Koopzegels: is dat nog iets van deze tijd? En leveren ze nog iets op? Hoe werkt het eigenlijk? Waarom bieden supermarkten dit aan? En bij welke supermarkt krijg je het hoogste rendement? Ik spaar zelf sinds kort deze zegels en geef ook eerlijk antwoord op de vraag wat mijn persoonlijke ervaringen zijn met het sparen van zegels.
Wat zijn koopzegels?
Koopzegels kun je zien als een loyaliteitsprogramma van je supermarkt. Iedere keer dat je afrekent, betaal je iets meer en in ruil daarvoor krijg je zegels, dit zijn de koopzegels. Spaar je er genoeg, dan is een volle kaart geld waard en kun je deze weer inleveren bij je supermarkt waar je vervolgens geld voor terugkrijgt. Maar je krijgt dan niet alleen het geld terug dat je hebt geïnvesteerd door iedere keer iets meer af te rekenen, maar nog iets extra’s, dat is je rendement. Het voordeel voor jou is dus dat je rendement krijgt, terwijl je de extra kosten die je maakt tijdens het afrekenen van je boodschappen vaak niet eens door hebt.
Wat is het rendement?
Sparen via je spaarrekening levert nagenoeg niets op. Beleggen is risicovol. En voor veel investeringen heb je kapitaal nodig, denk bijvoorbeeld aan vastgoed. Het systeem van koopzegels is daarmee een heel effectief instrument om toch rendement uit je geld te halen. Maar hoeveel is dat rendement nu eigenlijk? Een klein rekenvoorbeeld:
Bij de Albert Heijn kun je bij iedere euro een koopzegel kopen. Deze zegel kost je 10 cent. In plaats van 1 euro, reken je dus 1,10 euro af. Je spaarboekje is vol wanneer je 490 zegels hebt geplakt. Dit boekje lever je vervolgens in en je krijgt 52 euro terug. Je investering is dan 49 euro en je rendement 3 euro. Deze 3 euro zorgt voor een rendement van 6%.
Een dergelijk rendement krijg je op geen enkele spaarrekening en bovendien is het sparen van zegels een stuk minder risicovol dan beleggen.
Bij welke supermarkt krijg je het meeste rendement?
Niet dat een hoog rendement direct een reden is om over te stappen naar een andere supermarkt, maar wel interessant om te weten bij welke supermarkt je het hoogste rendement behaalt. Daarom heb ik van de grote supermarktketens op een rijtje gezet hoe het werkt en wat voor rendement je krijgt.
zegel bij iedere | prijs per zegel | aantal zegels vol boekje | kosten | waarde | rendement | |
Albert Heijn | 1 euro | 10 cent | 490 | 49 euro | 52 euro | 6% |
Jumbo | 1 euro | 10 cent | 250 | 25 euro | 26 euro | 4% |
Coop | 50 cent | 5 cent | 500 | 25 euro | 26 euro | 4% |
Plus | 1 euro | 2 cent | 200 | 4 euro | 6 euro | 50% |
Bij de supermarkten Vomar en Hoogvliet bieden ze ook een spaarsysteem aan, maar hier werkt het net iets anders. Bij Vomar is het zo dat je bij iedere 10 cent aan boodschappen voor 1 cent een spaarpunt kunt kopen. Over deze gespaarde punten krijg je van Vomar een rendement van 4%. Je mag deze spaarpunten ieder moment verzilveren, je hoeft dus niet te wachten op een volle spaarkaart. Milieuvriendelijker is het ook, want je spaart met een pasje in plaats van met spaarkaarten.
De klantenkaart bij Hoogvliet werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als bij de Vomar. Je spaart met een klantenkaart en je kunt op ieder gewenst moment je punten inwisselen. Bij Hoogvliet zie je op je kassabon hoeveel punten je hebt gespaard en krijgt daar van de supermarkt een premie op van 6%.
Update juni 2020: Albert Heijn heeft het systeem van koopzegels aangepast naar een digitaal systeem. Tot eind 2020 kun je nog ‘oude’ zegels sparen en inleveren, maar stimuleert wel het kopen van digitale zegels. Het principe en rendement blijft wel hetzelfde als voorheen minus het risico dat je zegels kwijtraakt en de tijdsinvestering voor het plakken van de zegels in een boekje.
Waarom bieden supermarkten dit aan?
