Als zzp’er heb je geen salaris meer zoals je misschien vanuit loondienst gewend bent. In plaats daarvan ben je als zelfstandige verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Maar hoe zit dat precies? Welke regels zijn daaraan verbonden? Hoeveel salaris mag je jezelf geven? En hoe zit het met belasting? Dat en meer in dit uitgebreide artikel over je salaris als zzp’er.

In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen:

 • Hoe zit het met je ‘salaris’ als zzp’er?
 • Hoeveel belasting betaal je als zzp’er?
 • Hoe verwerk je je salaris in je administratie?
 • Welke ondernemersaftrekposten zijn er voor zzp’ers?
 • Hoeveel houd ik netto over?
 • Hoe zit het met je salaris als je een BV hebt?

Bestaat er een salaris voor zzp’ers

Allereerst een belangrijk onderwerp: je salaris als zzp’er. Dat bestaat eigenlijk niet. Als ondernemer met een eenmanszaak of vof, wat voor de meeste zzp’ers geldt, heb je geen salaris. In plaats daarvan heb je winst uit onderneming. En over deze winst uit onderneming betaal je belasting. Over die belasting verderop in dit artikel meer.

Dit is dus significant anders dan wanneer je in loondienst bent. Dan krijg je iedere maand een bedrag, je salaris, gestort. Als zzp’er maak je zelf geld over van je zakelijke bankrekening naar je privé rekening.

Feit of fabel: over de overboekingen naar je privé rekening betaal je belasting. Dat is een FABEL. Je betaalt geen extra belasting over je overboekingen.

De hoogte van de overboekingen

Je mag als ondernemer met een eenmanszaak of vof dus zelf bepalen of, wanneer en hoeveel je overmaakt van je zakelijke rekening naar je privé rekening. Als je wekelijks 500 euro over wil maken, is dat prima. Als je eens in de twee maanden 5.000 euro wil overmaken, is dat ook prima.

Tip: stel wel een maandelijkse overboeking in. Net zoals een regulier salaris. Dit zorgt ervoor dat je privé weet waar je aan toe bent. Je hebt dan een structuur in je overboekingen en weet hoeveel er maandelijks op je privé rekening gestort gaat worden.

Je salaris als zzp’er verwerken in je administratie

Feit of fabel: de overboekingen van je zakelijke rekeningen naar je privé rekening zijn kosten voor je onderneming. Ook dit is een hardnekkig FABEL. Deze overboekingen verwerk je in je administratie als privé onttrekkingen. Niet als kosten.

Hoeveel en wanneer je overmaakt naar je privé rekening mag je dus zelf weten. Maar zorg er wel voor dat je dit goed verwerkt in je administratie. Overboekingen naar je privé rekening zijn namelijk ‘privé onttrekkingen’. Dit is een aparte grootboekrekening in je administratie op de balans.

Aan de andere kant heb je dan ook privé stortingen. Dit gebruik je wanneer je vanuit je privé rekening een bedrag overmaakt naar je zakelijke rekening. Of wanneer je privé iets koopt dat eigenlijk voor je bedrijf is (vergeet dan ook de factuur niet in te boeken).

Verwerk deze privé stortingen en onttrekkingen secuur. Dit is namelijk een aparte vraag in je aangifte Inkomstenbelasting. Als er verschillen zitten in je balans bij het invullen van de aangifte, komt dit meestal door je privé stortingen en onttrekkingen.

Belasting betalen als zzp’er

Feit of fabel: als je geen ‘salaris’ uitkeert aan jezelf, betaal je minder belasting. Dit is een FABEL. Je betaalt namelijk inkomstenbelasting (IB) over je winst uit onderneming. Je privé onttrekkingen zijn geen kosten of omzet in deze winst. Niets uitkeren aan jezelf zorgt er dus niet voor dat je minder belasting gaat betalen. Andersom geldt hetzelfde: als je meer geld aan jezelf overmaakt, betaal je ook niet meer belasting.

