Er is veel onzekerheid over onze energie. Doordat gas uit Rusland schaarser wordt en we niet zomaar een beroep kunnen doen op het gasveld in Groningen, zien we een hoge stijging in de prijzen.
Dit voelen we in onze portemonnee. Elke maand betalen we namelijk een voorschot voor onze energie: het zogenaamde termijnbedrag. In dit artikel vertellen we je wat dit inhoudt en of het verstandig is om dit aan te passen.
Wat is het termijnbedrag?
Elke maand betaal je een vaste vergoeding aan je energieleverancier. Dit wordt het termijnbedrag genoemd en is een voorschot op de kosten die je daadwerkelijk maakt. Je betaalt dit om te voorkomen dat het maandelijks varieert. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Bij de jaarrekening moet je bijbetalen als je tarief te laag is, of krijg je juist geld terug als het te hoog is.
Hoe wordt de hoogte van het bedrag bepaald?
De hoogte van het maandtarief is afhankelijk van een aantal factoren. Als er een koude winter is geweest, kan het maandtarief te laag zijn ingeschat en moet je aan het eind van het jaar bijbetalen. Bij een milde winter is dit andersom en kun je misschien juist geld terugkrijgen, omdat je teveel hebt betaald. Lees hier meer over de verschillende tussen een koude en milde winter.
Ook het aantal gezinsleden in huis bepaalt hoeveel je maandelijkse voorschot is. Hoe meer mensen in huis, hoe meer er wordt verbruikt. In dat geval kan het beter omhoog, zodat je aan het einde van het jaar niet hoeft bij te betalen. Heb je juist een klein huishouden of ben je alleen? Dan kan het voorschot hetzelfde blijven of misschien zelfs wel omlaag.
Je energieverbruik terugdringen
Besparingen en verduurzaming van je huis kunnen zorgen voor minder verbruik. Bijvoorbeeld doordat je oude apparatuur vervangt voor nieuwe en meer duurzame apparaten, of je woning verduurzaamt met bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Je voorschot kan dan te hoog uitkomen, omdat je minder verbruikt dan voorheen.
Je krijgt elke maand ook te maken met overige kosten, ongeacht je verbruik. Dit zijn bijvoorbeeld leveringskosten, netwerkkosten, heffingen en belastingen. Deze kosten worden meegenomen en bepalen mede de hoogte van het maandtarief. Met energie vergelijken kun je berekenen hoeveel je maandelijks betaalt.
Wel of niet je termijnbedrag aanpassen?
Per 1 juli gaan de variabele tarieven voor energie omhoog en de btw omlaag van 21% naar 9%. Sommige leveranciers informeren je hierover, anderen passen het termijnbedrag automatisch aan en zetten het terug als de btw weer teruggaat naar 21%. Als dat bij jou niet het geval is, kan het handig zijn om het tijdelijk te verlagen, zodat je maandelijks minder kwijt bent. Tegelijkertijd zijn de variabele energieprijzen op 1 juli flink gestegen, dus is het misschien toch verstandig je termijnbedrag hetzelfde te laten of zelfs te verhogen.
Je kunt er ook voor kiezen om het maandbedrag niet te veranderen. De lagere btw wordt namelijk bij de jaarrekening verrekend. Als je het verlaagt, zorg er dan wel voor dat je een goede inschatting maakt van je energieverbruik, zodat je bij de jaarrekening niet alsnog (veel) moet bijbetalen.