Waarom ik toch weer uren schrijf

Uren schrijven, zo’n beetje hét grootste irritatiepunt van iedere accountant (of advocaat, notaris, arts). Ik heb er ook jaren mee lopen worstelen. Maar toch ben ik er weer mee begonnen. Waarom?

Uren schrijven

Als accountant groei je ermee op. Je schrijft ieder kwartier van de dag op, in een elektronisch urenschrijf-systeem, verdeeld over klanten en projecten. Op deze manier worden alle uren gefactureerd aan de klant.

Aan het eind van de week was het altijd stress. Want ondanks dat je van 8.00 tot 18.00 op kantoor hebt gezeten, kwam je in je urenstaat maar tot 6 uur. Wat heb je dan in die andere 4 uur gedaan?!

Nooit meer uren schrijven

Zodra ik ondernemer werd, kreeg ik veel jaloerse blikken van mede-accountants over het feit dat ik nooit meer uren hoefde te schrijven. Wat een geluk!

Maar toch ben ik er deze week weer mee begonnen. Waarom?

Toch weer uren schrijven

Structuur en regelmaat

Na een paar weken als ondernemer kwam ik erachter dat ik de structuur miste die ik altijd gewend was. Ik was namelijk gewend om verantwoording af te leggen over ieder kwartier en nu kon ik in principe de hele dag in bed blijven liggen en niemand die er iets van zou zeggen (heb ik nooit gedaan, maar bij wijze van).

Het schrijven van uren zorgt voor mij dus voor een beetje structuur die ik nodig heb en prettig vind. Maar dan zonder het verantwoording-afleg-gedeelte.

Productiviteit

Ik vond dat ik super goed bezig was. Ik was echt de hele dag aan de gang. Maar pas toen ik ging opschrijven waar ik de hele dag mee bezig was, zag ik dat ik ook heel veel onbelangrijke dingen aan het doen was.

Dus, ben ik eigenlijk wel zo productief als ik zeg dacht? Of was ik toch teveel tijd kwijt met het bijhouden van Facebook updates (gelukkig voor mijn werk ook belangrijk).

Ik ging hierdoor kritischer kijken naar mijn tijdsindeling en taken die ik had en zorgde ervoor dat ik ook echt productief was in plaats van het alleen maar dacht te zijn.

Misschien toch nog maar eens mijn eigen blog over productief thuiswerken lezen :).

Uitbesteden

Ik weet beter hoeveel tijd iets kost. Soms valt dat mee, maar soms valt dat ook ontzettend tegen. Het editen van een YouTube video valt bijvoorbeeld ontzettend mee qua hoeveelheid tijd.

Aan de andere kant loop ik bijvoorbeeld wel tegen de hoeveelheid social media aan. Een groot deel van de dag gaat daaraan op.

Omdat ik dit nu weet en helder heb, kan ik gaan nadenken of het verstandig is om bepaalde dingen uit te besteden.

YouTube editen blijf ik bijvoorbeeld lekker zelf doen, want dat heb ik relatief in no-time gedaan. Het bijhouden van social media is wel weer iets waar ik op termijn wellicht hulp bij nodig heb.

Alleen door het bijhouden van mijn uren, is dit voor mij inzichtelijk geworden en kan ik meer weloverwogen keuzes maken in wat ik zelf blijf doen en wat ik ga uitbesteden.

En nu?

Heb jij wel eens een week je tijd bijgehouden? Wat waren je bevindingen naar aanleiding hiervan? Wat viel mee? Of waren er ook zaken die tegenvielen? Ik ben benieuwd!

the happy financial


8 thoughts on “Waarom ik toch weer uren schrijf

 1. Mieke Hees Beantwoorden

  Ik was altijd ontzettend sceptisch over het registreren van uren, maar het is wel essentieel voor mijn vak. Als communicatie-adviseur werk ik op basis van uren, soms o.b.v. van offerte, soms o.b.v. nacalculatie. Inmiddels ben ik een groot voorstander. Door uren te registreren heb ik zich op mijn productiviteit, kan ik betere offertes maken, kan ik klanten tijdig informeren over aankomend meerwerk en heb ik mijn planning beter in de greep. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen en ik factureer echt niet elke 5 minuten aan klanten, maar door uren te registreren verbeterde wel mijn bedrijfsresultaat. Kortom: ik zie alleen maar voordelen.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Mieke,

   Dank je wel voor je reactie. Precies dat gevoel inderdaad. Doordat je het opschrijft, krijg je er meer grip op. En dat zorgt ervoor dat je beter weet hoe lang je over iets doet waardoor je bijvoorbeeld beter je tarieven kunt bepalen. Goed om te horen!

   Groetjes, Marjan

 2. Wendy (B) Beantwoorden

  Ikzelf zou dat toch ook doen: opschrijven hoe lang iets duurt om aan te werken.
  Om misschien een betere structuur te maken ofzo.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Wendy,

   Ik heb zelf inderdaad gemerkt dat door het opschrijven van mijn uren, ik veel beter weet hoe lang ik met iets bezig ben. Sommige dingen vallen dan heel erg tegen, maar andere dingen vallen juist weer heel erg mee. Inzicht dat ik eerst in ieder geval niet had.

   Groetjes, Marjan

 3. Jessica Beantwoorden

  Ik denk dat je uren opschrijven en bijhouden heel efficient is. Je kan zien wat je allemaal doet, of je zit te lantefanteren en hoeveel tijd je daadwerkelijk kwijt bent aan je ondernemerschap. Hierdoor kan je veel beter plannen!

  1. Marjan Beantwoorden

   Hi Jessica,

   Ik kwam er in ieder geval achter dat ik veel minder deed dan ik zelf dacht, dus het was wel echt een eye-opener. Heb daardoor wel het idee dat ik inderdaad beter kan plannen.

   Groetjes, Marjan

 4. Maartje Beantwoorden

  Wat goed! Ik hou dat altijd een week vol en dan stopt het weer.
  Boek van David Allen – Getting things done was voor mij inspiratie om dat weer op te pakken.
  Alleen ook toen weer na een paar weken gestopt.
  Ik heb daarom nu een time tracker besteld: https://www.youtube.com/watch?v=u3IC_crKE48
  Ik heb hem nog niet binnen maar in de video lijkt hij zeer gebruiksvriendelijk en kost het weinig tijd om je werkzaamheden bij te houden. Je kunt hem zelf instellen. Ik hoop echt dat dit me een goed inzicht geeft in hoeveel tijd ik waaraan besteed.

  1. Marjan Beantwoorden

   Hoi Maartje,

   Dank je wel voor je reactie!
   Ik ben heel benieuwd naar de time tracker, klinkt goed in ieder geval.
   Hoop dat het inderdaad wat meer inzicht geeft, want dat is zo fijn!

   Liefs, Marjan

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*