koop nu de Startersbundel

Wat leveren koopzegels op

Wat leveren koopzegels op?

Koopzegels: is dat nog iets van deze tijd? En leveren ze nog iets op? Hoe werkt het eigenlijk? Waarom bieden supermarkten dit aan? En bij welke supermarkt krijg je het hoogste rendement? Ik spaar zelf sinds kort deze zegels en geef ook eerlijk antwoord op de vraag wat mijn persoonlijke ervaringen zijn met het sparen van zegels.

Wat zijn koopzegels?

Koopzegels kun je zien als een loyaliteitsprogramma van je supermarkt. Iedere keer dat je afrekent, betaal je iets meer en in ruil daarvoor krijg je zegels, dit zijn de koopzegels. Spaar je er genoeg, dan is een volle kaart geld waard en kun je deze weer inleveren bij je supermarkt waar je vervolgens geld voor terugkrijgt. Maar je krijgt dan niet alleen het geld terug dat je hebt geïnvesteerd door iedere keer iets meer af te rekenen, maar nog iets extra’s, dat is je rendement. Het voordeel voor jou is dus dat je rendement krijgt, terwijl je de extra kosten die je maakt tijdens het afrekenen van je boodschappen vaak niet eens door hebt.

Wat is het rendement?

Sparen via je spaarrekening levert nagenoeg niets op. Beleggen is risicovol. En voor veel investeringen heb je kapitaal nodig, denk bijvoorbeeld aan vastgoed. Het systeem van koopzegels is daarmee een heel effectief instrument om toch rendement uit je geld te halen. Maar hoeveel is dat rendement nu eigenlijk? Een klein rekenvoorbeeld:

Bij de Albert Heijn kun je bij iedere euro een koopzegel kopen. Deze zegel kost je 10 cent. In plaats van 1 euro, reken je dus 1,10 euro af. Je spaarboekje is vol wanneer je 490 zegels hebt geplakt. Dit boekje lever je vervolgens in en je krijgt 52 euro terug. Je investering is dan 49 euro en je rendement 3 euro. Deze 3 euro zorgt voor een rendement van 6%.

Een dergelijk rendement krijg je op geen enkele spaarrekening en bovendien is het sparen van zegels een stuk minder risicovol dan beleggen.

Bij welke supermarkt krijg je het meeste rendement?

Niet dat een hoog rendement direct een reden is om over te stappen naar een andere supermarkt, maar wel interessant om te weten bij welke supermarkt je het hoogste rendement behaalt. Daarom heb ik van de grote supermarktketens op een rijtje gezet hoe het werkt en wat voor rendement je krijgt.

zegel bij iedere prijs per zegelaantal
zegels
vol
boekje
kostenwaarderendement
Albert
Heijn
1 euro10 cent49049 euro52 euro6%
Jumbo1 euro10 cent25025 euro26 euro4%
Coop50 cent5 cent50025 euro26 euro4%
Plus1 euro2 cent2004 euro6 euro50%

Bij de supermarkten Vomar en Hoogvliet bieden ze ook een spaarsysteem aan, maar hier werkt het net iets anders. Bij Vomar is het zo dat je bij iedere 10 cent aan boodschappen voor 1 cent een spaarpunt kunt kopen. Over deze gespaarde punten krijg je van Vomar een rendement van 4%. Je mag deze spaarpunten ieder moment verzilveren, je hoeft dus niet te wachten op een volle spaarkaart. Milieuvriendelijker is het ook, want je spaart met een pasje in plaats van met spaarkaarten.

De klantenkaart bij Hoogvliet werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als bij de Vomar. Je spaart met een klantenkaart en je kunt op ieder gewenst moment je punten inwisselen. Bij Hoogvliet zie je op je kassabon hoeveel punten je hebt gespaard en krijgt daar van de supermarkt een premie op van 6%.

Update juni 2020: Albert Heijn heeft het systeem van koopzegels aangepast naar een digitaal systeem. Tot eind 2020 kun je nog ‘oude’ zegels sparen en inleveren, maar stimuleert wel het kopen van digitale zegels. Het principe en rendement blijft wel hetzelfde als voorheen minus het risico dat je zegels kwijtraakt en de tijdsinvestering voor het plakken van de zegels in een boekje.

Waarom bieden supermarkten dit aan?

