Je uurtarief bepalen is een belangrijk onderdeel van je start als zzp’er. Aan de ene kant wil je niet te veel vragen en jezelf uit de markt prijzen. Aan de andere kant wil je ook niet te weinig vragen waardoor je niet rond kunt komen. Waar doe je dan goed aan? In dit artikel leg ik uit hoe je uurtarief tot stond komt. Hoe je je minimale uurtarief kunt berekenen. En tips voor het onderhandelen over je uurtarief.
Je uurtarief bestaat uit 2 componenten
Je uurtarief is in de basis afhankelijk van twee verschillende componenten:
- Vraag en aanbod in de markt; en
- Je minimale, rekenkundige uurtarief.
Beide componenten zijn hierin belangrijk. Ook veranderen beide onderdelen van het uurtarief continu. Het bepalen van je uurtarief is daarom niet een eenmalige exercitie. Maar dit is een onderdeel van ondernemen waar je iedere keer mee bezig blijft. Past het uurtarief nog wel bij jou als ondernemer? Past het nog wel in de huidige markt? Kan ik mijn kosten nog betalen? Je uurtarief is daarmee geen vaststaand iets. Pak dit artikel er daarom periodiek bij en ga na of je uurtarief nog passend is.
Je uurtarief bepalen aan de hand van vraag en aanbod in de markt
Allereerst is je uurtarief afhankelijk van vraag en aanbod in de markt. Hoeveel vraag en hoeveel aanbod is er naar de diensten die je levert. Over het algemeen kan gezegd worden dat:
- Bij een hoge vraag en een lager aanbod, je uurtarief hoger is; en
- Bij een lagere vraag en een hoger aanbod, je uurtarief lager is.
Hoe weet je nu wat er leeft in de markt? Ga dat na door in gesprek te gaan met andere ondernemers in je branche. Sluit aan bij events in je netwerk. Vraag dit na bij branche verenigingen. Ben open over je uurtarief bij branchegenoten en kom erachter wat zij vragen.
Factoren die je uurtarief bepalen
Natuurlijk is het niet zo dat als je branchegenoten 50 euro per uur vragen, dat jij doet ook moet doen. Er zijn nog veel meer factoren die een rol spelen bij het bepalen van jouw unieke uurtarief.
De factoren die ook een rol spelen zijn onder andere:
- Je leeftijd/ ervaring;
- Je beroep/ branche;
- Je gender;
- Je locatie;
- Je opleiding;
- Je onderhandelvaardigheden
Wat ik zelf altijd tegen zzp’ers zeg: ga na waarom klanten naar jou komen. Wat maakt jou uniek. Wat kan jij bieden dat andere zzp’ers in dezelfde branche niet kunnen bieden? Dat kan gaan om de kwaliteit die je levert, de snelheid, de manier van werken. Hoe beter je dit van jezelf weet, hoe makkelijker het wordt om je uurtarief te bepalen.
Je minimale uurtarief berekenen
Daarnaast wil je weten wat je minimale uurtarief zou moeten zijn om rond te kunnen komen. Dus om je privé lasten te betalen, je belasting te kunnen betalen, je verzekeringen en pensioen te regelen. Bereken dit minimale uurtarief minimaal een keer per jaar om er zeker van te zijn dat je niet te weinig vraagt.
Let op: dit is je minimale uurtarief. Meer vragen mag natuurlijk altijd, als dat passend is in de markt. Vraag je structureel minder dan de uitkomst van deze berekening, dan weet je dat je aan het eind van het jaar niet uit gaat komen met je kosten.
Het bepalen van je minimale uurtarief bestaat uit drie (eenvoudige) stappen.
Stap 1: Bepaal je directe uren
Bepaal allereerst hoeveel uur je per week declarabel bent. Dit zijn de uren die je kunt factureren aan klanten. We noemen dit ook wel de directe uren.
Schrijf vervolgens ook op hoeveel uur je per week bezig bent met indirecte taken, je niet declarabele uren. Dit zijn taken die je als ondernemer hebt, maar die je niet kunt factureren aan je klanten. Denk aan het bijhouden van je administratie, het updaten van je website, het plegen van acquisitie, het maken van een offerte, het bijwonen van een netwerkbijeenkomst of reistijd die je niet kunt doorbelasten. En vergeet ook zeker niet de uren die je gewoon niet kunt werken. Omdat je geen opdrachten hebt of omdat je op vakantie bent of ziek bent.
