Wij Nederlanders zijn behoorlijk ondernemend. Dat blijkt wel uit het aantal zzp’ers dat staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat zijn er nu ruim 2 miljoen, maar er komen ieder jaar tienduizenden nieuwe inschrijvingen bij. Zzp’er zijn is dus populair, maar voor een zzp’er gaan sommige zaken anders dan voor iemand die gewoon in loondienst.
Een voorbeeld hiervan is het lenen van geld. Als je een zzp’er bent, dan is het nu eenmaal iets ingewikkelder om geld te lenen. In dit artikel vertellen we je hier meer over.
Moet je altijd jaarcijfers aanleveren voor het afsluiten van een lening?
Om de vraag snel te beantwoorden: ja, als je een lening wilt afsluiten als zzp’er, dan zul je altijd jaarcijfers moeten verstrekken aan de kredietverstrekker. Dat is bijna altijd het geval als je een lening afsluit als ondernemer. Bij kleinere bedragen zullen er waarschijnlijk minder vereisten zijn, maar zeker bij grote bedragen zul je de kredietverstrekker van de nodige informatie moeten voorzien.
De reden hiervoor is simpel. Voor een kredietverstrekker je geld leent, wil hij zeker weten dat je de lening netjes terug kunt betalen. Dat kan de kredietverstrekker inschatten met de jaarcijfers. Als de jaarcijfers laten zien dat je maar weinig winst maakt, dan zul je geen grote leningen kunnen afsluiten.
Wat zijn jaarcijfers?
Het woord “jaarcijfers” is nu al een aantal keren gevallen, maar wat wordt hier precies onder verstaan? De jaarcijfers laten zien hoeveel omzet en winst je bedrijf in een bepaald jaar gegenereerd heeft. De jaarcijfers geven dus inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Vaak wordt met jaarcijfers de jaarrekening bedoeld.
Als zzp’er ben je niet verplicht om aan het einde van het jaar een jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Wil je dus een lening afsluiten, dan is het een goed idee om een boekhouder alsnog jaarrekeningen op te laten stellen. Uiteraard hoeft dit niet per se uitbesteed te worden, het opstellen van jaarrekeningen is iets wat je ook prima zelf kunt doen. Het kan alleen wel veel tijd kosten, tijd die je wellicht beter in je bedrijf kunt investeren.
Waarom is geld lenen anders voor zzp’ers?
Het is voor zzp’ers anders om geld te lenen dan voor consumenten die in loondienst zijn. Dit heeft te maken met de zekerheid van het inkomen van de aanvrager van de lening.
Ben je in loondienst en heb je een vast contract, dan is het voor een kredietverstrekker makkelijk om in te schatten hoeveel je in de komende jaren zult gaan verdienen. Van een ondernemer is het inkomen lastiger in te schatten. Als je zelf ondernemer bent, dan herken je vast wel de pieken en dalen die een bedrijf kan meemaken. Sommige maanden gaan de zaken goed en draai je veel omzet, andere maanden gaat het slechter en ligt je omzet een stuk lager.
Zeker het inkomen van zzp’ers kan flink verschillen van maand tot maand. Grotere bedrijven hebben over het algemeen meer klanten en kennen daardoor meer stabiliteit, waardoor de eigenaar zich een vast salaris kan uitbetalen. Als zzp’er moet je het hebben van een kleinere groep klanten, waardoor je inkomen soms hoger of lager uitvalt dan normaal.
Hoe krijg je makkelijker een lening als zzp’er?
Het is als zzp’er niet altijd even gemakkelijk om een lening af te sluiten. Je kunt het echter wel makkelijker voor jezelf maken door een aantal tips op te volgen. Hieronder geven we je een aantal van deze tips. Nog meer tips vind je op de website van de Kamer van Koophandel.
Lees je goed in
Leningen en de bijhorende financiële termen zijn niet voor iedereen even gemakkelijk te begrijpen. Met name voor mensen zonder financiële achtergrond kan het allemaal best ingewikkeld zijn. Daarom kan het verstandig zijn om je goed in te lezen, voordat je een aanvraag voor een lening indient. Je kunt je inlezen door artikelen op internet op te zoeken, maar je kunt ook advies inwinnen bij een expert. Een lening aanvragen via een kredietbemiddelaar zoals Becam maakt het proces vaak ook al een stuk eenvoudiger.
Vergelijk verschillende aanbiedingen
Als je een grote aankoop doet, dan vergelijk je waarschijnlijk verschillende winkels en webshops met elkaar om de beste prijs te vinden. Hetzelfde zou je moeten doen bij het aanvragen van een lening. De rentes en voorwaarden kunnen aardig verschillen per kredietverstrekker, dus kan het lonen om bij meerdere verstrekkers een offerte aan te vragen. Zo weet je zeker dat je niet te veel rente betaalt en dat je niet met te strenge voorwaarden te maken krijgt.
Check de voorwaarden
We noemden net al even de voorwaarden die komen kijken bij het aanvragen van een lening. Een kredietverstrekker zal voor het verstrekken van een lening allerlei voorwaarden stellen. Deze zijn te vinden in de leningovereenkomst. Je zult je uiteraard aan deze voorwaarden moeten houden. Daarom wil je niet dat deze voorwaarden zo streng zijn dat het moeilijk wordt om eraan te blijven voldoen. Bij veel software sla je het lezen van de algemene voorwaarden waarschijnlijk bijna automatisch over. Doe dit vooral niet wanneer je een lening afsluit!