Vroeger kocht je met koopzegels nog echt een aandeel in de supermarkt. Je kreeg dan nog extra rendement als het goed ging met het bedrijf en dividenduitkeringen. Dit is al een hele tijd niet meer zo, maar toch bestaat dit systeem nog. Wat is de reden dat supermarkten dit aanbieden, want het kost ze toch alleen maar geld?

  • Het is voor de supermarkten een manier om jou als klant aan hun supermarkt te binden. Wanneer je spaart bij de Albert Heijn, zul je sneller boodschappen doen bij dezelfde keten omdat je ervoor wilt zorgen dat je spaarboekje zo snel mogelijk vol is. Dit is dus een manier om loyaliteit te creëren.
  • De supermarkten gokken er ook op dat er zegels of soms zelfs hele boekjes kwijt raken. In dat geval heb jij wel extra betaald, maar kun je dit niet cashen, want je bent de zegels kwijt. Plak zegels daarom altijd meteen op in je boekje (ons spaarboekje ligt ook in de auto) en bewaar volle boekjes op een veilige plek of lever ze direct in om te voorkomen dat je geld kwijt raakt.


Wat zijn de nadelen?

Allereerst: het is ontzettend veel werk. Je moet iedere keer dat je boodschappen hebt gedaan die zegels in het boekje plakken. En dat zijn van die echt ouderwetse zegels, dus als je dan weekboodschappen hebt gedaan ben je wel even bezig.

Bovendien moet je het ook vooral niet vergeten. Het duurt even voordat het in je systeem zit om nu tegen de cassiere ‘ja’ te zeggen in plaats van het standaard ‘nee’, op de vraag of je koopzegels wilt hebben (ik word af en toe nog vreemd aangekeken, zo van: ‘weet je het zeker?’). Op gegeven moment onthoud je het om te vragen om de koopzegels tijdens de weekboodschappen wanneer je een hele slinger mee krijgt. Maar dan is het nog de kunst om het ook niet te vergeten wanneer je even een kleine boodschap gaat halen. Dit waren vaak de zegels die ik zelf vergat. En iedere zegels is er toch weer één.

Je bent ook meer gebonden aan één supermarkt. Dit is natuurlijk ook onderdeel van het marketingplan van de supermarkten en ik moet eerlijk toegeven dat dit werkt. Ik doe zelf altijd boodschappen bij de Albert Heijn en merk dat ik nu ook voor kleine boodschappen liever naar de kleine Albert Heijn ga in plaats van de Plus, die veel dichterbij is, omdat ik dan in ieder geval zegels krijg. Wanneer je namelijk naar verschillende supermarkten gaat, kun je nog steeds sparen, maar duurt het veel langer voordat je kaarten vol zijn en je er dus je rendement uit kunt halen.

Bovendien moet je je rendement wel in perspectief zien. Een rendement van 6% klinkt fantastisch en dat is het natuurlijk ook, maar in feite gaat het om 3 euro. Wanneer je bijvoorbeeld voor gemiddeld 100 euro boodschappen koopt in de week, heb je bijna 5 weken nodig om één boekje vol te krijgen. Dit is een verdienste van 3 euro, verdeeld over 5 weken.

Ben tenslotte voorzichtig met je spaarzegelboekjes. Deze representeren een hoge waarde. Wanneer je ze kwijt raakt, raak je gewoon geld kwijt. Ik lever ze zelf niet meteen in wanneer een boekje vol is, maar spaar voor de vakantie. Ik bewaar mijn boekjes dus op een veilige plek zodat ik ze niet kwijt raak of per ongeluk bij het oud papier gooi.

Wat zijn mijn persoonlijke ervaringen?

Wij sparen sinds een half jaar koopzegels en ik moet eerlijk zeggen dat deze manier van sparen me wel bevalt. Alle nadelen daargelaten, want dat zijn allemaal zaken waar ik zelf tegenaan ben gelopen, ben ik nog steeds blij dat ik koopzegels ben gaan sparen. Het rendement is gewoon zo hoog en nagenoeg risicoloos, dat het een fijne manier is om extra geld te krijgen. Bovendien heb je het na een tijdje niet meer door dat je extra moet afrekenen voor je boodschappen, maar vallen de extra euro’s na het inleveren van een vol boekje daarentegen juist wel op. Veel werk dus, maar je krijgt er ook veel euro’s voor terug. Bovendien denk ik niet dat je meer rendement krijgt, waar dan ook, voor de hoeveelheid werk die je erin moet stoppen.

