Belastingdienst roept oversluiters op voorlopige aanslag aan te passen

Utrecht, 8 juli 2021 – Het afgelopen kwartaal is een record aantal hypotheken aangevraagd. Dit komt onder meer door een toename van het aantal hypotheekoversluiters, blijkt uit nieuwe cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN). Veel mensen sluiten hun hypotheek over tegen een lagere rente. Ze betalen minder hypotheekrente en kunnen dus minder aftrekken. Daarom is het belangrijk om de voorlopige aanslag actueel te houden om terugbetaling te voorkomen. De Belastingdienst beantwoordt 5 veelgestelde vragen van oversluiters.

Meer dan de helft van alle hypotheekaanvragen bestaat nu uit hypotheek bij- en oversluitingen. Dat blijkt uit data van HDN. In totaal zijn er 286.220 hypotheken aangevraagd in de eerste helft van 2021, waarvan er 144.495 gingen om het bij- of oversluiten van een hypotheek.

Het oversluiten van de hypotheek kan fiscale gevolgen hebben, namelijk voor de voorlopige aanslag. Onder hypotheekoversluiters leven daar vragen over. De Belastingdienst beantwoordt daarom 5 veelgestelde vragen van oversluiters.

1.Waarom moet ik mijn voorlopige aanslag aanpassen?

Het oversluiten van een hypotheek kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag. Woningeigenaren die overstappen naar een hypotheek met een lagere rente, betalen minder hypotheekrente. Ze hebben in de aangifte inkomstenbelasting minder hypotheekrenteaftrek. Als zij hun maandelijkse teruggaaf niet aanpassen, ontvangen zij te veel terug. De Belastingdienst verrekent dat volgend jaar in de belastingaangifte. Het is daarom verstandig de voorlopige aanslag aan te passen. Zo voorkomen woningbezitters dat ze bij de aangifte inkomstenbelasting geld moeten terugbetalen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die je hebt als doorstromer en de gevolgen voor je hypotheek? Lees hier mijn interview met Evelyne van De Hypotheker.

2. Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag aanpassen?

Het aanpassen van de voorlopige aanslag kan via Mijn Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst kan in 4 stappen de voorlopige aanslag online worden gewijzigd.

3. Zijn oversluitkosten aftrekbaar?

Ja. Wie de hypotheek over de eigen woning oversluit bij een andere of dezelfde geldverstrekker, betaalt oversluitkosten. Denk aan taxatiekosten, notariskosten, kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie. Deze oversluitkosten zijn aftrekbaar.

4. Is de boeterente aftrekbaar?

Vaak betalen woningeigenaren bij oversluiten een boeterente. Dit is een vergoeding voor de misgelopen rente. Zowel bij het overstappen naar een andere geldverstrekker als bij het oversluiten bij de huidige geldverstrekker. De boeterente is meestal aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting.

5. Hoe zit het met een hypotheekverhoging?

Sommige woningeigenaren verhogen de hypotheek bij oversluiten. De hypotheekrente mag in dat geval nog steeds worden afgetrokken. Twee voorwaarden: de verhoging wordt gebruikt voor de eigen woning én de hypotheek wordt binnen dertig jaar afgelost, waarbij elk jaar een bepaald bedrag wordt afgelost.

Meer informatie?

Op belastingdienst.nl/koopwoning kunnen woningeigenaren terecht voor meer informatie.

Dit is een persbericht van de Belastingdienst.