In deze blog zet ik de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje naar aanleiding van Prinsjesdag 2020. Natuurlijk heb ik weer enorm mijn best gedaan om vakjargon te vermijden en het voor iedereen een helder verhaal te maken.
Wijzigingen voor particulieren
Koopkracht stijgt
De verwachting is dat de gemiddelde koopkracht stijgt met 0,8%. Voor werkenden is de verwachte stijging 1,2% en voor uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden 0,5 en 0,4%. Of je dit ook direct gaat merken in je eigen portemonnee is nog maar de vraag. De koopkracht berekeningen die worden gedaan zijn op basis van gemiddelde. Jouw persoonlijke situatie kan hier dus van afwijken.
Vermogen en beleggen: minder belasting
Momenteel betaal je over de eerste 30.000 euro aan spaargeld en beleggingen geen inkomstenbelasting in box 3. Deze drempel gaat omhoog naar 50.000 euro (100.000 euro met een fiscaal partner).
Huis kopen voor starters voordeliger
Ben je jonger dan 35 jaar en koop je een woning? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting meer. Dit was voorheen 2%. Deze regel is ingesteld om het voor starters makkelijker te maken een woning te kopen.
Aan de andere kant wil de overheid (particuliere) beleggers in woningen ontmoedigen. Dit willen ze doen door het verhogen van de overdrachtsbelasting voor een tweede woning van 2 naar 8 procent.
Korting voor huurders sociale woningbouw
Huur je een sociale woningbouw en verdien je minder? Dan is een korting in het vooruitzicht gesteld. Deze eenmalige huurverlaging zorgt ervoor dat huurders gemiddeld 40 euro minder per maand kwijt zijn.
Elektrische auto’s goedkoper
Het rijden van elektrische auto’s wordt nog langer gestimuleerd. De overheid doet dit door de motorrijtuigenbelasting voor niet-elektrische auto’s stapsgewijs te verhogen. Aan de andere kant betalen berijders van een elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting. Deze maatregel is verlengd tot 2025.
Zorgpersoneel krijgt bonus
Naast de eerder verkregen bonus, krijgen medewerkers in de zorg 500 euro bonus. Een structurele loonsverhoging is helaas nog niet toegezegd.
Zorgverzekering omhoog
Zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk je premie. En ook is dit afhankelijk van bijvoorbeeld je totale pakket en eigen risico. Maar de verwachting is dat deze verzekering zo’n 62 euro per jaar duurder gaat worden. Dit is zo’n 5 euro per maand. In eerdere berekeningen was rekening gehouden met een verhoging van 144 euro, dus als je het zo bekijkt is het een meevaller.
Wijzigingen voor ondernemers
Zzp’ers: minder zelfstandigenaftrek, maar ook minder belasting
De zelfstandigenaftrek voor ondernemers met een eenmanszaak of VOF wordt de komende jaren afgebouwd (2036: 3.240 euro). Hierdoor betaal je dus over een hoger bedrag belasting. Maar omdat de belastingtarieven iets naar beneden gaan, merk je hier als zzp’er waarschijnlijk vrij weinig van. In 2021 is het tarief over de eerste schijf 37,1%.
Vennootschapsbelasting voor kleinere ondernemers omlaag
Heb je een BV, dan betaal je vennootschapsbelasting (VPB). Het tarief over de eerste schijf wordt verlaagd naar 15%. Dit percentage is in 2020 nog 16,5%. Daarnaast wordt de grens verhoogd van 200.000 euro naar 235.000 euro(2022: 395.000). Met name de kleinere ondernemers, die een winst voor belasting behalen die kleiner is dan 235.000 euro, hebben hier dus profijt van.
Vennootschapsbelasting – Corona reserve
Ondernemers mogen in hun aangifte VPB, het verwacht verlies van 2020 verrekenen met de aangifte van 2019. Normaal gesproken mag dit pas in de aangifte van 2020. Zou je geld terugkrijgen, dan krijg je dit pas terug in het voorjaar van 2021. Dit wordt nu dus naar voren gehaald. Met name ondernemers in liquiditeitsproblemen hebben hier voordeel van.
Geen korting meer op vooruitbetaling VPB
Betaalde je de VPB als ondernemer in één keer vooruit? Dan kreeg je voorheen een korting van 4%. Deze korting verdwijnt met ingang van 1 januari 2021.