Aangiftetijd is weer officieel voorbij. 1 mei is de deadline en ik heb hem gewoon weer gehaald! Als happy financial zou ik nu natuurlijk moeten zeggen hoe ontzettend leuk het was om deze aangifte in te vullen. Nou… Ik heb er wel weer wat van geleerd. Wat zijn mijn leerpunten geweest bij het invullen van deze aangifte inkomstenbelasting?
2017 was voor mij het eerste jaar dat ik mijn aangifte inkomstenbelasting als ondernemer moest invullen. Daar kwam ook nog eens bij dat we in 2017 de eenmanszaak van Martijn hebben omgezet in een VOF waar we allebei onze werkzaamheden in kunnen verwerken. Je ziet dat ik alvast excuses aan het bedenken ben waarom deze aangifte écht lastiger was dan anders.
Mijn belangrijkste leerpunten
Begin op tijd
Ik leef goed op deadlines. Met een deadline in het vooruitzicht is het voor mij makkelijker plannen. Ik weet namelijk gewoon zeker dat ik het niet kan laten liggen. Ik begon daarom ook met mijn aangifte op 29 april, maar maakte hem ook af op 29 april.
Weet je vooraf dat er lastigere zaken in je aangifte zijn? Dan is het slimmer om iets eerder aan je aangifte te beginnen zodat je nog tijd hebt om af te stemmen. Ik ben natuurlijk een wandelende belastingtelefoon, dus was dit helemaal niet nodig (of je hebt een telefoon vol met vrienden die belastingadviseur zijn en een appje is zo getypt).
Maak er je eerste werk van
Martijn en ik hebben ons op zondag 29 april helemaal opgesloten en zijn na het ontbijt direct begonnen aan de aangifte. We hebben er zelfs zondag-crossfit voor afgezegd. Als dat geen dedication is!
Uiteindelijk hebben we tot 19.00 ’s avonds aan die aangifte gezeten, dus was ik maar wat blij dat we op tijd begonnen zijn.
Werk alles gedurende het jaar bij
Je kunt veel van me zeggen, maar ik hou mijn administratie super netjes bij. Gedurende het jaar ben ik overgestapt van mijn Excel boekhoudsysteem naar E-boekhouden. Als accountant vond ik het altijd al een drama wanneer mijn klanten gedurende het jaar overstapte van pakket (kon je niet gewoon wachten tot 1 januari?!), maar merkte nu dat dit inderdaad voor extra werk zorgde.
Maar ik wil hierbij toch nog even mijn administratie skills prijzen, want uiteindelijk kon ik alles vinden, wist ik precies waar ik moest zoeken en hoefde ik geen nieuwe overzichten op te stellen. Gereden kilometers stonden bijvoorbeeld netjes in een overzicht (dit jaar echt nog veel makkelijker trouwens met nieuwe rittenregistratie).
De Belastingdienst weet het soms zelf ook niet
Onze vrienden van de Belastingdienst weten soms ook niet zo goed wat ze willen en brengen ons daarmee in verwarring tijdens de aangifte.
Neem het volgende:
Bij de toelichting van het eigen vermogen staat: ‘Vul hier niet uw privé-onttrekkingen en stortingen in, maar vul deze in bij ‘privé-onttrekkingen en stortingen”. Klinkt logisch toch?
Maar vervolgens moet je dus wél je privé-onttrekkingen en stortingen bij het eigen vermogen invullen, maar bedoelen ze alleen de specificatie van de privé-onttrekkingen en stortingen. Dat was dus niet duidelijk.
Zucht en steun verder en vooral logisch blijven denken.
Blijf lief voor elkaar
Natuurlijk kan ik nu vertellen dat Martijn en ik 10 uur achter elkaar in perfecte harmonie de aangifte hebben ingevuld. Maar op gegeven moment wil ik verder en wil Martijn nog iets meer uitzoeken en krijgen we allebei honger.
Dus: geen ruzie om een aangifte, dat is het niet waard. En: ga op tijd eten ;).
Tot slot
Heb je nu écht geen zin om je aangifte in te vullen? Gebruik dan één van de excuses uit deze video.