Wanneer je een eenmanszaak hebt, krijg je van de Belastingdienst nog voor 1 januari 2020 een nieuw BTW-nummer. Waarom is dit eigenlijk? En wat zijn de gevolgen voor jou als ondernemer met een eenmanszaak?
Je huidige BTW nummer
Op dit moment is je huidige BTW nummer gekoppeld aan je BSN nummer. Wanneer je je BTW nummer bekijkt, zie je hierin ook je BSN nummer. Je BTW nummer is nu als volgt opgebouwd:
- de landcode NL
- je BSN nummer
- een toevoeging van 3 posities: B01 t/m B99
Een voorbeeld van een BTW nummer is: NL001234567B01.
Waarom krijg je een nieuw BTW nummer
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het Ministerie op de vingers getikt en aangegeven dat het BTW nummer met daarin duidelijk het BSN nummer van de ondernemer, niet in overeenstemming is met de nieuwe privacywetgeving AVG. Omdat je als ondernemer verplicht bent om je BTW nummer te vermelden op je website en facturen, ben je op dit moment namelijk veel vatbaarder voor identiteitsfraude.
Hoe gaat het in zijn werk?
Binnenkort, maar uiterlijk 1 januari 2020, krijg je als ondernemer met een eenmanszaak een nieuw BTW nummer. Dit nummer kun je gebruiken op je website en op facturen.
Let op: voor communicatie met de Belastingdienst dien je nog wel je ouder BTW nummer te gebruiken. Op termijn zal dit door de Belastingdienst worden opgelost zodat je nog maar één nummer overhoudt (je nieuwe nummer). Tot die tijd heb je dus twee BTW nummers.
En tot die tijd?
Ik kan me voorstellen dat je nu al liever niet meer je BTW nummer op je website en facturen vermeld. Maar het kan nog wel even duren tot je de brief van de Belastingdienst krijgt met daarin je nieuwe BTW nummer. De Autoriteit Consument en Markt controleert of je je BTW nummer hebt vermeld op je website en facturen. Deze autoriteit heeft echter aangegeven dat zij geen prioriteit meer zullen geven aan het handhaven van de verplichte vermelding van het BTW nummer op website en facturen. Je kunt er dus nu al voor kiezen om je BTW nummer niet meer te vermelden op je website om hiermee het risico op identiteitsfraude tegen te gaan.
Let op: bovenstaande geldt alleen voor eenmanszaken, niet voor VOF’s, B.V.’s, verenigingen en stichtingen.