In de praktijk zie ik dat ondernemers geen rekening houden met deze niet declarabele uren. Er wordt alleen uitgegaan van de directe uren. Doe dit niet! Je snijdt jezelf in de vingers en doet jezelf tekort. Deze indirecte uren moet je namelijk als het ware goed zien te maken in de uren die je wel kunt factureren (je directe uren).
Voorbeeld van een marketeer (Bron: Uurtarievenboek Knab).
- Aantal directe uren: 24 uur per week
- Aantal indirecte uren: 16 uur per week
- Aantal weken vakantie in het jaar: 5 weken
- Totaal aantal directe uren per jaar: 24 uur * 47 weken = 1.128 uur per jaar
- In deze 1.128 uur per jaar moet je voldoende verdienen om alles te kunnen dekken.
Stap 2: Bepaal je totale kosten
Bepaal je totale kosten die je hebt per jaar. Dit kun je splitsen naar:
- Je gewenste ‘salaris’ als zzp’er. Dit is het bedrag dat je over wil houden aan het eind van iedere maand. Hoeveel jij over wil houden is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het is dan dus belangrijk dat je inzicht hebt in je inkomsten en uitgaven van je huishouden.
- Let op: ik heb het hier heel bewust over WILLEN. Ik spreek heel bewust niet over ‘wat heb ik minimaal nodig’. Als dit je startpunt is, ga je namelijk te snel kijken naar een minimaal overlevingsniveau.
- Al je kosten die je maakt als zzp’er. Maak een overzicht van alle kosten, echt alle kosten. Dus niet alleen de vaste kosten die je hebt als ondernemer (telefoon, internet). Maar ook verzekeringen, pensioen en belasting.
- Het totaalbedrag per jaar moet je kunnen dekken door je uurtarief.
Voorbeeld vervolg:
- Maandelijks over te houden 3.500 euro (dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie).
- Verwachte kosten: 1.500 euro per maand.
- Jaarlijks te dekken kosten: (3.500 + 1.500 euro) * 12 maanden = 60.000 euro.
Stap 3: Bepaal je minimale uurtarief
Je minimale uurtarief berekenen is vervolgens een eenvoudige som. Je hebt namelijk een bedrag dat gedekt moet worden in de uren die je kunt factureren.
Minimaal uurtarief = jaarlijks te dekken bedrag / directe uren per jaar.
Voorbeeld vervolg:
- 60.000 euro / 1.128 uur = 53,19 euro ex BTW (als je een BTW plichtige ondernemer bent).
Wil je dit nu eenvoudig uitrekenen? Download dan hier de template ‘bepaal je uurtarief als zzp’er,’ nu met actiekorting.
Wanneer kun je afwijken van dit minimale uurtarief?
Er kunnen zich omstandigheden voordoen waarbij je toch onder dit minimale uurtarief gaat zitten:
- Je krijgt een hele gave opdracht binnen die je gewoon wil doen. Die je bij wijze van spreken gratis zou doen. Doe dat vooral, maar calculeer dit wel in en doe dit ook niet te vaak.
- Je krijgt een opdracht binnen waarbij je in één keer voor langere tijd bij een opdrachtgever kunt zitten, waarmee je directe uren significant verhogen. Hierdoor kun je meer directe uren maken en verdien je per saldo meer.
- Je wil een opdracht doen omdat je ervan uitgaat dat je hierdoor meer (soortgelijke) opdrachten krijgen. Zie dit soort opdrachten dan vooral als acquisitie en houd hier rekening mee bij het bepalen van je uurtarief.
Onderhandelen over je uurtarief
Wil je tips over het onderhandelen over je uurtarief? Bekijk dan hier gratis het webinar ‘Onderhandelen over je uurtarief’ terug. Ik was te gast bij Knab tijdens dit webinar op 15 april 2024 (ook voor niet Knab klanten).
Wil je je kosten als zzp’er zo laag mogelijk houden? Ga dan nu aan de slag met je boekhouding in e-Boekhouden.nl, het online boekhoudprogramma dat ik ook sinds 2016 gebruik. Met deze link kun je 15 maanden gratis e-Boekhouden.nl proberen.