Sinds de zomer van 2018 ben ik volledig into kamperen. Maar wat kost een gemiddelde kampeervakantie eigenlijk?
Aanschafkosten
In deze blog ga ik in op de ‘reguliere’ kosten van een gemiddelde kampeervakantie. Hierbij houd ik geen rekening met de eenmalige aanschafkosten die je moet gaan doen wanneer je gaat kamperen. Denk aan een tent, tafel, bed, kookspullen etc. Hierover heb ik na onze eerste kampeervakantie een blog geschreven, waarin je kunt lezen wat we precies hebben uitgegeven voor de aanschaf. Per saldo kwamen we hierbij uit op een initiële investering van 1.240 euro. Dit kun je echter zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Wij hebben bijvoorbeeld alles nieuw gekocht, maar er staan meer dan genoeg tweedehands goede kampeerspullen te koop zodat je voor minder dan de helft ook zeker uit moet komen.
Caravan, camper, vouwwagen of tent
De eerste en grootste uitgave die je doet wanneer je gaat kamperen is je verblijf. Kies je voor een caravan, camper, vouwwagen of tent? Een tent is hierbij niet alleen de goedkoopste oplossing, maar ook het meest onderhoudsvriendelijk. Houd bij de aanschaf van je caravan, camper of vouwwagen dan ook zeker rekening met veel hogere onderhoudskosten. Een paar richtprijzen voor de aanschaf op een rijtje:
- Caravan: een gemiddelde caravan kost in aanschaf ongeveer 10.000 euro. Je auto heeft een trekhaak nodig en jij als chauffeur een rijbewijs BE (kijk voor de zekerheid op de website van de RDW omdat dit afhankelijk is of je je rijbewijs hebt gehaald voor of na 19 januari 2013 en het gewicht van je caravan). Naast de aanschaf heb je nog te maken met onderhoudskosten van je caravan, denk aan banden, keuringen, stalling, verzekering. Houd rekening met kosten van ongeveer 800 euro per jaar.
- Camper: een camper is de meest dure kampeervakantie. Ik hoop ooit nog een grote reis in een camper te maken, maar dat wordt wel even sparen. Want de aanschaf van een camper ligt rond de 40.000 euro. En ook hierbij heb je te maken met onderhoudskosten, ongeveer 2.700 euro. Deze kosten liggen een stuk hoger dan bij de caravan en wordt grotendeels veroorzaakt door een veel hogere verzekering (850 euro per jaar) en motorrijtuigenbelasting (750 euro per jaar). Wanneer deze hoge kosten je afschrikken, is het huren van een camper ook zeker een goede optie. Een camper huur je al vanaf 750 euro per week.
- Vouwwagen: een vouwwagen koop je voor ongeveer 5.000 euro en is daarmee een stuk goedkoper dan een caravan. De jaarlijkse onderhoudskosten komen uit op ongeveer 300 euro.
- Tent: een tent koop je voor ongeveer 300 euro. De onderhoudskosten hiervan zijn, wanneer je de tent thuis kunt opslaan, nihil en daarmee is de tent het beste voor je portemonnee.
Houd bij iedere vorm van kamperen rekening met de aanschafkosten, die ik hierboven niet genoemd heb. Prijzen zijn kale prijzen, dus zonder voortent, luifel, inrichting en andere kampeerspullen. In deze blog lees je wat wij daar bij de aanschaf aan hebben uitgegeven.
Kamperen zelf
Dan kan het kamperen nu echt beginnen. Maar wat kost dat dan? Een groot voordeel van kamperen vind ik zelf dat je niet met het vliegtuig hoeft, maar heerlijk relaxt met je eigen auto kunt gaan. Ga je met de caravan of vouwwagen? Zorg dan wel voor een goede trekhaak en bijbehorend rijbewijs. De benzinekosten die je hieraan kwijt bent, zijn natuurlijk sterk afhankelijk van je bestemming, maar in de meeste gevallen goedkoper dan het vliegtuig. Bovendien heb je op vakantie ook de beschikking over je eigen auto en hoef je geen auto te huren.
De kosten voor een kampeerplaats hangen ook weer heel erg af van waar je heen gaat, wanneer je gaat (vaak zijn plaatsen in het hoogseizoen twee keer zo duur als wanneer je in het laagseizoen gaat), de omvang, faciliteiten en sterren van de camping en de grootte van je kampeerplaats. Je kunt dit zo duur of zo goedkoop maken als je zelf wilt. Om een indicatie te geven van de gemiddelde prijs van een kampeerplek in Europa (hoogseizoen prijzen):
- Italië: 54 euro per nacht
- Spanje: 46 euro per nacht
- Frankrijk: 39 euro per nacht
- Nederland: 37 euro per nacht
- Duitsland: 33 euro per nacht
- Bosnië: 16 euro per nacht
Het grote voordeel van kamperen vind ik zelf dat je zelf voor je eten kunt zorgen, iets dat in een hotel toch lastiger is. Omdat je naar de supermarkt gaat, ben je vaak een stuk minder kwijt dan wanneer je iedere avond uit eten gaat. Bovendien is barbecuen op de camping met de buren vaak echt heel gezellig.
Tot slot
Zoals je ziet is kamperen niet per definitie goedkoper dan een appartement huren of een hotel boeken. Je gaat vooral kamperen omdat je het echt leuk vindt. Bovendien zijn de aanschafkosten van de tent, caravan, camper of vouwwagen ook niet in één keer terug verdiend. Wil je het dus wel echt goedkoper maken, dan zul je wat vaker moeten gaan.
Afgelopen jaar heb ik hier zeker de voordelen van gemerkt. Je pakt eenvoudiger de tent in de auto en gaat eenvoudiger nog een week extra op vakantie, voor relatief erg weinig.
Onze eerste keer kamperen
Onze eerste keer kamperen was echt een groot feest (behalve dan dat deel waarin mijn allergrootste kampeer-nachtmerrie werkelijkheid werd). In deze video neem ik je mee op vakantie naar Zuid-Frankrijk, met de tent.