Vroeger kocht je met koopzegels nog echt een aandeel in de supermarkt. Je kreeg dan nog extra rendement als het goed ging met het bedrijf en dividenduitkeringen. Dit is al een hele tijd niet meer zo, maar toch bestaat dit systeem nog. Wat is de reden dat supermarkten dit aanbieden, want het kost ze toch alleen maar geld?
- Het is voor de supermarkten een manier om jou als klant aan hun supermarkt te binden. Wanneer je spaart bij de Albert Heijn, zul je sneller boodschappen doen bij dezelfde keten omdat je ervoor wilt zorgen dat je spaarboekje zo snel mogelijk vol is. Dit is dus een manier om loyaliteit te creëren.
- De supermarkten gokken er ook op dat er zegels of soms zelfs hele boekjes kwijt raken. In dat geval heb jij wel extra betaald, maar kun je dit niet cashen, want je bent de zegels kwijt. Plak zegels daarom altijd meteen op in je boekje (ons spaarboekje ligt ook in de auto) en bewaar volle boekjes op een veilige plek of lever ze direct in om te voorkomen dat je geld kwijt raakt.
Wat zijn de nadelen?
Allereerst: het is ontzettend veel werk. Je moet iedere keer dat je boodschappen hebt gedaan die zegels in het boekje plakken. En dat zijn van die echt ouderwetse zegels, dus als je dan weekboodschappen hebt gedaan ben je wel even bezig.
Bovendien moet je het ook vooral niet vergeten. Het duurt even voordat het in je systeem zit om nu tegen de cassiere ‘ja’ te zeggen in plaats van het standaard ‘nee’, op de vraag of je koopzegels wilt hebben (ik word af en toe nog vreemd aangekeken, zo van: ‘weet je het zeker?’). Op gegeven moment onthoud je het om te vragen om de koopzegels tijdens de weekboodschappen wanneer je een hele slinger mee krijgt. Maar dan is het nog de kunst om het ook niet te vergeten wanneer je even een kleine boodschap gaat halen. Dit waren vaak de zegels die ik zelf vergat. En iedere zegels is er toch weer één.
Je bent ook meer gebonden aan één supermarkt. Dit is natuurlijk ook onderdeel van het marketingplan van de supermarkten en ik moet eerlijk toegeven dat dit werkt. Ik doe zelf altijd boodschappen bij de Albert Heijn en merk dat ik nu ook voor kleine boodschappen liever naar de kleine Albert Heijn ga in plaats van de Plus, die veel dichterbij is, omdat ik dan in ieder geval zegels krijg. Wanneer je namelijk naar verschillende supermarkten gaat, kun je nog steeds sparen, maar duurt het veel langer voordat je kaarten vol zijn en je er dus je rendement uit kunt halen.
Bovendien moet je je rendement wel in perspectief zien. Een rendement van 6% klinkt fantastisch en dat is het natuurlijk ook, maar in feite gaat het om 3 euro. Wanneer je bijvoorbeeld voor gemiddeld 100 euro boodschappen koopt in de week, heb je bijna 5 weken nodig om één boekje vol te krijgen. Dit is een verdienste van 3 euro, verdeeld over 5 weken.
Ben tenslotte voorzichtig met je spaarzegelboekjes. Deze representeren een hoge waarde. Wanneer je ze kwijt raakt, raak je gewoon geld kwijt. Ik lever ze zelf niet meteen in wanneer een boekje vol is, maar spaar voor de vakantie. Ik bewaar mijn boekjes dus op een veilige plek zodat ik ze niet kwijt raak of per ongeluk bij het oud papier gooi.
Wat zijn mijn persoonlijke ervaringen?
Wij sparen sinds een half jaar koopzegels en ik moet eerlijk zeggen dat deze manier van sparen me wel bevalt. Alle nadelen daargelaten, want dat zijn allemaal zaken waar ik zelf tegenaan ben gelopen, ben ik nog steeds blij dat ik koopzegels ben gaan sparen. Het rendement is gewoon zo hoog en nagenoeg risicoloos, dat het een fijne manier is om extra geld te krijgen. Bovendien heb je het na een tijdje niet meer door dat je extra moet afrekenen voor je boodschappen, maar vallen de extra euro’s na het inleveren van een vol boekje daarentegen juist wel op. Veel werk dus, maar je krijgt er ook veel euro’s voor terug. Bovendien denk ik niet dat je meer rendement krijgt, waar dan ook, voor de hoeveelheid werk die je erin moet stoppen.
