Tijdens de feestdagen vliegen de kerstwensen, relatiegeschenken en events je om de oren. Maar deze cadeautjes hebben wel een functie: ze zijn een goede vorm van klantenbinding. Wat kun je tijdens de feestdagen allemaal doen om klanten te binden. Maar ook: is dit allemaal aftrekbaar voor je onderneming?
Klantenbinding tijdens de feestdagen is niets nieuws. Maar het mooie is dat iedere ondernemer dit kan toepassen. Onafhankelijk van je budget of de manier waarop je met klanten wil communiceren. Het is een uitgelezen mogelijkheid om een extra contactmoment met je klanten te hebben.
Kerstkaarten
De meest gebruikte variant zijn de kerstkaarten of nieuwjaarswensen. De ene ondernemer zal gaan voor een groot aantal kaarten en deze kant-en-klaar laten drukken. De andere ondernemer wil de kaarten voorzien van een persoonlijke boodschap.
Belastingen en kerstkaarten
De BTW op de kerstkaarten, drukwerk en verzending is aftrekbaar. Ook voor de inkomstenbelasting zijn deze kosten aftrekbaar. Let wel op een eventueel cadeau dat je wilt bijsluiten, zie hiervoor ook verder in deze blog over cadeaus.
Borrel, receptie
Borrels of recepties zijn de ultieme netwerkmogelijkheden. Wil je iets anders organiseren? Denk dan aan een workshop of inspiratiesessie. Een ontbijtsessie waarbij trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied worden besproken, doet het ook vaak goed.
Belastingen en events
Voor de aftrekbaarheid van de BTW is het van belang om na te gaan of sprake is van een personeelsgift (als het bijvoorbeeld een gecombineerde bijeenkomst is). Hierbij gelden aanvullende regels vanuit de Belastingdienst.
Bij de kosten voor borrels en recepties wordt het voor de inkomstenbelasting ook ingewikkelder. Je krijgt namelijk te maken met gedeeltelijk aftrekbare kosten. In het kort komen de regels hierop neer:
- Zijn je kosten lager dan 4.500,- euro op jaarbasis? Dan mag je 80% van deze kosten aftrekken van je omzet. 20% van deze kosten is dus niet aftrekbaar. Je mag ze wel betalen vanuit je onderneming, maar je dient deze 20% voor de bepaling van je winst uit onderneming (van belang bij je aangifte inkomstenbelasting) er weer uit te halen.
- Zijn je kosten hoger dan 4.500,- euro op jaarbasis? Dan mag je er ook voor kiezen om 100% van het bedrag boven deze drempel af te trekken. Heb je bijvoorbeeld kosten gemaakt voor een bedrag van 6.000,-, dan mag je 1.500,- euro aftrekken. Afhankelijk van het bedrag is optie 1 of 2 voordeliger.
Kerstpakket en -cadeau
Een weldoordacht kerstpakket of -cadeau kan veel doen voor je klantenbinding. Hiermee kun je laten zien waar je onderneming voor staat, wat jij als ondernemer belangrijk vindt en hoe je je klantenrelatie ziet.
Belastingen en kerstpakket en -cadeau
De BTW op deneze giften is niet aftrekbaar wanneer je klant bij aankoop van het cadeau minder dan 30% zou kunnen aftrekken. Hierbij kun je nagaan of je klant, wanneer hij dit cadeau zelf had gekocht, de BTW kon aftrekken omdat het voor hem zakelijke kosten zijn. Bijvoorbeeld een kapper die een nieuwe schaar krijgt is volledig aftrekbaar, maar een kapper die een een schroevendraaier krijgt niet. In de praktijk is dit lastig aantoonbaar, waardoor BTW aftrek op dergelijke posten niet altijd eenvoudig is.
Daarnaast heb je te maken met een drempelbedrag van 227,- euro. Per ontvanger mag je niet meer dan 227,- euro (exclusief BTW) uitgeven. Boven dit bedrag is de BTW niet meer terug te vorderen.
Voor de inkomstenbelasting geldt dat ook kerstpakketten en cadeaus vallen onder de beperkt aftrekbare kosten, waardoor je te maken krijgt met dezelfde regels als bij de recepties en events.
En nu?
Ga jij je relaties dit jaar een kerstgeschenk geven?