Steeds meer Nederlanders werken over de grens. Duitsland is een geliefde handelspartner van ons land. Het is dan ook niet gek dat steeds meer Nederlanders een eigen bedrijf in Duitsland willen oprichten. Al snel komen ze in aanraking met de rechtsvorm GmbH. Wat houdt een GmbH in? En hoe richt je er eentje op?
Wat is de betekenis van GmbH?
De GmbH betekenis is ‘Gesellschaft mit beschränkter Haftung’. Oftewel: een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Daarmee is de Duitse GmbH vergelijkbaar met de B.V. in Nederland. Het is een van de populairste rechtsvormen van bedrijven in Duitsland. De Duitse wetten rondom GmbH’s zijn vrij streng, om witwassen te voorkomen. De ‘uiteindelijk economisch begunstigde’ moet bijvoorbeeld in het Duitse transparantieregister komen te staan.
Dat geldt ook voor Nederlanders die meer dan 25 procent aandelen bezitten. Het is goed om je van tevoren te vergewissen van de Duitse wetten en regels rondom het oprichten van een bedrijf met deze rechtsvorm.
De vereisten voor een GmbH
Wie een GmbH wil oprichten, moet zich inschrijven bij het handelsregister. Het register vraagt om oprichtingsdocumenten: statuten, het document voor inschrijving in het handelsregister en een lijst van aandeelhouders. De GmbH moet ook worden geregistreerd bij het Gewerbeamt. De economisch begunstigde moet in het transparantieregister worden aangemeld. Je kunt je niet zelf bij de Kamer van Koophandel Duitsland aanmelden. Dat moet een notaris doen.
Om een GmbH te kunnen oprichten, heb je startkapitaal nodig. In Duitsland moet je minimaal 25.000 euro storten om het bedrijf wettig te maken. Dat hoeft niet in één keer: je mag ook bij oprichting 12.500 euro storten en dan later nog de andere helft toevoegen.
Als Nederlander je eigen GmbH
Veel Nederlanders gaan ervan uit dat een GmbH oprichten snel gepiept is. Dat is niet zo: er zijn allerlei registratie-eisen bij verschillende instanties. Daardoor kan het maanden duren voordat je eigen bedrijf een feit is. Om een GmbH te kunnen oprichten, moet bijvoorbeeld een notaris worden ingeschakeld.
Wanneer je je GmbH opricht, is het belangrijk dat je voldoet aan alle wetten en regels. In Duitsland gelden er bestuurlijke boetes voor bedrijven die zich niet aan de wet houden. Je loopt bovendien risico op aansprakelijkheid. De registratieverplichtingen zijn dus heel belangrijk. Informeer van tevoren naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van een bedrijf in Duitsland, en naar de stappen die je moet nemen om je eigen bedrijf een feit te maken.