, waar je geld van krijgt. Maar ook moet je nog facturen betalen, je crediteuren.
Je werkkapitaal geeft aan hoeveel geld je hebt om aan je schulden te voldoen. Hierbij moet je rekening houden met de debiteuren die je nog gaan betalen dit jaar, maar ook met de crediteuren die je nog moet betalen.
En omdat ik gek ben op formules, hierbij de formules van bruto en netto werkkapitaal:
- Vlottende activa (debiteuren, voorraden) + liquide middelen = bruto werkkapitaal
- Vlottende activa + liquide middelen – kort vreemd vermogen (crediteuren, rekening courant krediet bank) = netto werkkapitaal
Om te komen tot je netto werkkapitaal wordt het kort vreemd vermogen van je vlottende activa en liquide middelen. Dit is omdat deze middelen je onderneming het komend jaar gaan verlaten. Je crediteuren moet je namelijk tegen die tijd betaald hebben.
Andere termen die gebruikt worden voor werkkapitaal zijn ook wel nettowerkkapitaal of nettobedrijfskapitaal.
Werkkapitaal tekort bij een groeiende onderneming
Leuk zo'n formule, maar wanneer heb jij als ondernemer last van een tekort in je werkkapitaal? Wanneer je onderneming heel hard groeit, heb je vaak een hoge post aan debiteuren. Dit geld heb je nog niet op je bank staan. Daarnaast wil je dan vaak een grotere voorraad aanleggen zodat je nog meer klanten blij kunt maken.
Het aankopen van voorraad houdt ook in dat je crediteuren toe zullen nemen. Terwijl je deze vaak eerder moeten betalen dan betalingen van je klanten binnen gaan komen. Hierdoor heb je een tijdelijk tekort aan werkkapitaal.
Let op: faillissementen worden vaak veroorzaakt door een langdurig tekort aan werkkapitaal. Onderneem dus tijdig actie wanneer je dit ziet aankomen.
Drie financieringsmogelijkheden
Bij de bank kun je terecht voor financiering van je werkkapitaal. Hierbij zijn de volgende drie mogelijkheden het meest gebruikelijk.
1. Rekening courant krediet
Rekening courant krediet is eigenlijk een soort rood staan voor bedrijven. Je kunt flexibel geld opnemen tot een maximaal bedrag. Je kunt ook weer geld bijstorten op dit krediet wanneer je het over hebt.
Over het gemiddeld rekening courant krediet betaal je een rente bedrag. Wanneer je meer op hebt genomen, betaal je ook meer rente.
Het afsluiten van een rekening courant krediet is vaak eenvoudig en bij veel banken zelfs online te regelen tot een bepaald bedrag.
2. Factoring
Je werkkapitaal wordt beïnvloed door debiteuren die later betalen. Je kan dan vaak pas later over je geld beschikken. Wanneer je dat geld eerder nodig hebt, kun je gebruik maken van factoring.
Bij factoring betaalt de bank jou alvast het bedrag van de debiteur uit. Dit kan vaak tot een maximum van 90% van het factuurbedrag.
Maak duidelijk afspraken met je bank over de kosten en de risico's wanneer de debiteur toch niet gaat betalen.
3. Crowd funding
Bij crowd funding verkoop je een stuk van jouw bedrijf aan investeerders of crowdfunders die geloven in jouw formule. Crowdfunding is vaak voor de langere termijn. Hierdoor krijg je als ondernemer ook de kans om je strategie op lange termijn te bewijzen aan je investeerders.
Bedragen die hiermee gemoeid zijn, zijn volledig afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt en de interesse van het publiek. Op internet zijn vele crowdfunding financierders te vinden. Lees je wel heel goed in en laat je goed adviseren voordat je dit gaat doen.
En nu?
Hoe zit het met jouw werkkapitaal? Hoe houd jij dit bij? Heb je nog vragen? Laat het me weten!