Vakantieadresjes zoeken, vlucht boeken, mini flesjes shampoo kopen, paspoort verlengen, tas inpakken, in de file staan. Allemaal voor het goede doel: lekker op vakantie gaan. Toch heeft een vakantie thuisblijven ook zeker zo zijn voordelen. Want naast dat het je geld kan besparen, kun je ook juist door een staycation tot rust komen. Wat zijn mijn persoonlijke ervaringen van de jaren waarin ik niet op vakantie ging? En welke tips heb ik om meer relaxt op vakantie te gaan?
In de afgelopen tien zomers zijn wij drie keer thuis gebleven. Eén keer omdat ik mijn scriptie ging schrijven (wat wel echt een succes was, ik kon drie weken volledig focussen en had hem dan ook snel af, met een 8 als resultaat). Een ander jaar bleven we thuis vanwege de bouw van ons huis waardoor iedere stuiver die we overhadden naar de bodemloze put die nieuwbouw heet ging. De laatste keer dat we thuisbleven was in het jaar dat ik mijn bedrijf the happy financial heb opgestart. Ik had het zo druk met het regelen van alles en alle opdrachten die ineens gingen lopen, dat ik wist dat weg gaan me meer stress zou opleveren dan goed zou doen.
Alle drie de keren waren de staycations voor een goed doel en hebben we ook samen besloten om thuis te blijven. Spijt van een vakantie in het buitenland overslaan? Nee zeker niet. Sterker nog: in het jaar na de bouw van ons huis, zijn we wel weggegaan. Maar omdat de geldboom weer moest aangroeien, hebben we een supergoedkope vakantie in Italië geregeld. Die vakantie staat toch echt te boek als ‘de slechtste vakantie ever’. Niets te doen, saai, slecht geregeld. Daar heb ik meer spijt van dan van welke staycation dan ook.
De voordelen van een staycation
Ik ben er dus zelf wel van overtuigd dat niet op vakantie gaan ook zeker z’n voordelen heeft. Ook dit jaar is het nog maar de vraag of we daadwerkelijk de tent inpakken om naar Zuid-Frankrijk te gaan. Nu heeft dat dit jaar meer te maken met een mogelijke oververhitting als gevolg van temperaturen van 45 graden in La Douce France. Maar als we niet gaan, vind ik dat ook geen probleem, want ik zie er ook de voordelen wel van in.
Thuis blijven bespaart geld
Allereerst scheelt het je natuurlijk ontzettend veel geld. Uit onderzoek van Nibud blijkt dat 40% van de Nederlanders op vakantie meer uitgeeft dan gepland. Dat kun je voorkomen door gebruik te maken van een vakantiebegroting (ik heb in deze blog een Excel bestand opgenomen van een vakantiebegroting die je direct kunt gebruiken). In 2019 geeft een kwart van de Nederlanders aan niet op vakantie te gaan. Een groot gedeelte van deze groep gaat niet op vakantie vanwege de hoge kosten (bron: Nibud). Met een vakantie die gemiddeld 2.000 euro kost volgens dit onderzoek is dat al een snelle besparing. Tijdens een staycation maak je natuurlijk ook wat meer dagtripjes en ga je misschien een keer vaker uit eten, maar snel boven dit bedrag uitkomen doe je waarschijnlijk niet.
Vakantie levert ook stress op
De intentie van op vakantie gaan, is om te relaxen. Hoe je dat, is voor iedereen anders. De een ontspant het best met een goed boek op het strand. De ander relaxt juist het meest door een flinke wandeling in de bergen. Maar het idee is hetzelfde: je gaat op vakantie om te ontsnappen aan de stress. Toch zorgt vakantie in sommige gevallen juist voor stress. Het regelen van de vakantie zelf bijvoorbeeld kan voor slapeloze nachten zorgen.
Eenmaal op vakantie is het toch lastiger om je werk los te laten en helemaal ontspannen is er daardoor ook niet bij. Deze stress was voor mij de reden om in mijn eerste ondernemersjaar juist niet op vakantie te gaan en dat heeft me zoveel rust gebracht. Rust die ik echt niet gevonden zou hebben aan de Côte d’Azur. Wil je iets relaxter op vakantie gaan? Lees dan vooral even door naar de tips onderaan deze blog.
Eindelijk tijd voor al die klussen
Een schilderij dat opgehangen moet worden, een keukenkast die beter afgesteld moet worden, het balkon dat wel een opfrisbeurt kan gebruiken. Allemaal klussen die je voor je uitschuift omdat je er door het jaar heen niet aan toekomt. Logisch, we hebben allemaal wel zo’n lijst. Een vakantie is een ideaal moment om eindelijk die lijst eens aan te pakken. Misschien niet je meest ideale beeld van een vakantie. Maar dit zorgt wel voor een mega relaxt gevoel en dat is zeker ook wat waard.
