In Nederland zijn verschillende rechtsvormen mogelijk voor je onderneming. Welke rechtsvorm past het best bij jouw onderneming? Ik zet de mogelijkheden voor je op een rijtje.
Natuurlijk persoon of rechtspersoon
De eerste keuze die je moet maken wanneer je eigen bedrijf begint, is of je dit wilt doen vanuit een natuurlijk persoon of een rechtspersoon.
Het grootste verschil tussen deze twee vormen is de aansprakelijkheid.
Wanneer je namelijk kiest voor een rechtspersoon en je kunt je schulden niet meer betalen, kunnen de schuldeisers niet aan je privé-vermogen komen.
In het geval van een natuurlijk persoon is dat niet het geval en ben je zelf aansprakelijk voor de schulden die je onderneming maakt.
Belangrijke keuze
Risico’s lopen met je privé-vermogen
Bij het kiezen van de juiste rechtspersoon is het daarom van groot belang dat je inzicht hebt in de risico’s die je loopt met je onderneming. In hoeverre is het mogelijk om de risico’s die je loopt met je onderneming af te dekken met verzekeringen of contracten? En hoeveel risico wil je lopen met je privé-vermogen.
Maar ook wanneer je kiest voor een rechtspersoon kun je met je privé-vermogen aansprakelijk gesteld worden. Dit kan namelijk het geval zijn wanneer je een financiering afsluit bij de bank waarbij je garant staat met (een gedeelte van) je privé-vermogen. Let daarom goed op overeenkomsten die je hieromtrent tekent.
Belastingtechnische afwegingen
Daarnaast spelen belastingtechnische zaken mee. Wanneer je een natuurlijk persoon als rechtsvorm kiest, krijg je namelijk te maken met de inkomstenbelasting. Hierbij betaal je over de winst uit onderneming een progressief tarief. Je kunt hierbij wel gebruik maken van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, waar rechtspersonen geen gebruik van kunnen maken.
Kies je voor een rechtspersoon dan krijg je te maken met de vennootschapsbelasting. Deze tarieven zijn lager (19% over de eerste EUR 200.000,- aan resultaat voor belasting en 25% over het meerdere).
Hierbij geldt wel dat de winst die je maakt met je onderneming niet zomaar van jou is. Aan de ene kant ben je vaak als directeur in dienst en krijg je regulier loon uitbetaald, waarbij je dus te maken krijgt met de loonbelasting. Aan de andere kant is het mogelijk om dividend uit te keren, waarover je onderneming 15% belasting betaalt.
De verschillende rechtsvormen op een rijtje
Natuurlijke personen
- Eenmanszaak
- Vennootschap onder firma (VOF)
- Maatschap
- Commanditaire vennootschap
Rechtspersonen
- Besloten vennootschap (BV)
- Naamloze vennootschap (NV)
- Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij
- Stichting en verenging
En freelancers en ZZP-ers dan?
Freelancer en ZZP-er zijn geen vormen van rechtsvormen. Zij kiezen ook voor een rechtsvorm zoals hierboven vermeld. In veel gevallen kiezen freelancers en ZZP-ers voor een eenmanszaak vanwege de beperkte kosten bij oprichting, relatief eenvoudige opzet en belastingvoordelen.
En nu?
Welke rechtsvorm heb jij voor je onderneming gekozen? Heb je daar nog veranderingen in aangebracht? Ik ben benieuwd!