In een bedrijf komen verschillende geldstromen voor. Je krijgt betaald voor producten en/of diensten die je levert, maar je moet zelf ook andere partijen betalen. Als je personeel in dienst hebt, keer je hen iedere maand loon uit. Daarnaast is de kans groot dat je producten afneemt bij leveranciers. Hier moet je uiteraard ook voor betalen. Het is zaak om ervoor te zorgen dat er meer geld binnenkomt dan eruit gaat. Wanneer dit het geval is, is jouw bedrijf gezond. Er is dan sprake van een gezond werkkapitaal. Zegt deze term je niets? Lees dan verder. In deze tekst vertellen we je namelijk wat het betekent als een bedrijf een gezond werkkapitaal heeft.
Gezond werkkapitaal uitgelegd
Voordat we kijken wat gezond werkkapitaal betekent, richten we ons eerst tot werkkapitaal zelf. Veel ondernemers hebben hier weleens van gehoord, maar deze term doet niet bij iedere ondernemer een belletje rinkelen. Kort gezegd is werkkapitaal niets anders dan het geld dat je nodig hebt om te kunnen voldoen aan alle betalingsverplichtingen die jouw bedrijf heeft. We spreken van gezond werkkapitaal als er voldoende geld in kas is om een bedrijf draaiende te houden. Dit houdt in dat je zonder problemen personeel kunt betalen, facturen van derden kunt voldoen en in staat bent om de voorraad op peil te houden. Als je regelmatig problemen hebt met betalen, spreken we van een ongezond werkkapitaal.
Oorzaken van een ongezond werkkapitaal
Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een ongezond werkkapitaal. Mogelijk gaat er structureel meer geld uit dan er binnenkomt. Als je een buffer hebt opgebouwd, kun je het vaak wel een tijdje uitzingen. De kans is klein dat je het lang volhoudt, want het geld is een keer op. Een ongezond werkkapitaal kan ook ontstaan doordat je telkens moet wachten op openstaande facturen. Veel bedrijven vermelden weliswaar een betalingstermijn op hun facturen, maar niet iedereen houdt zich hieraan. Wanneer meerdere klanten structureel (te) laat betalen, kan dit ervoor zorgen dat er onvoldoende geld beschikbaar is om aan jouw betalingsverplichtingen te voldoen.
Zakelijk krediet biedt uitkomst
Wanneer je regelmatig moet wachten tot openstaande facturen betaald worden, kan dit ervoor zorgen dat je in de problemen komt. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Gelukkig is er een manier om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf over voldoende werkkapitaal beschikt. Je kunt namelijk zakelijk krediet aanvragen. Een geldverstrekker zet dan een bedrag voor je klaar op een speciale rekening, waardoor er altijd geld beschikbaar is. Heb je geen geld in kas, maar moet je een factuur voldoen of jouw personeel betalen? Dan richt jij je tot dit bedrijfskrediet.
Doordat zakelijk krediet een lening is, krijg je te maken met aflossing. Het mooie is dat je flexibel aflost. Dit betekent dat je afgelost geld opnieuw op kunt nemen. Bij een werkkapitaalfinanciering, zoals zakelijk krediet ook wel genoemd wordt, betaal je bovendien alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Zakelijk krediet heeft overigens een standaard looptijd van 36 maanden. Aan het einde van de looptijd bekijkt een geldverstrekker de situatie en kan besloten worden om het zakelijk krediet te verlengen.