Ik las het boek ‘Een werkweek van 4 uur’ van Timothy Ferriss. In deze blog geef ik je mijn mening over dit boek dat ons belooft om ’te ontsnappen aan de 9-tot-5 mentaliteit en een rijk leven te leiden’.
De methode
Waar je aan het begin van het boek vooral denkt dat 4 uur werken vooral een overdreven statement is, waarbij het de bedoeling is om iets minder te werken dan je nu doet, kom je er in de loop van het boek achter dan Ferriss écht maar 4 uur per week werkt. En hij vertelt je hoe hij dit doet, maar ook vooral waarom.
Belangrijke onderdelen om dit te bereiken, is vooral elimineren van werkzaamheden en vervolgens delegeren. Op zich niet baanbrekend, maar de extreme diepgang waarmee hij dit voorstelt (én zelf doet), is wel uniek.
Waarom maar 4 uur werken
‘Waarom zou je eigenlijk maar 4 uur per week willen werken’, was één van de eerste dingen die in mij opkwam. Ferriss schetst witte stranden waar je door deze 4-urige werkweek wel tijd voor hebt.
En hoe heerlijk dat ook klinkt (ik heb bijvoorbeeld echt kunnen genieten van de stranden op Curacao en zou graag mijn bureaustoel inruilen voor een strandbedje), maar dat is toch niet wat je uiteindelijk altijd wilt doen? Zeker niet in je eentje. Dan liever aan het werk, bezig zijn.
Want daar zit meteen een groot probleem in ons werkende leven: we willen namelijk vooral altijd druk zijn, bezig blijven.
Voor mij was het ‘waarom’ dan niet alleen om aan het strand te kunnen liggen, maar wel om efficiënter met mijn tijd om te kunnen gaan en beter na te kunnen denken over waar ik wel en waar ik vooral niet mijn tijd aan besteed.
Bovendien is het hele boek erop gericht om zo min mogelijk te werken, maar hoe zit dat dan wanneer je hobby je werk is geworden, zoals in mijn geval? Als je oprecht kunt genieten van je werk? Daarom zie ik dit boek vooral als een manier om vol focus aan het werk te gaan en blijven, zodat je nog meer plezier uit je werk haalt.
Mijn leerpunten
Voldoende te leren dus van Ferriss. Wat zijn mijn belangrijkste leerpunten uit dit boek die ik jullie wil meegeven die voor mij persoonlijk ook werken?
- 8 uur werken is nergens voor nodig: wat ik me zeker nog herinner van mijn tijd als werknemer waren soms de tijden dat je voor je uit zat te staren. Tijden waarin er simpelweg niets uit je handen kwam. En dat is ook logisch. Niemand kan 8 uur achter elkaar efficiënt en effectief aan het werk zijn. Ik heb dit een tijdje bijgehouden en moet eerlijk zeggen: ik kan in 4 uur gefocust werk meer voor elkaar krijgen dan 8 uur werken.
- Belangrijke taken: bedenk de dag vooraf wat je twee of maximaal drie belangrijkste taken zijn. Wanneer je dit de dag vantevoren doet, zit je ook relaxter die avond en kun je vol focus de volgende ochtend beginnen. Bij mij werkt dit echt super en geeft me veel rust.
- Mail-tijden instellen: we zijn verslaafd aan onze e-mail en laten er ons door leiden. We zijn heel erg reactief wat betreft onze e-mail. ’s Ochtends kom je op kantoor, open je als eerste je e-mail en begint antwoorden te sturen en taken naar aanleiding van deze e-mails uit te voeren. Maar hoe kom je dan nog toe aan de 2 belangrijkste taken van de dag? Juist, die schuiven door, naar morgen, naar volgende week.
Ferriss geeft als tip om te beginnen met het instellen van mail-tijden, bijvoorbeeld om 11 uur in de ochtend en 16 uur in de middag. Tussendoor geen aandacht aan je e-mail besteden, zorgt ervoor dat je met meer focus aan je belangrijke taken kan werken. Alhoewel ik dit nog steeds het moeilijkst vind om in de praktijk toe te passen (de verslaving is hardnekkig), merk ik het wel aan mijn focus van die dag.
Mijn mening
Bovenstaande drie punten hebben er zeker voor gezorgd dat ik vol focus aan het werk blijf. Maar nog belangrijker vind ik het dat het gaat om de mindset: alleen maar hard werken om heel druk te zijn is nergens voor nodig en zorgt er niet voor dat je meer bereikt.
En nu?
Heb jij het boek ook gelezen? Wat was jouw mening?
Wil je het boek bestellen: