Utrecht, 20 oktober 2022 – Hebt u een vraag over toeslagen en wilt u snel het antwoord weten? Toeslagen beantwoordt uw vragen graag. Bijvoorbeeld via de website. Om u en anderen te helpen, geeft Toeslagen in dit artikel antwoord op de meest gestelde vragen over het aanvragen, wijzigen, ontvangen en terugbetalen van toeslagen. Staat uw vraag er niet bij? Kijk dan op toeslagen.nl of stel uw vraag via sociale media. 

Toeslagen aanvragen

1. Heb ik recht op toeslagen?
Of u recht hebt op zorg-, huur- of kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget hangt af van uw persoonlijke situatie. Met de proefberekening van Toeslagen kunt u berekenen op welke toeslagen u recht hebt en hoeveel geld u kunt krijgen. En met Mijn toeslagen op toeslagen.nl vraagt u de toeslagen waar u recht op hebt direct aan. Bekijk ook de voorwaarden. 

2. Hoe zorg ik ervoor dat jullie mijn toeslagen met het juiste inkomen berekenen?Als u toeslag aanvraagt, geeft u uw inkomen door. Als uw inkomen verandert, moet u dat doorgeven. Anders krijgt u te veel of te weinig toeslag. Hebt u een wisselend inkomen? Geef dan een schatting. En bereken uw toetsingsinkomen regelmatig. Bijvoorbeeld elke 3 maanden. Om een schatting te maken, kunt u het hulpmiddel Bereken het toetsingsinkomen gebruiken. 

3. Ik heb een toeslag aangevraagd. Wanneer hoor ik meer?
Meestal krijgt u binnen 5 weken bericht over de hoogte van uw toeslag. Toeslagen stuurt u dit bericht in de Berichtenbox van MijnOverheid. Ook kunt u het onder het kopje ‘Correspondentie’ vinden in Mijn Toeslagen op toeslagen.nl. Het bericht heeft het onderwerp ‘Voorschotbeschikking’. Hierin staat hoeveel toeslag u krijgt. Wilt u meteen weten wanneer u de voorschotbeschikking krijgt? Ga naar Mijn toeslagenen klik op het jaar van de toeslag die u hebt aangevraagd. 


Toeslagen ontvangen

4. Wanneer krijg ik de toeslagen op mijn rekening?
U krijgt uw toeslag de 20e van elke maand, uiterlijk om 24.00 uur ’s nachts. Wij weten niet hoe laat uw bank het bedrag op uw rekening bijschrijft. Valt de 20e in het weekend of op een feestdag? Dan krijgt u uw geld de 1e werkdag daarna. Kijk voor meer informatie op toeslagen.nl.


Toeslagen wijzigen

5. Welke wijzigingen moet ik doorgeven voor mijn toeslagen?
Veranderingen in uw leven kunnen gevolgen hebben voor de hoogte van uw toeslag. Sommige wijzigingen krijgen wij automatisch door. Bijvoorbeeld uw nieuwe adres van de gemeente als u verhuist. Andere wijzigingen moet u zelf aan ons doorgeven via Mijn toeslagen. Bijvoorbeeld een wijziging in uw inkomen als u meer gaat verdienen of iemand komt bij u wonen. Op de website van Toeslagen leest u welke veranderingen u moet doorgeven. 

6. Hoe geef ik een wijziging in mijn inkomen door?
Gaat u meer of minder verdienen? Dan heeft dat gevolgen voor uw toeslagen. Geef wijzigingen in uw inkomen zo snel mogelijk aan ons door via Mijn toeslagen. Dan krijgt u snel de juiste toeslag. Krijgt u kinderopvangtoeslag? Dan kunt u wijzigingen ook doorgeven met de app Kinderopvangtoeslag.


7. Hoe kan ik mijn toeslagen stopzetten?
Uw toeslagen stopzetten, regelt u makkelijk en snel via Mijn toeslagen. In een paar stappen bent u klaar.

  • Log in op Mijn toeslagen.
  • Klik onder ‘wijziging doorgeven’ op ‘Toeslag stoppen’.
  • Kies: ‘Ik wil mijn toeslag stoppen’.
  • Vul de datum in.
  • Kies de toeslag die u wilt stopzetten.
  • Beantwoord de vragen.

Meestal stopt Toeslagen de uitbetaling van uw toeslag meteen de volgende maand. Of anders de maand daarna. Toeslag die u voor dit jaar al te veel hebt gekregen, moet u terugbetalen. Hierover krijgt u een brief. Tip: het is lang niet altijd nodig om uw toeslag stop te zetten. Geef als het even kan een wijziging door. Dan loopt u geen toeslag mis als later blijkt dat u daar toch recht op had.

Toeslagen terugbetalen

8. Hebben jullie mijn geld ontvangen?
Helaas kunt u dit niet zelf opzoeken. En het kan even duren voordat Toeslagen uw betaling ontvangt en verwerkt heeft. Heeft u uw betaling gedaan en daarbij het betalingskenmerk vermeld? Toeslagen zorgt er altijd voor dat uw betaling wordt verwerkt met de datum waarop uw betaling op de rekening staat.

Bent u het betalingskenmerk kwijt? Met ons hulpmiddel vindt u het zo terug. Het enige dat u nodig hebt is het beschikkingsnummer. Dit nummer vindt u rechts boven op de brief over terugbetalen die u van ons hebt ontvangen. Betalingskenmerk opzoeken? Dat doet u hier.

9. Waarom moet ik toeslagen terugbetalen?
Dat komt meestal doordat uw werkelijke inkomen hoger was dan het inkomen waarmee de toeslag is berekend. In Mijn toeslagen kunt u de gegevens van uw definitieve berekening vergelijken met uw laatste voorschotbeschikking. Zo ziet u precies hoe het zit. Om te voorkomen dat u toeslag moet terugbetalen, zet Toeslagen in dit artikel 3 tips op een rij. 

10. Waar vind ik mijn betalingskenmerk?
Het betalingskenmerk vindt u op de brief met betaalinformatie. Heeft u die niet bij de hand, of bent u het betalingskenmerk kwijt? Met ons hulpmiddel vindt u het zo terug. Het enige dat u nodig hebt is het aanslagnummer, aangiftenummer of beschikkingsnummer. Dit nummer vindt u rechts boven op de aanslag of beschikking die u van ons hebt ontvangen. Betalingskenmerk opzoeken? Dat doet u hier

11. Het lukt me niet om de te veel ontvangen toeslag terug te betalen. Kan ik hier hulp bij krijgen?
Ja, dat kan. Via de betalingsregeling kunt u uw toeslag in delen en in maximaal 24 maanden terugbetalen.

Als u verwacht dat het u niet lukt om de toeslag in 24 maanden terug te betalen, dan kan u een persoonlijke betalingsregeling aanvragen via toeslagen.nl/teveelontvangen. Dan kijkt Toeslagen samen met u wat de mogelijkheden zijn.

Er gaat iets mis

12. Mijn toeslag klopt niet. Wat kan ik doen?
Dat hangt ervan af. Gaat het over toeslagen van 2022? Geef dan gewoon een wijziging door via Mijn toeslagen. Bezwaar maken hoeft meestal niet.

Gaat het over toeslagen van 2021 of eerder? Kijk dan in Mijn toeslagen of u al een definitieve berekening van dat jaar hebt gekregen. Hebt u die niet ontvangen? Geef dan een wijziging door in Mijn toeslagen. Hebt u wél een definitieve berekening ontvangen? Kijk dan eerst of de gegevens in de berekening kloppen. Bijvoorbeeld uw inkomen. Klopt er iets niet, dan kunt u bezwaar maken. Lees hier hoe u dat doet. 

13. Waarom heb ik deze maand geen of minder toeslag ontvangen?
Als uw inkomen hoger is geworden, krijgt u minder toeslag. Of hebt u er zelfs geen recht meer op. In Mijn toeslagen ziet u met welk inkomen wij uw toeslagen hebben berekend.

Klopt uw geschatte inkomen niet? Bijvoorbeeld omdat u meer of minder gaat werken? Maak dan zelf een nieuwe schatting van uw inkomen met de Toetsingsinkomen rekenhulp. Daarna kunt u uw nieuwe toetsingsinkomen aan Toeslagen doorgeven via Mijn toeslagen.

Hebt u andere vragen over toeslagen? Kijk op de website van Toeslagen. Stelt u uw vraag liever op Twitter, Facebook of Instagram? Ook dat kan. En wilt u hulp bij uw toeslagen? U kunt bijvoorbeeld terecht bij een Toeslagenservicepunt. Op toeslagen.nl vindt u meer informatie.