Budgetteren is echt niet zo makkelijk als veel mensen je willen doen geloven. Sterker nog, het is hard werken. Maar met deze tips kom je er zeker!
Budgetteren is lastig, maar je aan je budget houden is nog veel lastiger. Het is net als met het volgen van een dieet. In het begin ben je ontzettend enthousiast en houd je je aan al je regels. Maar op gegeven moment gaat er ergens iets niet helemaal zoals gepland en daar ga je.
Alsof het dan niets meer uitmaakt, stap je volledig van je budget of dieet af. Hoe komt dat nu? En welke fouten kun je daarom beter niet maken? Voorkom deze budget fouten en de kans is zoveel groter dat je je eraan kunt houden.
1. Je houdt geen rekening met onvoorziene uitgaven
Niets loopt altijd zoals gepland. Er zullen altijd noodgevallen zijn en daar horen vaak ook onvoorziene uitgaven bij. Het is niet leuk om hiermee rekening te houden bij het opstellen van je budget, maar wel noodzakelijk.
Noodgevallen kosten vaak relatief veel geld (denk aan een wasmachine) en wanneer je hier niets voor opzij hebt gezet, heb je hier lang last van in je budget.
2. Je partner
Ben jij net lekker bezig met het budget, komt je partner thuis met een mega aankoop waar je geen rekening mee hebt gehouden. Of nog erger: je partner heeft een gigantisch cadeau voor je gekocht. Heel lief natuurlijk, maar het past absoluut niet in je budget.
Bespreek daarom je budget met je partner. Geef aan waarom het belangrijk is dat jullie dit budget hebben en dat je je hieraan wilt houden. Vaak helpt het ook als je hierbij een duidelijk doel aangeeft voor het budget zodat je hier samen voor kunt sparen.
3. Je doel is niet helder
Er zullen altijd tijden komen dat je het niet meer ziet zitten. Je bent ontzettend zuinig, maar je ziet te weinig progressie in de aflossing van je schulden of binnenkomsten op je spaarrekening.
Op zo’n moment is het belangrijk dat je doel helder is. Schrijf het ergens duidelijk op en hangt het in het zicht. Wat ook goed werkt is het maken van een moodboard van hetgeen waar je voor aan het sparen bent, bijvoorbeeld die nieuwe woning.
Je zult altijd tegenslagen hebben, maar door te kijken naar je doel en dit helder voor ogen te hebben, is de kans groter dat je er weer tegenaan gaat.
4. Je budget is niet realistisch
Ik ben altijd heel risico avers geweest in budgetteren (niet alleen in budgetteren trouwens, maar dat is een ander verhaal). Mijn inkomsten schat ik dus altijd heel voorzichtig en vaak veel te laag in. Voor mijn uitgaven kies ik vaak een bedrag aan de ruime kant.
Hierdoor heb ik op twee manieren vaak meevallers in mijn budget. Dit is leuk en extra motiverend. Houd jezelf ook niet voor de gek, maar stel het gewoon realistisch op.
5. Je evalueert niet
Onderdeel van budgetteren is niet alleen vooruitkijken naar de toekomst, maar ook terugkijken naar het verleden. Dit doe je in een periodieke analyse. Hierbij vergelijk je je werkelijke cijfers met je gebudgetteerde cijfers.
Ik doe dit zelf bijvoorbeeld iedere maand. Ik kijk dan welke kosten meevielen en wat tegenviel. Soms moet ik hierdoor mijn budget voor komende maand aanpassen zodat dit beter aansluit.
Hier leer je ontzettend veel van en je hebt nog meer inzicht in je financiën en je budget.
En nu?
Wil je op een eenvoudige manier een budget opstellen? Lees dan deze blog.
Wil je weten hoe ik ervoor zorg dat ik me aan mijn budget houd? Lees dan deze blog.