Eerder schreef ik over beleggen, in de zin van: wat kun je met het geld doen dat je over hebt? Maar je kunt het natuurlijk ook schenken. Schenken aan één van je kinderen bijvoorbeeld (of krijgen als kind, nog leuker). Maar daar zitten vanuit de belastingdienst toch allerlei regels aan vast? Ik zet ze voor je op een rijtje. 

Schenkbelasting en de drempelbedragen

In principe valt iedere schenking die je doet onder de schenkbelasting. Dit houdt in dat de ontvangende partij belasting moet betalen over het ontvangen geld. Er zijn echter een paar uitzonderingen:

 • De schenking is lager dan de drempelbedragen.
  • Als je een schenking van je ouders krijgt is de maximale schenking EUR 5.320. Let op! Hierbij geldt dat als je van beide ouders een schenking krijgt van EUR 5.000, de belastingdienst dit ziet als een schenking van EUR 10.000. Over het meerdere van EUR 4.680 betaal je dus gewoon schenkbelasting.
  • Als je nog niet ouder bent dan 40 jaar (maar wel ouder dan 18), heb je nog een extra voordeeltje. Het drempelbedrag is dan EUR 25.526 per jaar.
  • Van andere personen (niet je ouders), is dit drempelbedrag EUR 2.129. Ook hierbij geldt dat als je meerdere schenkingen krijgt, je deze bij elkaar op moet tellen. Kom je boven het drempelbedrag, betaal je alsnog schenkbelasting.
 • De schenking wordt gebruikt voor een specifiek doel. Als ouders mag je je kind tussen de 18-40 jaar eenmalig een vrijgestelde schenking doen van EUR 53.176. Voor de aankoop van een huis mag je eenmalig een vrijgestelde schenking doen van EUR 100.000. Dit geldt voor zowel ouders als andere personen (oma, tante, etc). Let er wel op dat je maar één keer in je leven van deze vrijstelling gebruik mag maken. Heb je bijvoorbeeld al een schenking gehad van EUR 53.176 voor je studie, dan mag je niet een jaar later gebruik maken van de vrijstelling van EUR 100.000 voor de aankoop van je huis.

Nog een paar regels

 • Aangifte schenkbelasting doe je via de website van de belastingdienst via een apart aangifte formulier. Het formulier 2017 is vanaf 10 mei 2017 beschikbaar.
 • Je aangifte schenkbelasting 2017 dient voor 1 maart 2018 bij de belastingdienst binnen te zijn.
 • Als schenker kun je er ook voor kiezen om de schenkbelasting voor de ontvanger te betalen. Als ontvanger dien je dan nog wel de aangifte in te vullen. De schenker betaalt in dat geval gewoon de aanslag.
 • De belastingdienst ziet partners voor de schenkbelasting als één. Krijg je dus een schenking en je partner ook, tel deze dan bij elkaar op.
 • Ook bij een schenking in goederen geldt schenkbelasting. Sommige lucky ones krijgen een auto van hun ouders. Je betaalt schenkbelasting over de marktwaarde van de auto. Op de website van de belastingdienst staat hier een rekenhulp voor opgenomen.

En nu?

Heb jij ook te maken gehad met schenkingen? Heb je nog tips of vragen? Let me know!

Follow my blog with Bloglovin