Als ondernemer met een eenmanszaak of vof betaal je inkomstenbelasting over je winst uit onderneming. Omdat je privé onttrekkingen geen kosten (of omzet) zijn, heeft dit geen effect op je winst. Maar hoe zit het dan met de belasting die je betaalt als zzp’er?

De Inkomstenbelasting die je betaalt over je winst is opgedeeld in twee schijven. Deze schijven en tarieven zijn hetzelfde voor mensen die in loondienst werken (bedragen en tarieven 2023):

Schijf 1: tot een belastbaar inkomen van 73.031 euro: 36,93% (2024: tot 75.624 euro: 36,97%)

Schijf 2: vanaf een belastbaar inkomen van 73.031 euro: 49,50% (2024: vanaf 75.624: 49,50%)

Over een belastbaar inkomen van 900.000 euro betaal je in 2023 dus:

73.031 euro * 36,93% = 26.970 euro plus

(90.000 min 73.031 euro) * 49,50% = 8.400 euro

Totaal: 26.970 + 8.400 euro = 35.370 euro (dit is 39% van je winst van van 90.000 euro; we zeggen dan ook dat je belastingdruk 39% is).

Maar voordat je bij je belastbaar inkomen uitkomt, heb je allereerst te maken met ondernemersaftrekposten en kortingen. We gaan ze één voor één bespreken. Dit doen we aan de hand van onderstaand voorbeeld waarin al deze aspecten terugkomen. Dit voorbeeld is ontleend aan de template ‘Opzij zetten voor je inkomstenbelasting 2023’. Wil je dit voor je eigen unieke cijfers kunnen uitrekenen? Download deze template dan hier.

Te betalen belasting als zzp'er 2023
Te betalen inkomstenbelasting als zzp’er 2023

Winst voor belasting

De basis om te starten met de berekening, is je winst. Deze bereken je door al je kosten van je omzet af te halen. Ben je een BTW plichtige ondernemer? Dan reken je voor zowel je omzet als je kosten exclusief BTW.

Vergeet niet om al je zakelijke kosten op te nemen. Want deze zakelijke kosten zorgen voor een lagere winst. Per saldo betaal je daardoor over een lager bedrag belasting.

Startersaftrek

De eerste ondernemersaftrekpost is de startersaftrek. Dit is een extra aftrekpost in je aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers. In 2023 en 2024 is de startersaftrek 2.123 euro. Startersaftrek verlaagt je winst, waardoor je over een lager bedrag belasting betaalt.

Voorwaarden startersaftrek

 • 3 keer toe te passen in de eerste 5 jaar van je ondernemerschap (een nieuwe eenmanszaak oprichten heeft dus geen zin); en
 • Ondernemer voor de Inkomstenbelasting; en
 • Halen van het urencriterium (1.225 uur per jaar: alle gewerkte uren aan je bedrijf tellen mee).

Hoe vraag je de startersaftrek aan?

In je jaarlijkse aangifte IB krijg je de volgende 3 vragen, op basis daarvan wordt de startsaftrek automatisch verwerkt:

 • Vraag 1: Werkte u minimaal 1.225 uur in de onderneming? (dit is het urencriterium); en
 • Vraag 2: Was u in de periode 2018 tot en met 2022 elk jaar ondernemer voor de Ja inkomstenbelasting? (als je hier ja invult heb je dus al drie keer de startersaftrek toegepast en heb je er geen recht meer op); en
 • Vraag 3: Is meer dan 50% van uw werktijd besteed aan de onderneming? (van belang als je daarnaast ook in loondienst werkt: als ondernemer moet je minimaal evenveel uren aan je bedrijf werken als in loondienst, starters zijn hierop dan wel weer een uitzondering).

Hoe verwerk je de startersaftrek in je administratie?

