Het urencriterium is een veelbesproken onderwerp onder zzp’ers. Wat houdt het precies in? Welke uren tellen mee? Waarom wil je voldoen aan dit urencriterium? Wat gebeurt er als je de uren niet haalt? Welke uitzonderingen zijn er?
Met gratis template voor het bijhouden van je uren in Excel!
Wat houdt het urencriterium in?
Het urencriterium wil zeggen dat je jaarlijks 1.225 uur aan je bedrijf besteedt. Dit jaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. 1.225 uur per jaar komt neer op ongeveer 24 uur per week.
Welke uren tellen mee voor het urencriterium?
Gelukkig tellen alle uren die je besteedt aan je bedrijf mee. Dus niet alleen de directe uren (de uren die je kunt factureren aan klanten). Maar ook alle indirecte uren (de uren die je niet kunt factureren aan je klanten. Denk aan de tijd die je kwijt bent aan je administratie, acquisitie, brainstormen, je website bijhouden, offertes maken, reistijd.
Extra tip voor startend ondernemers: ook de uren die je hebt besteedt voordat je je bedrijf hebt opgericht (dus voor je inschrijving bij de Kamer van Koophandel) tellen mee. Denk aan het inwinnen van advies op het ontwerpen van je logo. Schrijf deze dus ook goed op.
Waarom wil je voldoen aan het urencriterium?
Voldoe je aan het urencriterium? Dan kom je in aanmerking voor zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Beide aftrekposten verminderen je winst uit onderneming waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt.
In 2024 zijn deze aftrekposten samen bijna 5.000 euro (zelfstandigenaftrek 3.750 euro en startersaftrek 2.123 euro).
Wil je meer weten over de verschillende belastingvoordelen voor jou als zzp’er? Download dan hier het e-book ‘Belastingvoordelen voor zzp’ers’ met daarin 19 verschillende belastingvoordelen, inclusief hoe je deze aanvraagt, voorwaarden en rekenvoorbeelden.
Hoe houd ik de uren bij?
Je bent zelf vrij in hoe je de uren bijhoudt. Belangrijk is dat je deze bij een controle aannemelijk moet kun maken. Dit betekent dat de Belastingdienst kan vragen om je bijgehouden uren.
Dat kan zijn door middel van je agenda, je facturatie, een urenregistratie-app, op papier of in Excel.
Wil je je uren bijhouden in Excel? Ik heb hier en gratis te downloaden urenregistratie in Excel opgenomen. Inclusief draaitabel om inzicht te krijgen in je uren (uiteraard met uitleg over hoe de draaitabel werkt):
Tip: wil je de uren ook onderweg kunnen bijhouden? Dan kun je de app van e-Boekhouden.nl gebruiken. Naast een online boekhouding zit hierin ook een urenregistratie module. De geschreven uren kun je bovendien direct factureren aan je klanten. Wil je hier als startend ondernemer 15 maanden gratis gebruik van maken? Gebruik dan deze link.
Ben je al wat langer ondernemer? Maar wil je toch e-Boekhouden.nl en de urenregistratie module proberen? Met deze link kan dat 6 maanden gratis.
Wat als je de uren hebt behaald?
Als je de uren hebt behaald in het jaar, mag je in principe stoppen met het bijhouden van je uren. Je krijgt geen extra korting oid als je meer uren behaalt. Vaak zie je echter dat je zo gewend bent om je uren bij te houden, dat je dit vanzelf blijft doen.
Waar geef je aan dat je de uren hebt behaald?
In je jaarlijkse aangifte Inkomstenbelasting worden vragen gesteld over dit urencriterium. Het gaat om de volgende vragen:
- Werkte u minimaal 1.225 uur in de onderneming? Deze vraag ziet toe op het urencriterium. Voldoe je hieraan, vul hier dan ‘ja’ in.
- Is meer dan 50% van uw werktijd besteed aan de onderneming? Deze vraag wordt gesteld als je ook in loondienst werkt.
Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek, dien je ook de volgende vraag te beantwoorden:
- Was u in de periode 2019 tot en met 2023 elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting? Deze vraag wordt gesteld om vast te stellen of je al 3 keer gebruik hebt gemaakt van de startersaftrek in de eerste 5 jaar van je ondernemerschap. Vul je hier ‘nee’ in, dan heb je dus nog recht op startersaftrek. Vul je hier ‘ja’ in, dan heb je geen recht meer op startersaftrek.
Wat als je de uren van het urencriterium niet haalt?
Haal je de uren in het jaar niet? Dan is het niet direct zo dat instanties zoals de Belastingdienst of Kamer van Koophandel aangeven dat je geen ondernemer bent. Je hebt dan alleen geen recht op de startersaftrek en zelfstandigenaftrek.
Voor de startersaftrek is dat niet zo heel erg. Deze mag je namelijk 3 keer toepassen in de eerste 5 jaar van je ondernemerschap. Kun je hem niet toepassen in 2024? Dan pas je hem toe vanaf 2025. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat de startersaftrek wordt verlaagd of afgeschaft zodat je er ook in de toekomst gebruik van kunt maken.
Voor de zelfstandigenaftrek geldt ook dat je deze niet kunt toepassen als je niet voldoet aan het urencriterium. Omdat deze zelfstandigenaftrek de komende jaren sterk wordt afgebouwd (naar 900 euro in 2027), is ieder jaar dat je hem niet kunt gebruiken wel jammer. Ook is het niet zo dat je de zelfstandigenaftrek het jaar erop bijvoorbeeld twee keer kunt toepassen.
De andere ondernemersaftrekposten (denk aan de MKB winstvrijstelling, investeringsaftrek), zijn niet geboden aan dit urencriterium. Hier heb je dan ook altijd als ondernemer voor de Inkomstenbelasting recht op.
Wat als je gedurende het jaar start als zzp’er?
Start je gedurende het jaar met ondernemen, dan dien je alsnog de 1.225 uur te maken om aanspraak te maken op de ondernemersaftrekposten. Deze worden niet naar rato teruggerekend.
Bijvoorbeeld: je start in april van het jaar met je onderneming. Je hebt dan 9 maanden om 1.225 uur te behalen. Start je in december met je onderneming, dan heb je nog maar 1 maand om deze 1.225 uur te behalen.
Aanvullende eisen als je naast zzp’er in loondienst werkt
Je zag eerder al dat er een extra vraag werd gesteld in je aangifte Inkomstenbelasting bij het urencriterium. Het gaat om deze vraag:
Is meer dan 50% van uw werktijd besteed aan de onderneming?
Je hebt namelijk alleen recht op de ondernemersaftrekpost zelfstadigenaftrek als je minimaal 50% van je totale werktijd (dus de tijd die je besteedt in loondienst en de tijd die je besteedt aan je onderneming), wordt besteed aan je onderneming.
Bijvoorbeeld: je werkt 24 uur per week in loondienst, dan moet je ook minimaal 24 uur per week aan je onderneming besteden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Let op: deze 50% eis geldt niet voor ondernemers die recht hebben op startersaftrek. Dan mag je namelijk wel meer tijd besteden aan je baan in loondienst ten opzichte van je werk als zelfstandige. Het urencriterium van 1.225 uur geldt dan nog wel, dit is altijd een vereiste.
Uitzonderingen op het urencriterium
Zwangerschap en het urencriterium
Op het moment dat je je werkzaamheden voor je onderneming onderbreekt omdat je zwanger bent, mag je de niet gewerkte weken wel meetellen voor het urencriterium. Hierbij geldt een maximum van 16 weken die je mag meetellen.
Arbeidsongeschiktheid en het urencriterium
Bij arbeidsongeschiktheid geldt het verlaagd urencriterium van 800 uur. Je doet er goed aan dit vooraf af te stemmen met de Belastingdienst om discussie achteraf te voorkomen.
Beschikbaarheidsdiensten en het urencriterium
Sommige zzp’ers werken met beschikbaarheidsdiensten. Tijden waarop ze wel beschikbaar zijn voor hun bedrijf, maar in principe niet aan het werk zijn. Bijvoorbeeld in het geval van storingsdiensten. De uren dat je beschikbaar bent, tellen niet allemaal mee. Alleen de uren dat je ook daadwerkelijk aan het werk bent, tellen mee.