Zeker als je pas net begint met ondernemen, vraag je jezelf misschien af of het nodig is om jouw merknaam nu al vast te leggen. Je wil het liefst zo snel mogelijk de markt op met jouw gloednieuwe bedrijf. Kan de merkregistratie niet even wachten? Daar kunnen we in bijna alle gevallen kort over zijn: zeker niet.
Merknaam registreren is een must
Als ondernemer wil je natuurlijk niet dat anderen er met jouw merknaam vandoor kunnen gaan, het is tenslotte jouw intellectuele eigendom. Bovendien vertegenwoordigt jouw naam een bepaalde reputatie, kwaliteit en waarde. Dat wil je goed beschermen, toch? Het juridisch vastleggen van jouw merknaam is hierbij een must. Alleen met een merkregistratie ben je wettelijk beschermd tegen inbreukmakers en heb je het alleenrecht op het gebruik van jouw merk.
Merknaam versus handelsnaam
Veel ondernemers denken dat, na het registreren van de handelsnaam bij de Kamer van Koophandel, niemand anders hun merknaam mag gebruiken. Dit is echter een groot misverstand. Je hebt inderdaad het recht om bezwaar te maken tegen handelsnamen die sterk lijken op die van jou, maar daar zitten heel wat haken en ogen aan. Zo mag je bijvoorbeeld alleen in actie komen als deze bedrijven ook actief zijn in dezelfde regio en branche als waarin jij opereert. Ook moet je jouw handelsnaam actief en aantoonbaar gebruiken om op te kunnen treden.
Handelsnaam als merknaam registreren
Wil je het alleenrecht claimen op jouw merknaam? Dan moet je je handelsnaam niet alleen in het handelsnaamregister vastleggen, maar óók jouw handelsnaam als merknaam registreren in het merkenregister. Mooi meegenomen: vanaf het moment dat je jouw merk deponeert in het merkenregister (dus vanaf de aanvraag) beschik je na registratie over de merkrechten en heb jij het monopolie op jouw merk.
Je kunt ervoor kiezen om jouw handelsnaam, de naam van jouw onderneming, als merknaam vast te leggen. Echter zijn merknamen vaak namen die gebruikt worden om producten en/of diensten te onderscheiden:
- The Coca-Cola Company > Coca-Cola
- Telegraaf Media Groep > De Telegraaf
- Unilever > Knorr, Calvé en Zwitsal
Je kunt ook de handelsnaam én de merknaam registreren als merk.
Merknaam registreren met een merkenbureau
Jouw merknaam registreren kan je het beste doen via een gespecialiseerd merkenbureau. Ontzettend veel merken worden namelijk geweigerd. Een merkenbureau onderzoekt vooraf of de aanvraag door de juridische toets komt onder andere met een merkonderzoek. Hierbij wordt de merknaam gecontroleerd op onderscheidend vermogen voor de van belang zijnde waren en diensten en wordt gekeken of er identieke merken bestaan die een bezwaar kunnen vormen.
Voldoet jouw merknaam aan alle voorwaarden én maken bestaande merkhouders geen bezwaar tijdens de oppositietermijn? Dan wordt jouw merknaam geregistreerd. Gedurende een periode van tien jaar heb jij het alleenrecht op het gebruik van de naam en ben je er zeker van dat niemand anders aan jouw merk mag komen.