Niet. De startersaftrek zie je alleen terug in je aangifte IB. Kijk hiervoor naar de berekening van je te betalen bedrag. Dit hoef je niet te verwerken in de administratie van je onderneming.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is ook een ondernemersaftrekpost Deze is in 2023 5.030 euro en wordt in 2024 verlaagd naar 3.750 euro. In 2027 zal deze nog maar 900 euro zijn.

De zelfstandigenaftrek verlaagt je winst na belasting en hierdoor betaal je over een lager bedrag belasting.

Wanneer heb je recht op zelfstandigenaftrek?

 • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting; én doe dus regelmatig de check ‘Ben ik ondernemer” via de website van de Belastingdienst.
 • Je voldoet aan het urencriterium: 1225uur áán je bedrijf werken.

Hoe vraag je deze aftrekpost aan?

Je hoeft hem niet aan te vragen. In je aangifte Inkomstenbelasting wordt deze automatisch verwerkt als je de volgende twee vragen met ‘Ja’ beantwoordt:

 • Vraag 1: Werkte u minimaal 1.225 uur in de onderneming? (urencriterium); en
 • Vraag 2: Is meer dan 50% van uw werktijd besteed aan de onderneming? (van belang als je ook in loondienst werkt. Minimaal even veel uren aan je bedrijf werken tov je loondienstbaan, starters uitgezonderd).
 • NB: dit zijn dus twee van de drie vragen die je ook zag bij de startersaftrek. Dit zijn dezelfde vragen in de aangifte Inkomstenbelasting.

Hoe verwerk je de zelfstandigenaftrek in je administratie?

Niet. De startersaftrek zie je alleen terug in je aangifte IB. Kijk hiervoor naar de berekening van je te betalen bedrag. Dit hoef je niet te verwerken in de administratie van je onderneming.

Wil je nu weten hoeveel effect deze ondernemersaftrekposten en kortingen hebben op het bedrag dat jij als zzp’er moet betalen? Dat kan met de template ‘opzij zetten voor je belasting’, die je hier kunt downloaden.

MKB winstvrijstelling

De MKB winstvrijstelling is een extra aftrekpost voor ondernemers in de Inkomstenbelasting (IB). Dus voor ondernemers met een eenmanszaak of VOF. Deze MKB winstvrijstelling verlaagt je belastbaar inkomen als ondernemer. Je betaalt dus over een lager bedrag belasting.

De MKB winstvrijstelling is altijd 14%, ongeacht je inkomen. Deze 14% wordt berekend over je winst na ondernemersaftrekposten (de startersaftrek en zelfstandigenaftrek). In 2024 wordt dit verlaagd naar 12,7%.

Hoe maak je aanspraak op deze MKB winstvrijstelling?

Iedere ondernemer in de IB, krijgt deze MKB winstvrijstelling automatisch. Hier hoef je in je aangifte Inkomstenbelasting niets extra voor aan te vinken. Ook hoef je niet te voldoen aan het urencriterium. Als je in je aangifte IB voor ondernemers kijkt, zie je dat deze MKB winstvrijstelling bij de berekening is meegenomen.

Hoe verwerk je de MKB winstvrijstelling in je administratie?

Ook hoef je niets van deze MKB winstvrijstelling op te nemen in je administratie, je hoeft geen boeking te doen. Dit is alleen een extra aftrekpost in je aangifte.

Kortingen: algemene heffingskorting en arbeidskorting

Kortingen op je belasting. Zowel in loondienst als ondernemer met een eenmanszaak of vof, heb je recht op kortingen op je belastingen. Het gaat over de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. Beide werken met staffels, na een bepaald inkomen, krijg je minder kortingen.  

