Vennootschapsbelasting: Wat is dat eigenlijk? En wanneer moet je dat betalen? Ik zet het voor je op een rijtje.
Voor wie geldt vennootschapsbelasting?
Vennootschapsbelasting (Vpb) is de belasting die je betaalt op het moment dat je een B.V. hebt of een N.V. In sommige gevallen betaalt ook een vereniging of stichting deze belasting, maar dat zijn meer de uitzonderingen op de regel.
Hoeveel Vpb moet ik betalen?
De vennootschapsbelasting is verdeeld in twee tarieven. De belastingdienst wil de ondernemingen die minder winst maken ontlasten door een lager tarief te rekenen. Kom je boven een drempelbedrag uit, betaal je meer belasting over dit meerdere bedrag.
De drempelbedragen 2019 zijn (kijk voor actuele bedragen op de website van de Belastingdienst):
- Winst tot EUR 200.000,-: 19% belasting
- Winst boven EUR 200.000,-: 25% belasting
Ik heb een eenmanszaak, moet ik Vpb betalen?
Nee, als je een eenmanszaak hebt, of ZZP-er bent, betaal je geen Vpb. Je betaalt in dat geval belasting over de winst uit je onderneming via de inkomstenbelasting. Je hoeft daarnaast geen Vpb te betalen. Wil je weten hoe je aangifte inkomstenbelasting werkt? Lees dan deze blogs over box 1, box 2 en box 3.
Aftrekposten
Ook binnen de Vpb gelden zogenaamde aftrekposten. Dit zijn posten die je van je winst af mag trekken zodat je over een lager bedrag belasting betaalt.
Binnen de Vpb zijn er de volgende aftrekposten:
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Meer over de KIA lees je in deze blog.
- Milieu-investeringsaftrek (MIA)
- Energie-investeringsaftrek (EIA)
Verliesverrekening
Op het moment dat je geen winst maakt met je B.V. of N.V., maar verlies, mag je dit verlies meenemen naar komend jaar. De winst die je komend jaar maakt, mag je dan verrekenen met het verlies van dit jaar, zodat je minder, of soms zelf geen, belasting hoeft te betalen.
Deelnemingsvrijstelling
Als je een deelneming hebt, vallen de winsten van deze deelneming onder de deelnemingsvrijstelling. Dit is zo gemaakt om te voorkomen dat de deelneming twee keer belasting moet betalen. Namelijk één keer in de eigen aangifte en één keer in de aangifte van de moedermaatschappij die de aandelen houdt.
En nu?
Heb je nog vragen over de vennootschapsbelasting? Heb je nog tips? Laat het me weten!