Een tijd lang rondreizen, werken en genieten. Je hebt geen vaste woonplaats en laat je leiden door waar het avontuur je brengt. Een ideaal leven. Maar dan komt die Belastingdienst weer om de hoek kijken. Want hoe zit dat eigenlijk? Waar moet je je belasting betalen over je inkomsten als je op het strand in Bali ligt?
Alle verplichtingen zijn voor jou misschien een belangrijke reden om te gaan leven als digital nomad. Maar dit zijn een paar regels die je wel wilt volgen, want het kan zomaar zijn dat je onterecht geen belasting afdraagt. En op dat moment krijg je te maken met naheffingen en boetes vanuit de Belastingdienst. Dat wil je voorkomen!
Blijf je in Nederland wonen?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: blijf je in Nederland wonen? Dit klinkt misschien heel logisch en je schudt meteen van niet omdat je ticket naar Denpasar al binnen is en je niet van plan was om te gaan digital nomaden op de Veluwe, maar dat is het voor de Belastingdienst niet. Ga je naar het buitenland, maar blijf je ingeschreven in een Nederlandse gemeente? Dan blijf je voor de Belastingdienst nog gewoon in Nederland en betaal je over je inkomsten Nederlandse inkomstenbelasting.
Als digital nomad heb je vaak meerdere opdrachtgevers en werk je bijvoorbeeld op het gebied van social media voor Nederlandse en buitenlandse klanten. Deze inkomsten geef je, als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, op in je aangifte inkomstenbelasting onder je winst uit onderneming. Net zoals je dit gewend was in Nederland te doen. Heb je geen KvK inschrijving als digital nomad, dan kun je dit verwerken als inkomsten uit overig werk, onderdeel van je Box I inkomen. Dit is ook niet anders dan je gewend was in Nederland.
Let op: het maakt hierbij niet uit of je opdrachtgevers in Nederland zijn gevestigd of in Indonesië.
De 183-dagen regeling
Om te voorkomen dat je dubbel belast zou worden, in zowel Nederland als het land waar je verblijft, heeft de Nederlandse overheid belastingverdragen opgesteld met andere landen. In deze verdragen is geregeld dat je maar in één land belast kunt worden, Nederland, je woonland of het buitenland, je werkland.
Dit vervalt op het moment dat je langer dan 183 dagen aan één stuk in je werkland verblijft. Op dat moment is deze regeling niet meer van toepassing en wordt belasting geheven in het land waar je werkzaam bent. Deze 183 dagen zijn ‘echte’ dagen, geen werkdagen, dus eigenlijk een half jaar en deze regeling is van toepassing wanneer je in loondienst bent.
Let op! Het fiscaal inwonerschap is een heel ander begrip dan het algemeen begrip inwonerschap of ergens wonen. De Belastingdienst kijkt bijvoorbeeld naar waar jij je leven hebt. Dus waar heb je je telefoonabonnement lopen, je huisarts, je huis, je sportschool of je sociale netwerk. Het gaat dus zeker niet alleen om waar je ingeschreven staat.
Ook wanneer je nog in Nederland ingeschreven staat, maar in het buitenland een soort ‘burgerservicenummer’ aanvraagt (dit kan handig zijn in sommige landen als je bepaalde zaken wilt regelen), dan kunnen in dat land de alarmbellen afgaan én kun je fiscale brieven gaan ontvangen.
Als je écht gaat emigreren
Schrijf je je helemaal uit in Nederland en heb je ook geen banden meer met Nederland door bijvoorbeeld een hypotheek, onderneming of gezin? Dan wordt je belastingplichtig in het land waar je werkzaam bent. Hierbij maakt het niet uit of je uitsluitend werkt voor Nederlandse klanten en/ of uitbetaald krijgt op een Nederlandse bankrekening.
Maar let wel op! Wanneer je je uitschrijft in Nederland bouw je ook geen Nederlandse AOW meer op. Niet in Nederland wonen heeft dus gevolgen voor je pensioen. Zeker wanneer je ook zelfstandig ondernemer bent, doe je er goed aan om hier tijdig aan te denken en alvast een pensioenpot voor jezelf op te bouwen.
Afhankelijk van het land waar je als digital nomad naartoe gaat, is het slim om in contact te komen met een lokale belastingadviseur. Zij zijn goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en spreken de taal. Zorg er wel voor dat je iemand kiest die ook jouw manier van werken snapt en die weet wat het begrip ‘digital nomad’ inhoudt.
Let op: Ook als je écht emigreert, kan het nog steeds zo zijn dat je nog steeds aangifte moet doen in Nederland. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je in Nederland nog een huis hebt dat je verhuurd of door spaarrekeningen en beleggingen die je hier nog hebt. Zoals je ziet zitten er nogal wat haken en ogen aan en is iedere situatie weer anders. Wil je weten hoe dit voor jou is? Dan raad ik je zeker Anjo Bots aan, zij heeft jarenlange ervaring als belastingadviseur én woont en werkt nu zelf vanuit Valencia in Spanje. Anjo heeft haar eigen kantoor, DigiTAX Nomad en kun je hier bereiken.
In welk land betaal je het minste belasting?
Belasting betalen is nooit leuk. Dus als je dan toch onderweg bent, kun je net zo goed eens kijken waar je zo min mogelijk belasting betaalt toch? Welke landen zijn echte belastingparadijzen?
- Spanje: Over je inkomsten tot 12.450 euro betaal je 9,5% belasting. Tot 20.200 is dit 12%. Dit loopt op tot 22,5% bij een belastbaar bedrag van 60.000 euro of meer.
- Cyprus: Tot een bedrag van 19.500 euro betaal je geen belasting en tot 28.000 euro is dit maar 20%.
- Bulgarije: Je betaalt een tarief van 10%. In Bulgarije kunnen ze het dus wel leuker én makkelijker maken ;).
- India 0 procent (het gemiddeld jaarloon van de inwoners wordt hier overigens wel op 1.424 euro berekend).
- Indonesië: 5 procent (met een gemiddeld jaarloon van de inwoners van 2.899 euro).
Op de website van de Europese Unie kun je van alle landen uit de EU opzoeken wat de geldende belastingpercentages zijn.
Let op: bovenstaande bedragen en percentages gaan over je winst uit onderneming en niet over je omzet. Je omzet kan veel hoger zijn, maar hier moeten je kosten nog vanaf om te komen tot je winst uit onderneming.
Ter vergelijking: in Nederland betaal je over de eerste 20.384 euro een tarief van 36,65%. Dit wordt meer naarmate je meer verdient.
En nu?
Werk jij als digital nomad of ben je dat van plan? Heb je nog tips voor aankomende digital nomads? Laat ze vooral hieronder achter! Ben je op zoek naar een goede belastingadviseur die ook écht weet hoe jij werkt als digital nomad? Neem dan vooral contact op met Anjo Bots (hier te bereiken via mail). Anjo heeft jarenlange ervaring als belastingadviseur en woont en werkt zelf vanuit Valencia in Spanje. Haar kantoor, DigiTAX Nomad is gespecialiseerd in belastingzaken voor digital nomads.