Zo maak je van je staycation écht een vakantie
Als je dan besluit om thuis te blijven, wil je er natuurlijk wel dé leukste staycation ooit van maken. Begin met het uitzetten van je wekker en slaap eens bij, waarschijnlijk heb je dan al tien keer meer zin in deze vakantie. Plan vervolgens een paar leuke dagtrips. Met mooi zonnig weer naar het strand voelt na een dag al alsof je een hele vakantie erop hebt zitten. En met de huidige temperaturen is het in Katwijk lekkerder dan in Saint-Tropez.
Bedenk wat je anders doet wanneer je weg bent en kopieer dat ook thuis. Ga je op vakantie vaker uit eten? Doe dat thuis dan ook. Het is tenslotte vakantie.
Wanneer je collega’s weten dat je thuisblijft, is het voor hen ook een stuk makkelijker om je wél lastig te vallen. Je bent toch gewoon thuis? Niet doen. Je hebt vakantie en wanneer je op Bali zou zitten, zou je ook niet opnemen. Het feit dat je kiest voor een staycation mag geen reden zijn voor je collega’s om je te bestoken met vragen via de telefoon of mail. Bovendien heb ik gemerkt dat dingen zich vaak vanzelf oplossen tijdens je vakantie. Hoe vaak zie je niet bij het opruimen van je mailbox tijdens je eerste werkdag een hele string aan mailverkeer waarbij het uiteindelijke verhaal is dat het al lang is opgelost? Juist, je collega’s overleven het ook wel een paar weken zonder jou.
Tijd voor een switch?
Sinds ik ondernemer ben, vind ik het een stuk minder erg om thuis te blijven en heb ik de vakanties ook minder hard nodig. Want als je heel eerlijk bent: tel je dan af naar de vakantie vanwege de vakantie of om vrij te zijn? Iedereen werkt hard en heeft een vakantie nodig. Maar vaak zie ik juist mensen die zichzelf trakteren op een dure en luxe vakantie omdat ze door het jaar heen helemaal geen plezier beleven aan hun dagelijkse werk. Juist door iedere dag te doen wat je wél energie geeft, zorgt ervoor dat je ook minder hard hoeft op te laden. Ik vind het zelf heerlijk om weg te zijn, maar als het een jaar niet zo is, is dat nu ook prima. Dus misschien kun je deze staycation eens goed gebruiken om na te denken over je gekozen carrièrepad.
Tips om meer relaxt op vakantie te gaan
Ga je toch weg, maar heb je geen zin in stress? Met deze tips kun je je stress in ieder geval een stuk verminderen.
- Ontdek waar jij stress van krijgt. Is dat van niet weten waar je aan toe bent? Begin dan op tijd met het boeken van je vakantie. Krijg je juist stress van een bestemming waar het gegarandeerd druk en toeristisch is? Ga dan niet voor de ‘standaard’ bestemmingen, maar zoek iets verder. Klinkt heel eenvoudig, maar uiteindelijk gaan toch de meeste mensen op vakantie naar de meest bekende bestemmingen. En dat geldt voor zowel een kampeervakantie in Frankrijk als een surfvakantie in Bali.
- Geef jezelf even de tijd na je laatste werkdag. Op vrijdagmiddag klap je je laptop dicht om die avond nog snel alle was te regelen, boodschappen te doen voor onderweg, kampeerspullen van zolder te halen en koffers in te pakken. Zaterdag zit je dan in de auto. Je hebt weliswaar vakantie, maar bent kapot. Geen ideaal begin. Geef jezelf daarom een paar dagen de tijd om alles te regelen, maar vooral om tot rust te komen. Die twee dagen dat je later vertrekt, krijg je dubbel en dwars terug wanneer je eenmaal op je bestemming bent aangekomen.
- Bedenk dat je niet alles op de locatie MOET zien. Het is jouw vakantie. Wij vinden zelf grotere steden in de warme zomer helemaal niets. Dan loop ik met 35 graden in een benauwde stad naar een amfitheater te kijken, terwijl je mij een veel groter plezier doet met een wandeling in de bergen. Maar omdat je het gevoel hebt dat je het toch gezien moet hebben omdat je in de buurt bent en iedereen het erover heeft, ga je jezelf toch verplichten om deze activiteiten te gaan doen. Ik doe dat dus niet meer en dat geeft zoveel rust. Het is mijn vakantie en ook al ben ik in de buurt: als ik er niet blij van word, dan sla ik het over. Dan maar een cultuurbarbaar.
Ga jij op vakantie?
Wat zijn jouw plannen dit jaar? Ga je nog weg? Is alles al geregeld? Of blijf je lekker thuis? Ik ben benieuwd!