Wat zijn jouw ervaringen?

Spaar jij ook koopzegels? Wat zijn jouw ervaringen? Overweeg je om zegels te gaan sparen? Heb je nog vragen? Staat jouw supermarkt er niet bij? Laat het me dan even weten, ik zoek het graag voor je uit en voeg het toe. Ik ben benieuwd!

Koopzegels

Nieuwste video's

MKB winstvrijstelling 

Iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting ontvangt deze MKB winstvrijstelling. Een vast percentage dat van je winst na ondernemersaftrekposten wordt afgehaald zodat je belastbaar inkomen wordt verlaagd. Hoeveel bedraagt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling is een vast percentage van 13,31%. Dit wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. 

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling wordt voor iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting automatisch verwerkt in de aangifte Inkomstenbelasting. Het percentage van 13,31% is een vast percentage en voor iedereen gelijk. 

Wanneer heb je recht op de MKB winstvrijstelling? Je moet ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting. Dat is de enige voorwaarde. Zo hoef je niet te voldoen aan het urencriterium en geldt deze vrijstelling niet alleen voor startende ondernemers. 

Hoe maak je aanspraak op de MKB winstvrijstelling? Deze MKB winstvrijstelling wordt automatisch verwerkt in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. Je hoeft deze niet aan te vragen. Je hoeft ook niet te voldoen aan het urencriterium. 

Hoe verwerk je de MKB winstvrijstelling in je administratie? Je verwerkt de MKB winstvrijstelling niet in je administratie. Je ziet deze terugkomen in de berekening van je aangifte Inkomstenbelasting. Hier hoef je verder niets mee te doen. 

Wil je meer informatie over deze en 18 andere belastingvoordelen voor jou als zzp'er? Dit kun je terugvinden in het e-book 'belastingvoordelen voor zzp'ers' dat je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/e-books 

#belastingvoordeel #MKBwinstvrijstelling #zzp #thehappyfinancial

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

MKB winstvrijstelling

Iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting ontvangt deze MKB winstvrijstelling. Een vast percentage dat van je winst na ondernemersaftrekposten wordt afgehaald zodat je belastbaar inkomen wordt verlaagd. Hoeveel bedraagt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling is een vast percentage van 13,31%. Dit wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek.

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling? De MKB winstvrijstelling wordt voor iedere ondernemer in de Inkomstenbelasting automatisch verwerkt in de aangifte Inkomstenbelasting. Het percentage van 13,31% is een vast percentage en voor iedereen gelijk.

Wanneer heb je recht op de MKB winstvrijstelling? Je moet ondernemer zijn voor de Inkomstenbelasting. Dat is de enige voorwaarde. Zo hoef je niet te voldoen aan het urencriterium en geldt deze vrijstelling niet alleen voor startende ondernemers.

Hoe maak je aanspraak op de MKB winstvrijstelling? Deze MKB winstvrijstelling wordt automatisch verwerkt in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. Je hoeft deze niet aan te vragen. Je hoeft ook niet te voldoen aan het urencriterium.

Hoe verwerk je de MKB winstvrijstelling in je administratie? Je verwerkt de MKB winstvrijstelling niet in je administratie. Je ziet deze terugkomen in de berekening van je aangifte Inkomstenbelasting. Hier hoef je verder niets mee te doen.

Wil je meer informatie over deze en 18 andere belastingvoordelen voor jou als zzp'er? Dit kun je terugvinden in het e-book 'belastingvoordelen voor zzp'ers' dat je kunt downloaden via thehappyfinancial.com/e-books

#belastingvoordeel #MKBwinstvrijstelling #zzp #thehappyfinancial

Meer info, templates, e-books en online colleges via thehappyfinancial.com

YouTube Video VVVUOE5EY3pBY0NDYkZEV0VFNHNlX2xnLnM5Tm5rWlpzU2tV

MKB winstvrijstelling

the happy financial 11/07/2024 15:02

Misschien vind je deze artikelen ook wel interessant

Wil jij ook direct goed aan de slag als zelfstandig ondernemer?

Download dan hier de startersbundel met het ebook ‘De Praktische Gids voor Startend Ondernemers’ en de 4 meest gebruikte Excel templates. Nu met 35% korting!