Een BKR registratie. Het woord heeft altijd een beetje een negatieve lading. Maar wat is een BKR registratie nu eigenlijk precies? Wanneer ben je BKR geregistreerd? En wat zijn de gevolgen hiervan?
Waarom bestaat BKR registratie?
Iedere kredietverstrekker dient de lening die ze aan jou verstrekken, te registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit bureau is een onafhankelijk bureau dat als missie heeft om een gezonde financiële wereld na te streven :).
Op het moment dat je een nieuwe lening aanvraagt, zoals bijvoorbeeld bij een hypotheek gesprek, wordt je BKR gecontroleerd. Door deze check kan de hypotheekverstrekker zien hoeveel krediet je hebt uitstaan, maar ook wat je betalingsgedrag is. Zo weet een kredietverstrekker of het financieel verantwoord is jou een krediet te verstrekken.
Wanneer valt iets onder een BKR registratie?
Ieder krediet dat aan jou verstrekt wordt, dient gemeld te worden bij het Bureau Krediet Registratie. Dit geldt dus niet alleen voor hypotheken. Ook op het moment dat je een bank op afbetaling koopt, of rood staat bij je bank, valt dit onder de BKR.
Waarom is een BKR niet altijd erg?
Niet iedere registratie telt even zwaar. Daarnaast wordt ook je betalingsgedrag geregistreerd. Als je dus wel een krediet hebt, maar netjes op tijd betaalt, zien mogelijke kredietverstrekkers dit ook. Zij zien dit weer als een goed teken. Als je in het verleden namelijk op tijd betaald hebt, is de kans groter dat je dat voor je toekomstige krediet ook gaat doen.
Enkele bijzonderheden
Private lease
Jullie herinneren je misschien nog wel mijn betoog tégen de lease auto. Met als voornaamste reden dat dit gewoon een lening is. Ook private lease valt onder de noemer krediet en valt daarom onder deze registratie.
Studiefinanciering
Een studiefinanciering is in principe geen registreerde lening en valt niet onder BKR. Maar op het moment dat je een hypotheek afsluit, neemt de bank deze wel mee in de berekening. Maar omdat deze schuld niet BKR registreert is, dien je dit zelf bij de bank aan te geven. Uit onderzoek van het Bureau Krediet Registratie blijkt dat 39% de studieschuld (bewust of onbewust) niet opgeeft bij de hypotheekaanvraag.
En nu?
Heb je nog vragen? Ben je zelf ooit tegen een vervelende BKR aangelopen? Laat het me weten.