Factoring is een relatief eenvoudige manier om je werkkapitaal van je onderneming te vergroten. Hoe werkt het precies? En wat zijn de voor- en nadelen van factoring? Ik zet het in deze blog voor je op een rijtje.
Wat is factoring precies?
Bij factoring is er een derde partij, de factormaatschappij, die het debiteurenbeheer van je onderneming overneemt. Zij zorgen voor betaling door je klant en schieten het bedrag aan je voor. Op deze manier beschik je eerder over het bedrag van je verstuurde factuur en hoef je niet te wachten tot je klant betaalt.
Stappen in het factoring proces
Het factoring proces is afhankelijk van de factormaatschappij waarmee je in zee gaat, maar zal er globaal zo uitzien:
1. Versturen factuur
Je verstuurt je factuur naar je klant, zoals je gewend bent. Daarnaast stuur je de factormaatschappij een kopie van de factuur.
2. Geld ontvangen
Je ontvangt, meestal direct, een gedeelte van de factuur van de factormaatschappij. Factormaatschappijen betalen bijvoorbeeld 85% van de factuur aan je, minus factorfee.
3. Debiteurenbeheer
Deze stap is sterk afhankelijk van de factormaatschappij waar je voor kiest. Het kan zijn dat je zelf het contact met klanten blijft houden, maar het kan ook zijn dat de factormaatschappij dit voor je doet.
4. De klant betaalt
Wanneer de klant betaalt, doen ze dit rechtstreeks naar de factormaatschappij.
5. Je ontvangt de rest
Zodra de factormaatschappij het bedrag van je klant heeft ontvangen, betalen zij het restant aan jou uit.
De voordelen
De voordelen van factoring op een rijtje:
- Je beschikt direct over het factuurbedrag en hoeft niet te wachten tot je debiteur betaalt. Hierdoor is je werkkapitaal een stuk beter en kun je dit bedrag direct weer investeren.
- Wanneer je ervoor kiest om het gehele debiteurenbeheer uit handen te geven, scheelt je dit veel werk en waarschijnlijk ergernis met betrekking tot wanbetalers.
- Het risico dat je je geld niet krijgt vanwege wanbetalers is een stuk kleiner. Vaak is de factoring direct gekoppeld aan een debiteurenverzekering (laat je hierin wel goed voorlichten!).
- Het is voor een groot deel van de ondernemers mogelijk om aan te sluiten bij een factormaatschappij. Je krijgt dus op een relatief eenvoudige manier een werkkapitaal financiering.
De nadelen
Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan factoring:
- De factormaatschappij moet ook ergens op verdienen. In dit geval is het de factorfee die je per factuur betaalt. Je kosten worden hierdoor hoger.
- Afhankelijk van de opbouw van je klanten portefeuille kan een factormaatschappij ervoor kiezen om niet alle debiteuren over te nemen.
- Je dient de factormaatschappij inzicht te geven in je financiële situatie en je klanten bestand.
- Wanneer je ook het debiteurenbeheer uit handen geeft, kan dit klanten afschrikken. Ze krijgen dan niet meer met jouw onderneming te maken wanneer ze de factuur te laat betalen, maar met een derde persoon van de factormaatschappij.
En nu?
Heb jij factoring wel eens overwogen voor je onderneming? Of gebruik je deze vorm van financiering? Wat zijn je ervaringen?