 • Arbeidskorting over je arbeidsinkomen (voor ondernemers is dit je winst voor belasting). Deze korting is het hoogst wanneer je arbeidsinkomen 39.000 euro is. Je krijgt dan ongeveer 5.000 euro aan arbeidskorting. 
Tabel arbeidskorting 2023 (Bron: belastingdienst.nl)
 • Algemene heffingskorting wordt berekend over je belastbaar inkomen (voor ondernemers is dit winst voor belasting na ondernemersaftrekposten en MKB winstvrijstelling). Deze korting is het hoogst tot een belastbaar inkomen van ongeveer 25.000 euro en is dan ongeveer 3.000 euro.
Tabel algemene heffingskorting 2023 (Bron: belastingdienst.nl)

Wil je nu weten hoeveel effect deze ondernemersaftrekposten en kortingen hebben op het bedrag dat jij als zzp’er moet betalen? Dat kan met de template ‘opzij zetten voor je belasting’, die je hier kunt downloaden.

Tariefsaanpassing box 1

Als je een hoger inkomen hebt, kun je te maken krijgen met een tariefsaanpassing in Box 1 van je Inkomstenbelasting. Dat zit namelijk zo: in eerste instantie worden je aftrekposten berekend, voor zzp’ers denk aan startersaftrek, zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling. Maar ook bij particulieren kan dit spelen, bijvoorbeeld je hypotheekrenteaftrek.

Voor deze aftrekposten geldt een maximale aftrekpost van 36,93%. Dit is gelijk aan het belastingpercentage van Box 1 IB in 2023 en verandert niet in 2024. Maar is je belastbaar inkomen hoger dan 73.031 euro (2024: 75.624)? Dan worden aftrekposten gedeeltelijk afgetrokken tegen het hogere tarief van 49,50% in Box 1 (boven 73.031 euro).

Om dat te corrigeren vindt een tariefsaanpassing plaats. De aftrekposten worden dan met 12,57% verminderd (het verschil tussen 49,50% en 36,93% (2023 en 2024)). Op je jaarlijkse aangifte IB zie je bij de belastingberekening of sprake is van een tariefsaanpassing in Box 1.

Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW)

Wat is ZVW?

ZVW staat voor Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Deze bijdrage is een bijdrage die jij of je werkgever/uitkeringsinstantie – naast de premie aan de ziektekostenverzekeraar – betaalt voor de zorgverzekering.

Deze is bedoeld als een extra bijdrage voor de zorgverzekering, naast de premie die je op persoonlijke titel betaalt voor je ziektekostenverzekering. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je bijdrage.

Wie betaalt dit?

Heb je loon, pensioen of een uitkering?

 • Je werkgever of uitkeringsinstantie betaalt werkgeversheffing Zvw Dit bedrag wordt niet ingehouden op je loon of uitkering. Je krijgt geen vergoeding van je werkgever of uitkeringsinstantie. Dit zie je dus niet op je loonstrook. Het bedrag wordt berekend op basis van je brutoloon, maar wordt niet daarvan afgetrokken. In plaats daarvan zijn het extra kosten voor je werkgever. én:
 • Je betaalt bijdrage Zvw Je werkgever of uitkeringsinstantie houdt deze bijdrage in op je nettoloon of uitkering en betaalt deze aan Belastingdienst. Zie je ook niet altijd terug op je loonstrook. Als werknemer draag je zelf niet af, je ziet het dus ook bijna nooit. Het zijn zaken die je werkgever voor je regelt.

Ben je ondernemer met een eenmanszaak of vof?

Dan betaal je zelf de bijdrage Zvw aan de Belastingdienst via een aanslag.

Heb je verschillende soorten inkomen?

Bijvoorbeeld in loondienst en parttime zzp’er? Dan betaalt je werkgever over je loon de werkgeversheffing ZVW. Over je inkomen uit onderneming of overig werk, betaal je zelf de bijdrage ZVW.

Hoeveel ZVW betaal je?

Vanaf 2023 zijn de percentages van de Zvw als volgt:

Werkgeversheffing ZVW: 6,68%

Bijdrage ZVW die je werkgever of uitkeringsinstantie inhoudt op je loon of uitkering: 5,43%

Bijdrage ZVW die je betaalt met een aanslag ZVW: 5,43%

Het maximumbijdrage-inkomen in 2023 is € 66.956. Dit maximum wordt berekend over je belastbaar inkomen. Voor ondernemers is dat je winst na ondernemersaftrekposten. Maximaal dus 3.635 euro per jaar (2023).

