Wat kost het starten van je bedrijf eigenlijk? Met welke kosten moet je zeker rekening houden? En waar kun je eenvoudig op besparen als startend ondernemer?

Dat het starten van een bedrijf kapitalen kost, is absoluut niet waar. In deze video laat ik zelfs zien hoe ik mijn eigen bedrijf ben gestart zonder enige investering.

Toch zijn er een aantal kosten waar je echt niet onderuit komt. Daarnaast zijn er ook kosten waarvan veel startende ondernemers ervan uit gaan dat ze erg hoog zijn, maar juist heel erg kunnen meevallen. Ik zet het voor je op een rijtje.

Kosten inschrijving KvK

De kosten voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel zijn eigenlijk de enige kosten waar je als startende ondernemer écht niet onderuit komt. Het kost 51,95 euro om je in te schrijven bij de KvK en iedere ondernemer moet deze kosten maken bij de inschrijving van een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of een maatschap.

Kies je echter voor een andere rechtspersoon? Dan moet je rekening houden met kosten voor de notaris zodat je een oprichtingsakte kunt laten opstellen. Dit is van toepassing als je een besloten vennootschap (BV) of een stichting opricht. Gelukkig hoef je hiervoor geen startkapitaal meer te hebben, dit kan al vanaf 0,10 euro (voor de oprichting van de Flex B.V. was dit 18.000 euro). Afhankelijk van je notariskeuze kost een oprichtingsakte ongeveer 1.000 euro.

Marketing en acquisitie

De kosten die je maakt voor je marketing en acquisitie zijn nodig om ervoor te zorgen dat je klanten aantrekt. Klanten die je uiteindelijk omzet gaan bezorgen. Denk in dit geval aan kosten die je maakt voor het opzetten van je website, drukken van promotiemateriaal.

Deze kostenpost kun je zo beperkt, maar ook zo gek als je zelf wilt, maken. Mijn tip: doe in het begin zoveel mogelijk zelf en besteed voldoende tijd en energie in marketing en acquisitie. Dit doe je ook door veel je gezicht te laten zien op relevante bijeenkomsten. Maar vergeet ook zeker de online marketing niet door middel van content marketing en social media.

Kantoorkosten

Het goedkoopste kantoor dat je bij de start van je onderneming kunt hebben, is je eigen keukentafel. Ben je net als ik gewend om veel op kantoor of bij klanten te zitten? Spendeer dan ook eens tijd in co-working spaces. Zorg er in ieder geval voor dat je thuiswerkplek een fijne plek is om te werken. In deze blog lees je hoe ik dat heb gedaan.

Let er wel op dat niet alle kosten voor de inrichting van je kantoor aftrekbaar zijn. Lees in deze blog de regels waar je rekening mee dient te houden.

Laptop en telefoon

Een laptop en telefoon zijn onmisbaar voor een ondernemer. De kosten die je maakt voor aanschaf en gebruik mag je ook aftrekken van je winst uit onderneming. Houd er wel rekening mee dat je een privé correctie moet maken wanneer je deze ook privé gebruikt.

Grote kans dat je al een laptop en telefoon privé had voordat je met je bedrijf startte. Deze privé goederen mag je inbrengen in je onderneming. Op de website van de Belastingdienst staat hoe je dit doet (no worries, ik ga hier binnenkort nog een praktische blog over schrijven).

Boekhouding

Deze kosten heb ik bewust tot het laatst bewaard. Ik vind namelijk dat je hier zo lang mogelijk geen geld aan uit moet geven. Ik zie startende ondernemers veel te veel geld uitgeven aan boekhoudsystemen en boekhouders.

Begin je administratie in Excel, dat is gratis. Wil je meer overzicht en wil je een boekhoudpakket? Probeer dan eerst met gratis proefperiodes welk boekhoudpakket het beste bij jou en je onderneming past. Via deze link kun je bijvoorbeeld 15 maanden lang gratis gebruik maken van het pakket dat ik zelf ook gebruik (e-Boekhouden.nl).

Dan de boekhouder: je bespaart ontzettend veel kosten door dit zelf te doen. Zo lang je eigen uurtarief lager is dan dat van een boekhouder, spaar je geld uit. Maar niet alleen vanuit kostenaspect raad ik aan om hier zelf mee te beginnen. Je ziet hierdoor namelijk ook alle kosten en omzet van je onderneming voorbij komen en kunt snel reageren wanneer iets niet goed gaat.

Ga je op gegeven moment toch uitbesteden? Dan zijn dit goede punten om rekening mee te houden.

En nu?

Met welke kosten had jij geen rekening gehouden toen je begon met ondernemen? Wat viel je tegen? Maar ook: wat viel je mee qua kosten?

kosten starten eigen bedrijf