Wat zijn jouw ervaringen?
Spaar jij ook koopzegels? Wat zijn jouw ervaringen? Overweeg je om zegels te gaan sparen? Heb je nog vragen? Staat jouw supermarkt er niet bij? Laat het me dan even weten, ik zoek het graag voor je uit en voeg het toe. Ik ben benieuwd!

Dat vele werk, daar ben ik het wel mee eens! Vaak spaar ik het op en op een druilerige zondagochtend ga ik dan plakken. Of ik wacht tot de kindjes uit de buurt er zijn. Die vinden het vaak leuk. 🙂 Net voordat we op vakantie gaan, leveren we ze altijd in. Dat levert vaak een leuk zakcentje op.
Ja het is zeker wat werk en ook nog eens niet het leukste om te doen. Ik doe het zelf altijd in de auto. Martijn rijdt terug en ik plak de zegels in :).
Bij de Hoogvliet kan je digitaal punten sparen. Geen zegels plakken dus, heel gemakkelijk. Ook kan je zelf kiezen wanneer en hoeveel punten je inzet en er direct mee afrekenen.
Dat is veel makkelijker inderdaad en het scheelt je ontzettend veel plak werk :).
Ook fijn dat je niet hoeft te wachten tot je boekje vol is!
Mijn ouders spaarden deze zegels al toen ik jong was en nu spaar ik ze ook. Het is een goede manier om te sparen en zelf vind ik het weinig werk ;). Als er een boekje vol is lever ik die gelijk in en zet het geld op mijn spaarrekening. Dat voelt altijd zo fijn!
Wat leuk dat je dat hebt overgenomen! En slim inderdaad om het meteen op je spaarrekening te zetten, dan zie je het meteen en weet je waar je het voor doet.
Ik spaar zowel bij de Vomar als de Albert Heijn. Mijn oma deed het al en van haar heb ik het overgenomen. Ik bewaar mijn punten voor vakanties of de maand december. Zo heb ik altijd een appeltje voor de dorst en ik spaar ongemerkt omdat het al zo in mijn systeem zit.
Hi Marije,
Veel mensen sparen ze inderdaad als extraatje (ik zelf ook voor de vakantie), scheelt toch weer en je hebt het vaak tijdens het boodschappen doen niet eens meer door. Ik wist niet dat ze bij de Vomar ook een spaarsysteem hadden, ik ga hem erbij zetten! Groetjes, Marjan
Ik dacht dat ze altijd vragen of je zegels wilt nádat je hebt afgerekend…? M.a.w. je betaalt extra voor de zegels maar als je ze niet wilt dan ben je dat geld kwijt? Of begrijp ik t nou verkeerd?
Ik weet nog niet goed hoe ik het zegels sparen en boekjes bewaren kan rijmen met mijn nieuw ingeslagen weg van minimalisme… ?
Nee, ze vragen het voordat je hebt afgerekend en je betaalt extra wanneer je ze wel wilt. Je bent dus geen geld kwijt als je het niet wil.
En alle zegels en boekjes zijn niet echt duurzaam inderdaad. Bij de Hoogvliet werken ze met een pasjes-systeem in plaats van zegels.
Ik vind het plakken juist heel leuk… ? Heerlijk gevoel dat ik steeds dichter bij het einde van het boekje kom. ? Wij sparen gewoon om het geld terug te stoppen in de boodschappenpot, beetje extra besparen op ons eten.
Ja dat heb ik ook wel inderdaad, dat je denkt: nog zo veel keer boodschappen doen en dan is het boekje weer vol :).
Klopt jouw info van de Plus? Daar doe ik bijna altijd boodschappen en een rendement van 50% is natuurlijk behoorlijk…. dus het overwegen waard om toch ouderwetse koopzegels te sparen ?
Ja, ik heb het ook nagerekend omdat ik het eerst niet kon geloven. Maar je legt 4 euro in, dat zijn je kosten en je krijgt er 6 euro voor terug, je krijgt dus 2 euro extra. Het rendement is dan 2 euro op 4 euro kosten = 50%. Dat is zeker een hoog rendement!
Op enkele plaatsen is het zelfs zo dat de koopzegels van de Plus zijn in te wisselen voor een lokale ondernemerscheque, waardoor je zelfs €8,- terugkrijgt voor een volle spaarkaart. Een rendement dus van 100%. Deze cheque is dan weer in te wisselen bij een lokale winkel.