Netto overhouden als zzp’er

Wil je nu weten hoeveel je netto overhoudt per maand? Dan heb je dus allereerst je winst op jaarbasis nodig. Het kan zijn dat je dit midden in het jaar wil berekenen. Pak dan je winst tot en met heden. En vermenigvuldig dat met twee als je bijvoorbeeld je cijfers paraat hebt tot en met juni van het jaar. Heb je nu sterke seizoensinvloeden? Bijvoorbeeld omdat je je richt op de kerstmarkt? Dan zul je de meeste winst behalen in de laatste maanden van het jaar. Houd hier ook rekening mee bij het inschatten van je winst op jaarbasis.

Vanuit die winst zijn er nog twee vragen die je moet beantwoorden om te komen tot je netto bedrag:

 • Heb je nog recht op startersaftrek? Deze mag je 3 keer toepassen in de eerste 5 jaar van je ondernemerschap.
 • Heb je voldaan aan het urencriterium van 1.225 uur dit jaar? In dat geval heb je ook recht op zelfstandigenaftrek.

Hierna volgt je winst voor belasting na ondernemersaftrekposten (startersaftrek en zelfstandigenaftrek). Dit bedrag is de basis voor je MKB winstvrijstelling. Die mag je er nog vanaf halen. Het bedrag dat hieruit volgt is je belastbaar inkomen. Over dit belastbaar inkomen wordt je inkomstenbelasting in Box 1 berekend.

Maar dit is nog niet wat je gaat betalen aan belasting. Hier mag namelijk nog de arbeidskorting en algemene heffingskorting vanaf.

Dan betaal je nog één laatste onderdeel: de Inkomensafhankelijke bijdrage ZVW. Deze bijdrage wordt ook berekend over je belastbaar inkomen. Als je aangifte Inkomstenbelasting doet, komt deze bijdrage ZVW automatisch ook naar voren. Deze wordt echter vaak vergeten bij het geld opzij zetten voor je belasting.

Dit alles bij elkaar opgeteld (je inkomstenbelasting na kortingen en bijdrage ZVW), is wat je in totaal over het jaar gaat betalen aan Inkomstenbelasting en ZVW. Haal dit bedrag af van je winst voor belasting en je weet wat je netto overhoudt. Deel dit vervolgens door 12 en dit is je gemiddeld netto inkomen per maand.

Salaris als ondernemer met een B.V.

Heb je nu een B.V. in plaats van een eenmanszaak of vof? Dan mag je alles wat hierboven staat weer vergeten, want dan werkt het helemaal anders.

Als je een BV hebt, ben je vaak in dienst bij je eigen BV. Dan ben je Directeur Groot Aandeelhouder (DGA). Vanuit je eigen BV krijg je dan salaris.

Hier zijn wel een paar regels voor. Met name ten aanzien van de hoogte van dit DGA salaris. Fiscaal zou het namelijk het meest voordelig zijn als je jezelf geen salaris geeft, maar alleen dividenduitkeringen. Want over deze dividenduitkeringen betaal je minder belasting dan de loonheffing die je betaalt over je DGA salaris.

Daarom zijn er de volgende regels voor de minimale hoogte van dit DGA salaris. Dit is de hoogste van:

 • 100% van het loon uit een meest vergelijkbare dienstbetrekking; of
 • Minimaal evenveel als het loon van een werknemer binnen de onderneming of groep van ondernemingen; of
 • Ten minste 51.000 euro per jaar (2023).

Kun je dit DGA salaris niet betalen? Dan kun je een verzoek indienen bij de Belastingdienst voor een verlaging van dit DGA salaris. Aan de hand van toekomstige inkomsten en uitgaven van je BV laat je zien dat je niet in staat bent om nu en in de toekomst dit salaris uit te keren. Let er dan wel op dat je ook geen dividenduitkeringen kunt doen.