In mijn blog van vorige week vertelde ik hoe ik schuldenvrij ben geworden en waarom ik dit belangrijk vind. In het vervolg daarop ga ik deze week in op toch wel de meest gebruikelijke schuld onder Nederlanders: de mogelijkheid om ‘rood’ te staan. Wist je dat 23% van de Nederlanders iedere maand rood staat? Waarom is rood staan ook een schuld en hoe kom je er vanaf?

Je bent niet anders gewend

Rood staan wil niets anders zeggen dat je een bepaald bedrag tot je beschikking hebt, dat je leent van de bank. Vaak zie je dat je bij het openen van een nieuwe rekening al 1.000 euro rood mag staan. Dat klinkt als een leuk extraatje.

Wat er dan vaak niet bij verteld wordt door de bank, is dat je rente betaalt over dit bedrag. Iedere maand weer. En (best) veel, de rente op zo’n krediet ligt tussen de 8 en 14 procent per jaar! Ter vergelijking: de rente op je spaarrekening is momenteel minder dan 1%.

Het krediet dat je hebt is niets meer en niets minder dan een lening bij de bank. Eigenlijk ook niet zo gek dus dat iedereen met een kredietfaciliteit een BKR registratie heeft, het register dat al je kredieten registreert.

Ineens 1.000 euro minder

Ik geef toe: ik heb ook heel lang rood mogen staan bij de bank en mijn financiën waren hier dan ook echt op ingesteld. Ik keek bijvoorbeeld naar mijn bankrekening, zag dat er nog 100 euro op stond, rekende daar de 1.000 euro bij die ik nog rood mocht staan en bedacht dus dat ik nog 1.100 euro mocht uitgeven.

Bij het afsluiten van mijn nieuwe hypotheek was ik ineens verplicht om die optie tot krediet uit te schakelen. Dit hield dus gewoon in dat ik onmiddellijk 1.000 euro extra nodig had. Ik ging namelijk van min 1.000 naar 0 euro op mijn rekening. Dat was pijnlijk. Maar ik besefte wel dat ik al die tijd gedurende de maand geleefd had van geleend geld.

Hoe kun je nu voorkomen dat je net als ik door de bank in zo’n positie gedwongen wordt? Of wil je gewoon überhaupt van je krediet af omdat je inziet dat er maandelijks toch een aardig bedrag aan rente betaald wordt?

Weg met dat krediet

Zodra je beseft dat een krediet bij de bank niets meer en niets minder is dan een lening waarover je iedere maand rente betaalt, zul je deze snel kwijt willen. Vorige week vertelde ik dat je het beste je schulden waarover je het meeste rente rente betaalt kunt aflossen, dat is nog steeds belangrijk.

Het minst pijnlijk is om maandelijks een beetje in te leveren op je krediet. Begin de eerste maand bijvoorbeeld eens met het streven om niet 1.000 euro rood te staan, maar 800 euro. Op die manier kun je je krediet in 5 maanden afbouwen.

Zodra je structureel voldoende geld over houdt aan het eind van de maand zonder je krediet aan te spreken, kun je naar de bank gaan om je krediet volledig te laten opheffen. Vaak kan dit ook online, scheelt weer een ritje naar je bank.

Zorg er dan wel voor dat je structureel een positief saldo hebt. Want ik kan me goed voorstellen dat als je geen spaargeld hebt en je wasmachine gaat kapot, dit krediet toch wel heel handig uitkomt.

En nu?

Mijn manier was misschien niet de meest leuke, maar wel heel effectief. Ineens moest ik het die maand met 1.000 euro minder doen (en hopen dat mijn wasmachine niet kapot ging). En die eerste tijd moest ik creatiever zijn om de maand door te komen, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik dit krediet niet meer heb. Ik mis het nu dan ook absoluut niet meer.

Mijn tip: Breng in kaart hoeveel rente je eigenlijk betaalt over dit krediet, vaak wil je dan vanzelf zo snel mogelijk van dit krediet af!