Dat is nog eens een rendement! En je ondersteunt lokale winkeliers, top!
Dit is wel alleen bij lokale Plus supermarkten denk ik?
Want bij ons in de buurt heb je dat niet :(.
Ik weet dat Venlo en Venray dit hebben. Jammer genoeg wordt de Plus is Venlo omgebouwd naar een Jumbo. Of er nog in andere steden/dorpen ook zo’n lokale actie is, weet ik niet.
Waarom spaar je dan niet bij de plus als het rendement daar bijna 8.333 keer het rendement van de albert hein is? En daarnaast ook nog dichterbij is?
Hi Luzina,
Inmiddels spaar ik ook bij de plus :).
Maar wel alleen de kleine boodschappen. De plus bij ons in de buurt is echt een buurtsuper en hebben lang niet alles.
Dus voor de grote boodschappen toch naar de Albert Heijn. Dubbel sparen dus :).
Groetjes, Marjan
Hey Marjan, leuk artikel! Ik ga eens kijken of dit voor mij ook werkt.
Ik vraag me nog af hoe krijg je het geld terug? Cash? Als je dan met 10 van die boekjes aan komt vlak voor je vakantie, ga je dan naar huis met een dikke envelop? Hebben de winkels zoveel geld in de kassa om dat uit te betalen?
Alvast bedankt!
Hi Suzanne,
Dank je wel, leuk om te horen! Bij de meeste winkels krijg je het inderdaad cash terug. Maar als je met tien volle boekjes aan komt zetten willen ze wel dat je even van te voren belt. In verband met de veiligheid hebben de kassa’s namelijk niet die grote hoeveelheid cash liggen en dat moeten ze dus vooraf regelen. Maar daarna ga je naar huis met een dikke envelop :).
Groetjes, Marjan
Ik weet niet of ik het ga doen, maar ik vind het wel een leuke blog om te lezen. En ook zinnig waar levert het dan het meeste op en geld hebben voor vakantie is ook leuk. Dank je voor het onderzoek
Leuk om te horen! Hoop ook dat het als inspiratie dient :).
Ik doe het sinds een half jaar ook bij Appie.
Doel is om een jaar of zo te sparen en er dan iets leuks voor te doen.
Denk dat je na een jaar inderdaad een leuk bedrag hebt gespaard waar je echt iets leuks van kunt doen.
Zonder dat je het tijdens de boodschappen heel erg door hebt :).
Kun je zelf het aantal spaarzegels bepalen wat je wil ?
Bij AH , bij acties met gratis spaarzegels doe ik dat altijd. Stel een volle spaarkaart is 50 zegels, en bij mijn aankopen heb ik recht op 1 of 2 zegels, dan zeg ik bv een week voordat de actie is afgelopen dat ik er nog maar 40 hoef te hebben voor een volle spaarkaart. Dan krijgt men medelijden en krijg ik 5 tot 10 zegels in mijn handen gedrukt.
Dit vermindert ook de kans dat je de zegels kwijt raakt.
Ja bij spaaracties is dat altijd een slim idee.
Maar bij koopzegels werkt dat helaas niet (of ik vraag het niet lief genoeg haha). Omdat je hier voor de zegels moet betalen en ook omdat er geen einddatum aan de ‘actie’ zit, is dit hier niet van toepassing. Op naar het sparen voor het bestek maar weer :).
Hoi Marjan,
Dank je wel voor de leuke blog! Lees ik nu goed dt je bij de Plus een rendement krijgt van 50%???
Ik doe normaal boodschappen bij de AH. Mag ik vragen waarom jijzelf niet bent overgestapt naar de Plus ivm het rendement?
Hoor je graag.
Hoi Kenneth,
Dat klopt, bij de Plus is het rendement heel hoog. Maar kijk ook goed naar de prijs per zegel die bij de Plus veel lager is. Hierdoor duurt het relatief veel langer voordat je voldoende gespaard hebt. Absoluut gezien gaat het dan nog steeds om 2 euro tov 3 euro.
Daarnaast is het persoonlijke voorkeur dat ik naar de AH blijf gaan. De Plus die we hier hebben is meer een buurtsuper waar ze lang niet alles hebben. Ik ben daardoor ook meer loyaal aan de AH, wat dat betreft werkt de marketing truc dus zeker bij mij :).